Egzersiz Alışkanlığını Kazanmanıza Yardımcı Olacak Dokuz İpucu
Birçok insan spora başlamak ister. Ancak, çok sayıda insan denemeye başladıktan sonra bırakır. Daha da kötüsü, bu süreçte yaralanırlar.
Düzenli spor yapmak bir yaşam tarzıdır. Bu nedenle günlük hayatınızın birçok alanını kapsayan böyle bir değişikliğin kademeli olarak yapılması gerekir.
Egzersiz alışkanlığını nasıl kazanabilirsiniz? Bu makalede öğrenebilirsiniz.
Egzersiz alışkanlığı kazanmanıza yardımcı olacak dokuz ipucu
Sporun zihinsel sağlığınızı geliştirdiğini zaten biliyorsunuzdur. Aslında, serotonin ve oksitosin seviyelerini arttırır, stresi (kortizol seviyeleri) azaltır, bilişsel gerilemeyi yavaşlatır ve konsantrasyonu artırır. Doğal olarak, bu gerçekten iyidir, ancak sizi motive etmek ve egzersizi bir alışkanlık haline getirmek için yeterli değildir.
Rutin ve nihayetinde yaşam tarzındaki herhangi bir değişiklik, bağlılık ve zaman gerektirir. İşte egzersiz alışkanlığı kazanmanıza yardımcı olacak bazı stratejiler.
1. Sporunuzu seçin
Pek çok insan, önce sevdikleri bir aktivite seçme sürecinden geçmeden egzersiz dünyasına atlar. Bu sadece can sıkıntısına, eğitim eksikliğine ve zayıf öğrenmeye yol açar.
İstediğiniz tüm aktiviteleri denemek için bolca zamanınız olacak. Ancak, ilk etapta, en başından keyif alacağınızı bildiğiniz birini seçtiğinizden emin olun.
Unutmayın, bir saat bisiklet sürmek için ya da yarım saat koşmak için yeterince iyi durumda olmanıza gerek yok. Nitekim fiziksel uyum gerektiren sporlar için bunu daha az zahmetli aktivitelerle gerçekleştirmeye başlayabilirsiniz. Aynı zamanda, yaralanmalardan kaçınmış olursunuz.
2. Diyetinizi geliştirin
Diyetiniz zaten sağlıklı ve dengeli olsa da, onu daha fazla enerji harcadığınız ve kaslarınızın güçlenmeye başlayacağı bir hayata uyarlamanız gerekecek.
Uygun bir diyetin vücudunuzun bazal enerjisi üzerindeki etkileri kısa vadede fark edilir olacak ve performansınızı ne zaman etkilediğini yakında anlayabileceksiniz. Bu yönüyle ilgili şüpheleriniz varsa, bir beslenme uzmanına danışın.
3. Kendinizi hızlandırın
Başlangıçta, vücudunuz egzersize henüz adapte olmadığında, kendinizi çok fazla zorlamamanız gerçekten önemlidir. Bunun nedeni, yaralanma riskine ek olarak, kendinizi bitkin hissetmek, bir sonraki egzersiz seansınızı iptal etmenize veya ertelemenize neden olacaktır.
4. Gerçekçi bir hedef belirleyin
Antrenmanın ilk haftasında maraton koşmayacaksınız. Bu nedenle, kendiniz için belirlediğiniz ilk hedefler ulaşılabilir olmalıdır. Kaslarınızı gevşetin, biraz kilo verin, yorulmadan beş dakika koşmaya çalışın vs. Sınırlarınızın farkında olun ve onlara saygı gösterin. Bunları aşmak için bolca zamanınız var.
5. Kolay egzersizlerle başlayın
Her zaman düşük yoğunluklu egzersizlerle başlayın. On saniye boyunca bir bacak kaldırmak veya plank yapmak sıkıcı gelebilir, ancak ilerlemek için ihtiyaç duyduğunuz metabolik ve performans temelini oluşturmak için vücudunuzun ihtiyaç duyduğu şey budur.
6. Yapabiliyorsanız, etkinliklere kaydolun
Bazı insanlar, bir tür hedefli faaliyete kaydolurlarsa tutarlı olmayı ve ilerlemeyi daha kolay bulurlar. Ek olarak, bu şekilde bir profesyonelin gözetimi ve tavsiyesini alırsınız, böylece olası yaralanmalardan kaçınırsınız.
7. Kendinizi ödüllendirin
Egzersiz yapmaya başlamak zordur, özellikle de uzun zamandır yapmadıysanız. Bu nedenle, her eğitim seansından sonra bir ödül arayın. Bu basit motivasyon artırıcı, tutarlı kalmanıza ve antrenmanınızı dört gözle beklemenize yardımcı olacaktır.
Bu ödülün amacınıza müdahale etmesine izin vermemeye çalışın. Örneğin, kilo vermek istiyorsanız, yiyecek içermeyen bir motivasyon unsuru arayın.
8. Esnemek
Egzersiz sonrası esnemeler genellikle unutulur. Bununla birlikte, kas ve güç kazanmanıza yardımcı olurlar. En büyük yararı, kaslar hala sıcakken esneklik üzerinde çalışmaktır, böylece yaralanmaları da önlemiş olacaksınız.
9. İyi eğlenceler!
Spor eğlencelidir. Bu nedenle, egzersize başlamak asla mutsuzluk, aşırı efor veya acı ile karıştırılmamalıdır. Uygun bir aktivite aramanın bir kısmı, bunu yaparken iyi vakit geçirdiğiniz ve sonraki yorgunluğunuzun kendi sağlığınız üzerinde çalışma zevkiyle ilişkili olduğu anlamına gelir.
Son olarak, herhangi bir sağlık sorununuz varsa (kronik yaralanmalar, diyabet vb.), egzersize başlamadan önce bir profesyonele danışmanın en iyisi olduğunu açıklığa kavuşturmak önemlidir. Aslında herhangi bir sağlık sorununuz olmasa bile bunu yapmanızı öneririz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Granados, S. H. B., & Cuéllar, Á. M. U. (2018). Influencia del deporte y la actividad física en el estado de salud físico y mental: una revisión bibliográfica. Katharsis: Revista de Ciencias Sociales, (25), 141-160.
- Conesa, M. V. (2010). Incidencia de las lesiones deportivas en el corredor popular. Cultura, ciencia y deporte, 5(15), 32.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.