Logo image
Logo image

Dünyadaki En Stresli 10 Meslek

5 dakika
Dünyadaki en stresli işler, kendinizi korumanızı ve kendinize önem vermenizi gerektiren işlerdir. Stres, fiziksel ve ruhsal sağlığı doğrudan etkileyen bir faktördür. Bu nedenle stres yaratan aktivitelerden sonra kendinize özen göstermeniz zorunlu hale gelir.
Dünyadaki En Stresli 10 Meslek
Son Güncelleme: 20 Ağustos, 2020

Genelde dünyadaki en stresli işler, tehlike barındıran ve hayatı tehdit eden mesleklerdir. Bazı işler risklidir ve strese yol açar. Ancak unutmamak gerekir ki bu bir genellemedir. Bazen en stresli iş, yapılan işin içeriğinden bağımsız bir şekilde stres yaratır. Çoğu zaman strese yol açan şey çalışma şartlarıdır. Basit bir işçi çalışırken tehlike altında olmasa bile patronunun üzerinde oluşturduğu baskı yüzünden stres yaşayabilir. Bu yazıda dünyadaki en stresli 10 meslek hakkında bazı detaylar vereceğiz.

Her tür iş, kişinin kendi kendini yöneterek işveren veya yöneticilerden korunmasını gerektirir. Sağlık, her zaman üretkenlikten önce gelmelidir.

İşte karşınızda dünyanın en stresli mesleklerinin bir listesi.

“Hiçbir tutku, zihnin eylem ve muhakeme güçlerini korku kadar etkili bir şekilde yok edemez.”

– Edmund Burke

Some figure

En stresli 10 meslek

1. Askerlik

Savaşmak veya savaşmaya hazırlanmak askerlik olarak ifade edilir. Silahlı bir çatışma, kişinin yaşayabileceği en stres dolu durumlardan biridir. Yapılan çalışmalara göre bir çatışmanın ortasında kalan asker, birçok ciddi psikolojik bozukluğa sahip olabiliyor. Bu bozukluklar kişinin tehlike içinde olduğu durum geçse bile devam edebilir. Bunun en bilinen örneği travma sonrası stres bozukluğudur.

2. İtfaiyeci

İtfaiyeciler de sıklıkla ciddi tehlikelere maruz kalmaktadır. Bu iş, ortamda çok az kontrolün olduğu ve çok fazla şeyin tehlikede olduğu durumlarda gerçekleştirilir. Yani işte geçen her an, ölümle burun buruna olmayı gerektirir.

Her yangın veya felaketin kendine özgü özellikleri vardır ve bu nedenle her zaman iş sahasında ciddi bir belirsizlik hakim olur. Acil durumlar her an ortaya çıkabilir ve bu işi yapan kişiler her zaman hazırlıklı ve tetikte olmalıdır. Aksi takdirde hem kendilerinin, hem de başkalarının hayatı tehlikeye girebilir.

3. Ticari pilot

Günümüzde uçaklar çok yüksek güvenlik sistemlerine sahip olsalar da, her şeyin yolunda gitmesini sağlamak için hala bir pilota ihtiyaç duyuluyor. Pilotların uçağın hem içinde hem de dışında olup biten her şeyin farkında olmaları gerekir.

Buna ek olarak, çalışma takvimlerinde sürekli değişiklikler meydana gelir ve bu yüzden uzun süre evden uzak kalmaları gerekebilir. Pilotluk büyük ölçüde rutin bir iştir. Ancak benzer şekilde stres de rutin olarak yaşamaları gereken bir şeye dönüşür. Bu nedenle en stresli işlerden biri olması aslında şaşırtıcı değil.

4. Polis

Polis memurları, önemli hasarlara neden olabilecek silahlarla, patlayıcı nesneleri ve cihazları içeren durumlarla ilgilenir. Tıpkı orduda çalışanlar gibi, polisler de her gün hayatlarını riske atan öngörülemeyen ve kontrolsüz durumlarla uğraşırlar.

Suç işleyen kişiler düşüncelerinde veya eylemlerinde öngörülebilir olmadıkları için, polisler iş esnasında yüksek düzeyde belirsizliğe tahammül etmek zorundadırlar. Bu nedenle polisler işlerini yaparken genelde yoğun strese maruz kalıyorlar.

5. Etkinlik planlayıcı

İlk bakışta etkinlik planlayıcıları hayatlarını riske atmazlar veya kendilerini trajediye maruz bırakmazlar. Ancak, etkinlik planlayıcılarının aynı anda birçok farklı faktörü hesaba katmaları gerekir. Her şeyden önce yaptıkları iş, çeşitli ve birbirinden farklı ögelerin bir araya gelerek ortaya harika sonuçlar çıkarmasını hedefler.

Diğer taraftan birçok tartışmaya ve fikir ayrılığına da dahil olmaları gerekir; bazı durumlarda tüm tarafların tatmin olmasını sağlamanın bir yolunu bulmaları istenebilir. 

