Logo image
Logo image

Daha Yaratıcı Olmak İçin Beyninizi Nasıl Eğitirsiniz?

4 dakika
Daha Yaratıcı Olmak İçin Beyninizi Nasıl Eğitirsiniz?
Gema Sánchez Cuevas

tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Gema Sánchez Cuevas

Tarafından yazılmıştır Eva Maria Rodríguez
Son Güncelleme: 22 Aralık, 2022

Daha yaratıcı olmanın abartıldığını düşünen insanlardan mısınız? Ya da insanlığın harika fikirlere ihtiyaç duyduğunu mu düşünüyorsunuz? Diğerlerinin orijinal fikirlere sahip olmalarını umursamıyor ya da kendi hayatınıza ve diğer insanların hayatlarına katkı sağlayabileceğinize mi inanıyorsunuz?

Herkes beynini daha yaratıcı olabilmek için eğitebilir. Fakat bunu yapmak için yaratıcılığın yararlı bir şey olduğunu düşünmelisiniz.

“Yaratıcılığın insanların sahip olduğu en önemli kaynak olduğuna dair şüphe yok. Yaratıcılık olmadan ilerleme olmaz ve sonsuza kadar aynı şeylerin içinde debelenip dururuz.”

– Edward de Bono

Günlük yaratıcılık

Yaratıcı beyinlerin her zaman çok değerli olacağı kaçınılmaz bir gerçektir. Diğer bir yandan yaratıcılık günlük hayatımızdaki küçük ve büyük sorunları çözmemize yardımcı olabilir. Aynı zamanda “normal” yollarla çözülemeyen sorunları maharetli bir biçimde çözmemiz için yardımcı olur.

Aslında burada bahsettiğimiz şey Albert Einstein gibi bir beyne sahip olmak değil, yaratıcılık kapasitemizi gitgide artırmak. Yaratıcılık yalnızca sanatçıların, yazarların ya da girişimcilerin sahip oldukları bir şey değildir. Hayatımızın her noktasında yeniliklere yelken açmamızı sağlayan bir alandır.

Some figure

Daha yaratıcı olmak için 9 düşünce

Çoğu insan yaratıcı olamayacaklarını düşünürler fakat yanılırlar. Beynimizi gerekli şekilde eğiterek şu an olduğumuzdan daha yaratıcı olabilir ve her gün daha da yaratıcı olmayı başarabiliriz.

Gayret gerektiren fikirler daha çok ve daha iyi fikirler üretmeyi sağlar. Her zaman akışkan fikirleri daha kolay elde etmenin bir yolu vardır. Bu sürecin bir parçasıdır. İşte daha yaratıcı olmak için beyninizi eğitmenizi sağlayacak birkaç yöntem.

“Herkes yeteneklidir çünkü insan olan herkesin açığa vuracağı bir şey vardır.”

– Brenda Ueland

Sonuçları unutun

Önemli olan izlediğiniz yoldur, sonuç değil. Bir fikri şekillendirdiğiniz süreçten keyif almak size alternatifler yaratmak için özgürlük alanı tanıyacak ve fikirlerinizi daha genişçe ifade edebilmenize yarayacaktır. Sonuç meyvelerini alabilmeniz için bütün dikkatinizi vermeniz gereken bir yaratıcı sürecin sonunda elde edilir.

Eleştirileri dinlemeyin

Yaratıcı insanlar dışarıdan gelen ya da kendi kendilerini sabote ettikleri onlara yaramayan eleştirileri dinlememelidirler.  Eleştiri ya da özeleştiri düzgün düşünmenize engel olur. Enerjinizi bunlara harcamayın. Kendinize karşı merhametli olun ve kendinizi yaratmak için özgür bırakmaya cesaretiniz olsun. İşi çok fazla elinize yüzünüze bulaştıracaksınız ama yalnızca akışa izin verirseniz bir şeyler elde edersiniz.

