Logo image
Logo image

Duygudurum Bozuklukları - Depresyonun Ötesinde

4 dakika
Duygudurum bozuklukları olarak kategorize edilebilecek çok çeşitli depresif bozukluk vardır. Çeşitli depresyon türleri arasında distimi ve adet öncesi disforik bozukluk yer alır. Genel olarak ayırıcı tanı, uygun bir müdahale tasarlamanın ilk adımıdır.
Duygudurum Bozuklukları - Depresyonun Ötesinde
Son Güncelleme: 04 Mart, 2020

Çoğumuz sadece depresyonu düşünse de, aslında başka birçok duygudurum bozukluğu vardır. Bu yazıda, (halkın genellikle duyduğu tek şey olan) majör depresyonu içeren ruh hali bozuklukları haricinde sıklıkla unuttuğumuz bazı bozuklukları ayırt etmeye ve derinleştirmeye çalışacağız.

Verilere göre, beş kişiden biri – genel nüfusun yüzde 10 ila 16’sı – yaşamları boyunca depresif bozukluklar veya duygudurum bozukluklarından muzdarip olacak. Bu insanların yaklaşık %4’ü yaşamları boyunca bu bozuklukla yaşayacak. Bu fenomen distimi olarak bilinir ve aşağıda tartışacağız.

Farklılıklar hastanın değişkenlerine göre de belirlenir. Her bir erkek başına iki kadın depresif bir rahatsızlıktan muzdariptir. Duygudurum bozuklukları insidansı yüksek olan nüfus grupları ile ilgili olarak bakımverenler ve istismar mağdurlarını bulabiliriz.

Depresif bozukluklar yaşamımız boyunca herhangi bir zamanda ortaya çıkabilir. Aslında, birkaç çocukluk depresif bozukluğu vardır. Bununla birlikte, prevalans esas olarak 25-45 yaşları arasındadır. Bununla birlikte, başlangıcı, genç yetişkin popülasyonda yaklaşık 20 veya 25 yaşındadır.

Depresif bir bozukluğun süresi kişiye ve çevresine bağlı olarak değişebilir. Bazı duygudurum bozuklukları yıllarca sürerken diğerleri kendiliğinden ortaya çıkabilir.

Majör duygudurum epizodları

Ortaya çıkan ilk duygudurum bozukluğu majör depresyon dönemidir. Bu, majör depresyon bozukluk ile birlikte en iyi bilinen depresyon tipleridir. Duygudurum bozukluklarının teşhisinin anahtarı, majör bir depresyon döneminin kriterlerinin karşılanıp karşılanmadığını ve ne kadar süreyle devam ettiğini belirlemektir.

Büyük bir depresyon epizodunun temel özelliği, kişinin depresif bir ruh hali, ilgi eksikliği ve normal günlük aktivitelerinden çok az zevk almasının en az iki ardışık hafta boyunca sürmesinde yatmaktadır. Üzüntü, sinirlilik, öfke vb. duygularla kendini gösterebilir.

Bu nedenle, majör depresyon tanısı almak için aşağıdaki listeden beş veya daha fazla semptomdan muzdarip olmalısınız:

  • Depresyon
  • Bir zamanlar keyif aldığınız etkinliklere karşı ilgi eksikliği
  • Kilo kaybı veya kilo almak
  • Uykusuzluk veya aşırı uyku
  • Ajitasyon veya psikomotor gecikme
  • Enerji kaybı
  • Değersizlik hissi
  • Düşünme yeteneğinde azalma
  • İntihar düşünceleri

Bunlar DSM-5’in teşhis kriterleridir. ICD-11 benlik saygısı kaybı ve depresyonda üç temel semptomdan ikisinin varlığını ekler: depresif ruh hali, ilgi kaybı ve enerji kaybı. Eğer bunlardan iki tanesi varsa, size hafif depresyon epizodu teşhisi konur. Eğer üçü de varsa, size daha ciddi epizodlar teşhisi konur.

Duygudurum bozuklukları – Tekrarlayan depresif dönemler

Majör depresyon bozukluğu en yaygın duygudurum bozukluklarından biridir. Bu tür depresyon, büyük bir depresif epizodun neredeyse tüm semptomlarına sahiptir, ancak zamanları değişmektedir. Zaman bir veya diğer tanı arasında bir fark yaratabileceğinden, bozukluğun belirli semptomlarının veya özelliklerinin süresi psikolojide son derece önemlidir.

