Depresyonlarını Gizleyen İnsanların Beş Alışkanlığı
tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Gema Sánchez Cuevas
Gizli depresyon, hastanın tipik depresyon belirtileri göstermediği, bunun yerine depresyonu altına gizlendiği diğer şablon ve özelliklerin görüldüğü bir durumdur. Aslında, bu durumu görmezden gelen ilk kişi, bu sorunu yaşayan kişidir. Bunu acılarını arka plana atmak için yaparlar.
Depresyon semptomlarını kapatma veya güzelleştirme girişimi bilinçsiz veya ön-bilinçlidir. Bu, kişi kasten bir şey hissetmiyormuş gibi davranmak istiyor anlamına gelmez. Gizleme, kendilerini belki de başa çıkamayacaklarını hissettikleri acıdan korumanın bir yoludur.
Birinin sorunlarını kendinden ve başkalarından gizlemesi hiç de olumlu değildir. Aksine, bazen bu sadece sorunları daha da kötüleştirir. İşte bir kişinin gizli depresyonu olduğunu gösteren beş belirti:
1. Saplantılı derecede sosyaldirler
Gizli depresyonu olan insanlar yalnız kalmak istemezler çünkü kendi başlarına zaman geçirmek istemezler. Etraflarında birileri yoksa, akut üzüntü duygusu daha kolay ortaya çıkar.
Saplantılı derecede sosyal olma eğiliminde olmalarının nedeni budur. Her zaman bir araya gelme ve diğer sosyal etkinlikleri organize etmenin yollarını ararlar. Ve eğer bunu yapamıyorlarsa, basitçe durmadan akrabalarını, arkadaşlarını veya meslektaşlarını ararlar. Ayrıca yalnız kalmak istemezler çünkü yalnızlık onları düşünmeye zorlar.
2. Sağlık durumlarını aşırı vurgularlar
Bu abartılı davranış genellikle kendilerini tamamen kötü hissettikleri gerçeğini telafi etme çabasıdır. Gizli depresyonu olan insanlar, sözde sağlıklı olmaları hakkında övünme eğilimindedir. Onlara nasıl olduklarını sorarsanız, iyi demezler, bunun yerine “harika” veya “fantastik” olurlar.
Belirttiğimiz gibi, bu bilinçsiz bir telafi şeklidir. Sadece bu değil, aynı zamanda kendilerini ve başkalarını ne kadar “harika” hissettikleri konusunda ikna etme girişimidir. Rahatsızlıklarını gidermek ve depresyonlarını uzak tutmak için kullandıkları bir sis perdesidir.
3. Devamlı geçmiş hakkında konuşurlar
Gizli depresyonda da, herhangi bir depresyon formunda olduğu gibi geçmiş öncü bir rol oynar. Bu yüzden gizli depresyonu olan insanlar sıklıkla başkalarıyla geçmiş konular hakkında konuşurlar. Bu konulara şaka yollu değinseler de bunu sık sık yaparlar.
Geçmişi geçmişte bırakamamak, çözülmemiş sorunlarının bir göstergesidir. O geçmişin olumlu ya da olumsuz olması önemli değil. Mesele, her konuştuklarında başlarından zaten geçmiş olan şeyi tekrar yaşamalarıdır. Geçmişlerine sıkı sıkıya bağlıdırlar ve arkada kalmasına izin verememişlerdir.
4. Yeme bozuklukları
Bu bozukluklar, her zaman bir tür duygusal rahatsızlığın göstergesidir; özellikle de iştahtaki değişiklikler geçici değil, kalıcı ise ve zaman geçtikçe daha belirgin hale gelirse. Bu alışkanlıklar normalden daha az, normalden daha fazla veya kuralsızca bir şekilde yemek yemeyi içerebilir.
Bazen, gizli depresyonu olan insanlar yemek yemeyi bırakmazlar ya da daha fazla yemezler, bunun yerine bazı yiyeceklerden iğrenmeye başlarlar veya sık sık sindirim sorunları yaşarlar. Gizli depresyonu olan bazı insanlar da özellikle bir şeyleri yemek veya belli bir şekilde yemek yemek konusunda takıntılı hale gelirler.
5. Huzur içinde uyuyamazlar
Gizli depresyonu olan insanlar, yemek yemekte olduğu gibi, farklı şekillerde baş gösterebilecek uyku anomalilerinden muzdarip olabilirler. Genellikle, ya yeterince uyumazlar ya da çok fazla uyurlar.
Bazen, gece uyanık olmayı tercih etme, yatay bir yatakta uyuma zorluğu ve aralıklı rüyaların ortaya çıkması gibi diğer davranışlar gösterirler.
Tüm bu göstergeler dikkatlice değerlendirilmelidir. Depresyon, bir hüzün ya da gizlenmiş inkardan daha fazlasıdır. Bu nedenle, iyi eğitimli profesyoneller tarafından değerlendirilmesi gereken bir durumdur.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Lidice, J., Valdés, Y., Quevedo, C., & Torres, V. (2007). Depresión oculta en sujetos que laboran en condiciones complejas. Rev Cubana Med Milit, 36(2), 1-6.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.