Düşüncelerinizi Değiştirmek Kaderinizi Değiştirebilir
Yazan ve doğrulayan psikolog Valeria Sabater
Bunu çokça duymuş olabilirsiniz.“Eğer hayatını iyileştirmek istiyorsan, düşüncelerini değiştirmelisin.” Tabii ki bu söz kulağa çok hoş geliyor. Fakat, düşüncelerinizi değiştirmek, söylendiği kadar kolay mıdır? Bunu nasıl yapabilirsiniz? Gerçek şudur ki, bu, göründüğünden daha karmaşıktır. Beyin, içindeki eşyaları istediğiniz gibi değiştirebildiğiniz bir oda değildir.
Psikolojik dünyamız oldukça dirençlidir. Bu sebepten dolayı, değişiklikler yapmak ne kolaydır, ne de çabuk olur. “Olumsuz düşüncelerini pozitifleri ile değiştir.” cümlesi birçok kişinin söylediği bir şeydir, fakat kimse sizi bunu nasıl yapacağınızı söylemez. Zihinsel şemalarımız derindir, katıdır ve pek de spontane değildir. Düşüncelerinizi değiştirmek mümkündür, fakat bağlı olduğunuz şemaları kırmak için büyük bir çaba gerekir.
Diğer bir yandan, unutmamanız gereken; düşüncelerin tek başına sizin üzerinizde bir gücü olmadığıdır. Bunlar aslında, gün içinde uçuşan zihinsel tecrübelerden başka bir şey değillerdir, gelirler ve giderler. Fakat, bazı düşüncelerin diğerlerinin üstüne çıkması ve pek de faydalı olmayan düşüncelere takılı kalmak çok kolaydır. Anksiyete ve depresyon da böyle ortaya çıkar.
İyi düşünmek için, iyi yaşamak gerek. Bunun nasıl yapılacağını öğrenmek, anlık gerçekliğinizde dikkate değer bir değişim yapmaya yaklaşmak demektir. Ancak bu şekilde refaha ulaşabilirsiniz.
Düşüncelerinizi Değiştirmek Mümkündür
Cambridge Üniversitesinde deneysel psikoloji profesörü olan Frederic Charles Bartlett, 1920’de aklın şemalarından bahsetmiştir. Ayrıca, terapide belirleyici olan bir şeye de değinmiştir. Basitçe, düşünceleri ve hafızayı yeniden inşa etmek mümkündür. Barlett, bireysel zihinsel süreçlere odaklanan psikolojik bir yaklaşım olan “bilişsel devrim” tanımının bir parçası olmuştur.
Sonraları, bilişsel yeniden yapılandırma gibi belirleyici teknikler ortaya çıkmıştır. Bu, olumsuz ve aslında mantıklı olmayan düşüncelerin (bilişsel çarpıtmalar) tanımlanmasını ve ardından yüzleşilmesini içeren terapötik bir süreci ifade eder. Kişinin tam potansiyelini geliştirmesi için, onu acı çekmeye mahkum bırakan inançları, daha rasyonel olanlar ile değiştirmenin bir yoludur.
En başından beri söylediğimiz gibi, bu dönüşüm süreci kolay bir süreç değildir. Düşüncelerinizi değiştirmek hemen bir günde olacak bir şey değildir. İnsan beyni inatçıdır. Onu, belli başlı şeyleri farklı şekilde algılamaya ikna etmek biraz karmaşık bir süreçtir. Aynı zamanda, olumsuz şeylere odaklanarak yaşadığınız bir dönemde, olayların iyi tarafını görmek de çok zordur.
Aynı şekilde, duygu ve düşüncelerin yan yana yürüdüğünü, birbirlerinden beslendikleri gerçeğini de görmezden gelmemelisiniz. Korku, ıstırap ya da üzüntü ile kapana kısıldığınızda, zihninizden işleri farklı şekilde ele almasını ve yeni çözümler düşünmesini istemek çok zordur. Peki bu durumlarda yapılacak bir şey var mıdır? Görelim bakalım.
Düşünceler Su Gibidir
Düşünceler zihninizde çılgınca koşar, sağanak yağış gibidirler. İçeride ne olup bittiğinin farkında olmak her zaman mümkün olmayabilir.
Üstte de bahsettiğimiz gibi, düşüncelerinizi değiştirmek mümkündür fakat bu konuda başarılı olmak için belirlemeniz gereken bir strateji vardır. Öncelikle, hangi düşünceleri hemen dönüştürmeniz gerektiğini tespit etmelisiniz. Başka bir deyişle, psişik evreninizi kirleten olumsuz ve mantıksız düşüncelerin avcısı olmalısınız. Bunu yapmak için en iyisi rahatlamak, zihni sakinleştirmek ve bir defter kapıp sizi rahatsız eden düşünceleri yazarak anlatmaktır.
Mahkeme Salonu: Analiz Edin
Bu olumsuz düşünceleri tespit ettiğinizde, onları “mahkeme salonuna” götürmelisiniz. Peki bu ne anlama gelir? Yani, kendinizle konuşup, bu düşünceleri bir filtreden geçirmelisiniz demektir. Kendinize sorun: “Bu düşünce gerçekten mantıklı mı?”, “Bana herhangi bir yardımı var mı?”, “Eğer bu düşüncenin bana bir yardımı yoksa, neden sürekli onu düşünüp duruyorum? “, ve “Bu konuda ne yapmalıyım?”
Düşüncelerinizi Değiştirmek Kaderinizi Değiştirebilir
En belirleyici ve en heyecanlı adım en son adımdır. Kendinize karşı kararlılığınız ve sorumluluğunuz bu noktada devreye girecektir. Ne de olsa, düşüncelerinizi değiştirme süreci gerçek benliğinizle yüzleşmenizi gerektirir. Ancak bu şekilde, başkalarına ve hatta bazen kendinize karşı taktığınız maskenin arkasında ne olduğunu görebilirsiniz.
Kendinizin farkında olmak zor olabilir. Sonuçta, gelişme yolunuzda neyin sizi engellediğini görmek oldukça zordur. Yine de zamanınız var, her zaman kendinizin daha iyi bir versiyonu olabilirsiniz.
Bu son adım, eski ve zararlı düşünceleri daha net, iyimser, gerçekçi ve faydalı düşüncelere çevirmeyi içerir. Olumsuzluğu bir kenara koyun ve böylece umut ve iyi yönde değişim sizin de yolunuza çıkabilsin. Düşünce şeklinizi değiştirmek sadece sizi değil, etrafınızdaki her şeyi değiştirir.
Daha iyi kararlar vermek üzere özgür ve daha özgüvenli hissetmek için kendinize izin verin. Düşünce şemalarınızı değiştirmekten korkmayın ve hak ettiğiniz hayatı yaşayın.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.