Rahatlayın

Stres yaratıcılığın baş düşmanlarından biridir. Az stres, başladığınız bir şeyi bitirmeniz için size yardımcı olabilir. Ama iş yaratmaya geldiğinde rahat olmalısınız. Neden çoğu insanın aklına o harika fikirlerin duşta, yürüyüşte ya da bulaşık yıkamak gibi basit şeyler yaparken geldiğini sanıyorsunuz? Çünkü o anlarda kafaları rahat oluyor.

Düşüncelerinizi kaydedin

Fikre sahip olmak başka bir şey, ona şekil vermek başka bir şeydir. Bir fikri şekillendirmek zaman alabilir ve bazen bir fikir en olmadık zamanda aklınıza gelir. Eğer fikrinizi yazarsanız iki şey elde edersiniz: ilk olarak, unutmazsınız. İkincisi, diğer şeylere daldığınızda aklınızı meşgul etmez. Fikirlerinizi kağıda dökmek üzerinizden baskıyı alacak ve o fikre ihtiyaç duyduğunuzda dönmenizi sağlayacaktır.

Okuyun

Beyni en çok uyaran aktivitelerden biri okumaktır. Okumak bazı açılardan size deneyim kazandırır. Ayrıca okumak beyninizde nöroplastisite denen yeni bir nöronsal bağlantı sisteminin kurulmasını sağlar.

Meditasyon yapın

Fiziksel ve ruhsal açıdan rahatlamamızı sağlayan meditasyon, yaratıcı sürecimize de katkı sağlar. Hatta farkındalık olarak bilinen meditasyon türü bizi bir düşünceye odaklanmamız ve asıl amacımızdan sapmamamız için eğitir. Bu yaratıcı süreçte kullanılabilecek çok önemli bir özelliktir.

Some figure

Sağlıklı bir yaşam sürün

Alkol, sigara, uyuşturucu, tekdüze bir hayat ve kötü beslenme düzeni genel olarak beynin baş düşmanlarındandır ve bu durumdan özellikle de yaratıcı taraf etkilenir. Vücudunuzdan kötü maddelerin atılmasını sağlamak ve egzersiz yapmak enerji seviyenizi ve yaratıcılığınızı artıracaktır.

Konfor alanınızdan çıkmaya cesaret edin

Çoğu insanın yaşadığı sorun onların seçeneklerini kısıtlayan konfor alanlarını terk etmeden yeni fikirler üretmeye çalışmalarıdır. Fakat büyük fikirler “politik olarak doğru olanın”, “geleneğin” ya da “konforun” sınırlarını tanımazlar. Genellikle sınırların ötesine bakabilmek için cesaret isterler.

Yaşadığınız probleme başka bir açıdan bakın

Karşılaşabileceğiniz tüm sorunlar birden fazla şekilde belirebilir. Hatta bazen sorunun çözümü yaratıcı bir çözüm bulmakta değil ama probleme yaratıcı ve farklı bir açıdan bakmaktadır.

Çok fazla fikre sahip olmak o fikirlerin iyi olduğu anlamına gelmez

Daha yaratıcı olmak ve çok fazla fikre sahip olmak bu fikirlerin gerçekten iyi, yararlı ve değerli oldukları anlamına gelmez. Bir yazar başarılı olmak için çok fazla yazmalıdır. Aynı şey bir ressam, heykeltıraş ya da besteci için de geçerlidir. Ve tabii, aslında herkes için.

Some figure

Gerçekte en zeki ya da en yaratıcı olanlar yüksek değerlere sahip şeyler yaratmazlar. Yaratanlar daha çok fikirleri üzerine çalışanlardır. Bu bu kadar basit. Belki bazılarının diğerlerinden daha çok çalışmaya ihtiyacı vardır ama sonunda iyi şeyler başarabilenler, yalnızca başarısız olmayı göze alanlardır.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.