Gizli depresyon çoğunlukla bahsi geçmeyen bir konudur. Ancak bu depresyon türü şu anda dünya çapında çoğu hastalıktan daha hızlı yayılmakta ve bu durum endişe vermektedir. Çoğu zaman bu hastalığın belirtileri fark edilmez, hatta bu sorunu yaşayan kişi bile kendi durumundan habersiz olabilir.
Dünyada gerçekten yardımca ihtiyacı olan birçok insan olsa da, bu insanların çoğu yardıma ihtiyaçları olduğunu dahi bilmemektedir. Duygusal veya zihinsel bir problem, eğer zamanında tedavi edilmezse daha karmaşık bir hale gelebilir. Asıl sorun ise burada başlar. Böylece bu hastalığın yarattığı tüm bu yan etkiler, kişinin hem sosyal hem de fiziksel sağlığı üzerinde bazı etkilere neden olur.
“Kibar bir tutum sergilemek ve sıcak bir banyo yapmak, her zaman için depresyonu en iyi tedavi eden şey olmuştur.”
– Dodie Smith
Kabul edilememe veya hayal kırıklığı gibi duyguları dikkate almanız oldukça önemlidir. Bu hisleri birer düşman olarak görmeyin. Bu duygular aslında sizi daha derin bir sorun hakkında uyarıyor olabilir. Gizli depresyonun tipik semptomları olan aşağıdaki işaretleri görmezden gelmemenizi tavsiye ediyoruz.
Rutinde kalmak istemek gizli depresyonun bir belirtisidir
İnsanlar, özellikle doğaları gereği, yaşamlarını kolaylaştırmak için kendilerine bazı rutinler yaratmaya eğilimlidirler. Her geçen gün bir önceki günden tamamen farklı olsaydı, sürekli adapte olmak için çok fazla zihinsel enerji harcayabilirdiniz. Yeni bir yaklaşıma veya bakış açısına ihtiyaç duymayan basit eylemler için rutinde kalmak olumlu bir durumdur. Yaşamınızın en önemli kısımlarında beli bir istikrar aramanız oldukça normaldir.
Artık sıkıntıya neden olduğunda ya da her şey tamamen durgunlaştığında, rutinde kalmanız sorunlu bir hale gelir. Rutin bir şekilde yaşamak hayatınızda belli bir refah oluşturmuyor ise bunun nedeni gizli depresyon olabilir. Herhangi bir değişiklik sizi endişelendiriyorsa ya da canınızı sıkıyorsa depresyondan şüphelenebilirsiniz. Çevrenizdeki değişikliklere ilgi duymuyorsanız veya herhangi bir şeye karşı ilgi eksikliği yaşadığınız için yalnızca zamanın geçmesini bekliyorsanız bilin ki burada bir sorun vardır.
Çözümü sık sık yalan söylemede bulmak
Hayatlarıyla ilgili basit meseleler hakkında sık sık yalan söyleyen kişiler, gizli bir depresyona sahip olabilir. Nasıl oldukları sorulduğunda, bu cevap gerçeğe uzak olsa da, her zaman gayet iyi olduklarını söyleyen kişiler gizli depresyondan muzdarip olabilirler. Bu kişiler, “cansız” göründükleri gerçeği onlara söylendiğinde sadece yorgun olduklarını söylerler. Gerçek sağlık durumlarından bahsetmekten kaçınırlar ve bazen boş zamanlarında yaptıkları şeylerle ilgili hikayeler uydururlar.
Bu insanlar planlar yapılırken bazı mazeretler uydurmaya meyillidir. Toplum içine çıkmaktan ve sosyalleşmekten korkarlar ve günlük rutinleri sıkıcı olsa dahi farklı bir şey yapmaktan çekinirler. Başkalarının onların gerçekte nasıl hissettiklerini bilmelerini istemezler. Bu durumu bilinçli olarak gizlerler, çünkü derinlerde bir yerde bir şeylerin doğru olmadığını onlar da bilir ve bunu gizli tutmak ister.
Diğer insanlarla birlikteyken rahatsız hissetmek
Gizli depresyonu olan insanlar yalnız olma eğilimindedir. Hiçbir gerçek amacı olmadan sistematik izolasyon yaşamak, duygularla ilgili bir şeylerin yanlış olduğunu gösteren açık bir işarettir. Bu durumda asıl mesele utangaç veya içe dönük olmak değildir, aksine yanlarında duran birine sahip olmak onlar için rahatsız edici bir hale gelir.