Bu durumda, kişinin tıbbi öyküsü boyunca en az iki majör depresif epizod oluştuğunda majör depresif bozukluk tanısı konacaktır. Bu epizodlar arasında, majör depresyon olayının kriterlerini karşılayan denek, onsuz üst üste en az iki ay geçirmiş olmalıdır. Örneğin ICD-11’de, bu iki ay içinde herhangi bir depresif belirtinin olmaması gerektiğini tespit ederler. Eğer öyleyse, tanı farklı olacaktır.

Bu nedenle, majör depresyonu olan bir kişi yılda 365 gün depresif belirtileri olan biri değildir. Bunlar, aralarında bu semptomların ortaya çıkmadığı anların olduğu aralıklardır. Yani bu bir süreklilik arz etmez. Bu tür depresyonun mevsimsel bir kalıbı olabilir, bu yüzden bunu mevsimsel duygudurum bozukluğu olarak tanıyoruz. Bu, sonbahar ve kış aylarının ruh hali üzerinde çok büyük bir etkiye sahip olduğu mevsimsel değişikliklerle ilişkili belirli büyük depresyonlar olduğu anlamına gelir.

Distimi – Devam eden depresyon

Distimi veya kalıcı depresif bozukluğu, düşük bir ruh hali ile karakterize edilen kronik bir davranış bozukluğu modeli olarak tanımlayabiliriz. Bu ruh hali her gün süreklidir ve en az iki yıl sürmektedir.

Distimiyi teşhis etmek için, bir kişi günlerinin çoğunu dengesiz veya depresif bir ruh hali ile yaşamalı ve bu semptomları bir aydan fazla bir süre boyunca eksik olmamalıdır. Bu, depresif belirtilerin ve düşük ruh halinin, majör depresif bozukluğun belirtileri gibi mevsimsel olmadığı anlamına gelir.

DSM-5, bir şekilde birlikte oluşabileceklerini söyleyerek, distimi ile majör depresyonu birleştirir. Aslında, majör depresyon distimiden önce gelebilir.

Yıkıcı duygudurum düzensizliği bozukluğu

Bu durum yanlış tanı tehlikesi nedeniyle duygudurum bozukluklarına dahildir. Bu dahil etmenin nedenlerinden biri, bipolar bozukluk tanısı konan ve yanlışlıkla tedavi edilen yüksek orandaki çocukların potansiyel tehlikesinden kaçınmaktır. Bu duygudurum bozukluğu, tam olarak 6 ila 18 yaşları arasında teşhis edilmelidir. Belirtiler, çocuk 10 yaşına gelmeden önce ortaya çıkmaya başlar.

Yıkıcı ruh hali düzensizliği bozukluğu, sözel veya davranışsal olarak ortaya çıkan şiddetli ve tekrarlayan öfke patlamaları anlamına gelir. Bu patlamaların yoğunluğu ve süresi, durum veya provokasyonla orantılı değildir ve bir kişinin gelişim derecesine uymaz. Daha küçük yaştaymış gibi davranırlar ve daha düşük düzeyde duygusal yönetime sahiplerdir.

Bu tartışmalı bozukluğun ortaya çıkardığı temel sorun, açık bir ayırıcı tanı konulması ile ilgilidir. Birçok semptomunu paylaştığı çok fazla bozukluk vardır ve bu nedenle kafa karıştırıcı olabiliyorlar.

Adet öncesi disforik bozukluk

Bu, bazı insanlarda adet döngüsüyle ilişkili olarak ortaya çıkabilecek çeşitli duygusal ve davranışsal değişikliklerdir. Adet öncesi disforik bozukluğun belirtileri şunlardır:

  • Yoğun duygusal değişkenlik (artan hassasiyet, ruh hali değişimleri, vb.)
  • Sinirlilik ve öfke
  • Yoğun depresyon ve kendine küçük görme
  • Endişe

Ayrıca uyuşukluk, azalmış ilgi veya aşırı uyku ya da uykusuzluk gibi ikincil semptomlar da vardır. Bu semptomlar menstrüel döngülerin büyük çoğunluğunda ortaya çıkmalı ve menstruasyondan bir hafta sonra kaybolmalıdır. Genellikle menstrüasyonun başlamasından birkaç gün sonra başlarlar.

Sonuç

Duygudurum bozuklukları heterojendir ve sadece “üzgün” olan insanlardan ibaret değildir. Benzer olmalarına rağmen, tamamen farklı bir ızdıraba ve her şeyden önce çeşitli tedavilere yol açabilecek farklı koşullardır.

Müdahaleyi belirlemek ve ilerlemelerini kesmek için onları ayırt edebilmek hayati derecede önemlidir. Örneğin, majör bir depresif bozukluğun distimi haline gelmediğinden emin olmak, her bireyin taleplerini ve onları etkileyen belirgin rahatsızlığı karşılayan iyi bir teşhis ile başlar.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.