Son olarak, halka açık etkinlikler de düzenledikleri için eleştirilere ve yargılayıcı tutumlara maruz kalabilirler. Bu yüzden etkinlik planlamayı da en stresli işler listesine dahil ettik.

6. Muhabir

Muhabirlerin çalışma ortamında ortaya çıkabilecek stres üç faktöre bağlıdır. İlki, gündemdeki olayların durumuna bağlı olarak hızlı bir şekilde değişebilen haber planıdır. Çoğu zaman olaylar gerçekleşirken orada olmaları gerekir.

İkinci olarak, muhabirler çok sık tehlikeli durumlara maruz kalmak zorunda kalıyorlar ve anlık haber isteyen kamuoyunun baskıları nedeniyle her zaman çok hızlı düşünmek ve hareket etmek zorunda kalıyorlar.

Üçüncü faktör ise, birçok sorun ve senaryo ile uğraşmanın yanında çok büyük miktarda bilgiyi de idare etmek zorunda olmalarıdır.

7. Acil servis doktorları

Acil serviste, adı üzerinde her an acil ve hayati olaylar meydana gelir. Burada çalışan doktorlar genelde çok kısa sürede karmaşık kararlar vermek zorunda kalırlar. Hayati olaylarla ilgili hızlı kararlar vermek yoğun strese neden olur.

Doktorlar insanların hayatını kurtarıyor; yani insanların yaşayıp yaşamaması bir bakıma onların ellerinde. Bu durum tahmin edebileceğiniz gibi doktorların omzuna ciddi bir psikolojik yük bindiriyor. Tüm bunların yanında, doktorlar acil serviste çok fazla acıya ve can çekişmeye şahit oluyor. Ve en kötüsü, her zaman etkili bir biçimde insanlara yardım edebilecek imkanları olmayabiliyor.

8. Halkla ilişkiler

Satış görevlileri de dahil olmak üzere, halkla ilişkiler alanında çalışan kişiler her türden insanla ilgilenmek zorundadır. Bazı insanlar kibar olsa da, bazıları açık bir şekilde kaba olabiliyor. Halkla ilişkiler alanında çalışan bir kişi, satış elde etmek veya çalıştığı şirketin imajını korumak için genellikle kabul edilebilir davranış sınırlarını aşan insanlarla muhatap oluyorlar.

Bu nedenle bu tür bir iş, iyi bir tolerans becerisi ve sağlam bir öz denetim kapasitesi gerektirir. Bu becerilerin ikisi de sıklıkla teste tabi tutulur. Ayrıca bu işi yapan kişiler çok sayıda insanla temas kurarak çalışırlar. Bu nedenle her daim belli bir oranda baskı altındadırlar diyebiliriz.

9. Taksi şoförleri

Günün çoğunu kapalı bir ortamda birçok insanla karşı karşıya kalarak ve şehir trafiğinde meydana gelen tüm sorunlarla uğraşarak geçiriyor olmak zaten başlı başına karmaşık bir konudur.

Günümüzde herkesin acelesi var, herkesin zamanı çok değerli. Ancak taksicilerin mevcut yüküne bir de mümkün olandan daha hızlı seyahat etmek isteyen düşüncesiz yolcuları da eklerseniz, hissettikleri baskı ve stres iyice artar. Taksi sürücüleri gerçekten yüksek strese dayanmak zorundadır.

Some figure

10. Öğretmenler

Çocuklarla ve gençlerle beraber çalışmak yorucu olsa gerek. Özellikle sınıflarda çok sayıda öğrenci olduğunda, bu öğrencilerin dikkatlerini çekmek veya meraklarını gidermek iyice zor bir hal alır. Çoğu zaman öğretmenler bunu başarabilmek için ihtiyaçları olan yardımcı gereçlere sahip değildir.

Buna ek olarak, öğretmenler çocukların gelişiminden sorumludur ve bu durumun sonucunda sınıf içindeki eylemlerine, sözlerine ve tepkilerine çok dikkat etmeleri gerekir. Öğretmenlik tatmin edici bir meslek olsa da, kişide çaresizlik veya değersiz hissetme gibi duyguları ortaya çıkarabilir. 

Bu listede yer alan stresli işler, iş sağlığı ve güvenliği açısından daha fazla çaba gerektirir. Bu tür işlerle uğraşan kişiler daha kolay hastalanabilir, stres yaşayabilir veya diğer insanlara oranla daha yorgun hissedebilir. Bu meslekleri yapan kişilerin fiziksel ve ruhsal sağlıklarına her zaman dikkat etmeleri hayati derecede önemlidir. Bu yazıda yer alan en stresli 10 meslek bu şekilde, peki sizin aklınızda başka hangi meslekler var?


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


Hernández, V. (2013). Los trabajos más y menos estresantes de 2013. International Business Times. Retrieved from: http://campusmexico. mx/2013/01/09/lostrabajos-mas-y-menos-estresantes-de-2013/# sthash. NVDzHY77. dpuf.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.