Bu insanların dahil oldukları konuşmaların çoğu yüzeysel veya yapaydır. Doğal olmayan, programlanmış ve önceden tasarlanmış bir şekilde davranırlar. Sadece genel konulardan, o kişileri şahsen ilgilendirmeyen meseleler hakkında konuşurlar. Eğer birisi bu kişilerin gerçek hayatlarını bilmek ve nezaket sınırlarının ötesine geçmek isterse, gizli depresyon yaşayan kişiler bu genel sohbetin ötesine geçmek istemezler. Kimseye yaklaşmak istemediklerini belirten belli veya belirsiz işaretler verirler. Gülümseyerek güleryüzlü gibi görünebilirler, ancak başkaları onları daha derinden tanımaya çalıştıklarında araya mutlaka bir engel koyarlar.
Uyarıcı maddelerin fazla tüketimi
Gizli depresyonun bir işareti de bazı uyarıcı maddelerin fazla tüketimidir. Farkında olmadan bu sorundan muzdarip olanlar, kendilerini biraz daha iyi hissetmelerini sağlayan kimyasal ve biyolojik uyaranlar kullanarak boşluk duygusunun üstesinden gelmeye çalışırlar. Bu şekilde daha iyi hissetmeye çalışırlar.
Gizli depresyon yaşayan kişiler sıklıkla alkol, şekerli gıdalar veya aşırı kafein tüketmeye başlar. Bu üç madde, bu kişilerin kendilerince gerekli gördüğü uyarıyı onlara sağlar. Basit bir tüketimden daha başka bir şey olduğunu anlamak için, bu maddelerin tüketildiği sıklığa ve miktara bakmak gerekir.
Gizli depresyonla beraber bazı diğer belirtiler de sıklıkla görülmektedir. Bunların arasında uykuya dalmada zorluk, yeme alışkanlıklarında değişiklikler, boşluk ve terk etme hissi, ilgi eksikliği ve sindirim rahatsızlıkları sayılabilir.
Bu semptomların bir ya da birden fazlasına sahip olan birisini tanıyorsanız eğer, bu kişilere göz kulak olmalısınız. Onların mahremiyetine saygı duyun ve sevecen davranın. Onları dinlemeye ve desteklemeye istekli olun. Kendinizde gizli depresyon olduğundan şüpheleniyorsanız eğer, o zaman bu konuyu daha da çok ciddiye almalısınız. Bazen hayattan zevk almanıza izin vermeyen bu tarz hoşnutsuz durumlardan kurtulmak için küçük terapiler yeterli olabilir.
p>Tam zamanlı anneler harika işler çıkarsalar da, bazen kendilerine bakmayı unutuyorlar. Endişeler, yorgunluk ve aynı anda birçok iş ile uğraşmak, duygusal sağlıklarını olumsuz yönde etkileyebiliyor. Bu oldukça sık görülen bir sorun olduğu için, çözüme kavuşturulması adına sağlıklı tam zamanı annelerin…
p>Bugünlerde birçok yalan ya da eksik haberle karşılaşıyoruz, bunu birçoğunuz “yalan haber” ya da asparagas olarak da biliyor olabilir. Yanlış bilgilendirme günümüzde çok yaygın hale geldi ve neyin doğru neyin yanlış olduğunu hiç ayırt edemez hale geldik. Ama insanların yaşadığı sürece…
p>Bazen insanlar başka yetenekler geliştirmek veya zamanlarını farklı aktiviteler yaparak geçirmek istediklerini düşünürler. Ancak, “uçmaya gidiyorum” veya “bir değişikliğe ihtiyacım var” dedikleri zaman, etraflarındaki insanların kendilerini desteklemediğini keşfedebilirler.
Robert Cialdini, Arizona Üniversitesinde (ABD) tanınmış bir psikolog ve araştırmacıdır. 1984 yılında ilk kitabı olan Etki: İkna Psikolojisi’ni yayınladıktan sonra uluslararası ün kazandı. Robert Cialdini, üç yıl boyunca gizlilik ve aldatmaya dayanarak bu kitap üzerinde çalıştı. Araba galerilerine, telefon pazarlama…
Çözümsüz Çelişki Teorisi, antropolog Gregory Bateson ve Kaliforniya Palo Alto’daki araştırma ekibi (1956) tarafından geliştirilmiştir. Sistematik bir bakış açısı ile çerçevelenir ve biriyle iletişim kurduğunuz zaman çakışan mesajlar aldığınız tüm durumlardan bahseder. Şizofreninin psikolojik kökenlerini açıklamaya çalışmak için bu teoriyi…
Risk almaktan hoşlanan bazı insanlar var. Sağlıklarını, fiziksel iyiliklerini, hatta mali kaynaklarını, düzenlerini vb. riske atan insanlardan bahsediyoruz. Riske ilgi duymak ayrıca uygun koruma olmadan cinsel ilişkiye girmek gibi şeyleri de içerir. Diğerleri arasında, elbette, çok hızlı araba sürme, sarhoş…