Logo image
Logo image

Çocuklarınızı Tatilden Sonra Bir Rutine Nasıl Döndürürsünüz

3 dakika
Çocuklar için rutinlerine dönmek zorlu bir iştir. Bu yazıda, süreci daha kolay bir hale getirebilecek bazı stratejileri listeliyoruz.
Çocuklarınızı Tatilden Sonra Bir Rutine Nasıl Döndürürsünüz
Sergio De Dios González

tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Sergio De Dios González

Tarafından yazılmıştır Pedro González Núñez
Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Tatiller hepimizin keyif aldığı dönemlerdir. Gerçekten de, en yoğun zamanlarımızda seyahat etmeyi, aile ile geçirilecek boş zamanları ya da sadece dinlenmeyi hayal ederiz. Çocuklar da aynı heyecanı yaşıyor. Ancak tatil bittiğinde, çocuklarınızı bir rutine geri döndürmek gerçekten zor olabilir.

Bu bir abartı değil. Ne de olsa, bir yetişkinin tatili genellikle sadece bir hafta iken, çocukların okul tatilleri birkaç aya kadar uzayabiliyor.

Bu nedenle, programa uymaları gerekmediği uzun bir süre sonra çocuklarınızı bir rutine geri döndürmek oldukça zor olabilir. Çünkü, doğal olarak, eğlence ve oyunlar için sonsuz zamanları olan tatil rutinlerinde kalmayı tercih ederler.

Çocukların rutine dönmesi için fikirler

Oyun oynamanın ve eğlencenin tamamen çocuğun zihnini ele geçirdiği tatil dönemlerinden sonra, okula dönüş ve uygun bir zaman çizelgesine uyulması gereken zamanlar gelir. Bunu doğal ve travmatik olmayan bir şekilde nasıl başarabilirsiniz? Aslında, düşündüğünüz kadar zor olmayabilir.

“Bugün mutlu bir gündü. Sadece rutindi.”

-Mario Benedetti-

Adaptasyon dönemleri oluşturun

Bu oldukça basit. Ancak, çoğu çocuğun ani değişimi kolay kabul etmediğini ve sınırları olan bir rutin içinde daha sakin yaşadığını unutmamalısınız. Bu nedenle, tatilinizin son günlerinde ideal olan, aile programlarında, rutinlerde ve günlük alışkanlıklarda küçük değişiklikler yapmaya başlamaktır.

Bir rutine devam etmeleri için bir adaptasyon dönemi ile, değişikliklere alışmaları için fırsat penceresini artırırsınız. Örneğin, okul başlamadan bir süre önce, okul dönemi ile aynı zamanlarda kahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemeği yemeye başlamaları ve aynı saatte yatmaları okula dönüşü daha kolay kılacaktır.

Some figure

Kademeli değişim

Bir programı değiştirirken, aynı anda çok fazla değişiklik yapmamalısınız. Aslında, her seferinde bir, en fazla iki adım atmak en iyisidir. Çocuklarınız değişimi içselleştirdikten sonra bir sonraki adıma geçebilirsiniz.

Bu süreci kademeli olarak gerçekleştirirseniz, birkaç gün içinde çocuğunuz tamamen adapte olacaktır. Bu nedenle, önceleri sabah 10’da uyandılarsa, şimdi değişikliği tanıtabilir ve 9’da kalkmalarını sağlayabilirsiniz. Buna alıştıklarında, bir sonraki değişikliği sunabilirsiniz.

Öncelikler

Rutin değişikliklerle ilgili kararlar almak için bu hiyerarşiyi önceliklendirmek ve kullanmak önemlidir. Genellikle, daha  zor olan saatl ayarlamalarıyla başlamalısınız. Önce yeme ve uyku düzenini, sonra gerisini ayarlayın.

Bu anlamda ne zaman yattıkları, ne zaman kalktıkları, ne zaman yemek yedikleri ve ne zaman uyudukları üzerinde çalışmanız gerekir. Bir sonraki aşamaya geçmeden önce bu değişikliklerde ustalaşmaları önemlidir.

Beklenti

Değişimi beklemeleri çok önemli. Sonuçta, bir yetişkin olarak, tatillerin ne zaman bittiğini ve okul yılının ne zaman yaklaştığını bilirsiniz. Bu nedenle, çocuklarınızı da sorunsuz bir şekilde rutinlerine devam etmeleri konusunda bilgilendirilmeli ve olacaklar hakkında onlarla konuşmalısınız. Bu şekilde, belirsizliklerinin bir kısmını azaltmış olacaksınız.

Ek olarak, daha önce bahsettiğimiz alışkanlıkları ekleyebilir ve uygun rutine başlama zamanı gelene kadar kademeli olarak uygulayabilirsiniz. O zamana kadar tamamen adapte olacaklar ve herhangi bir değişiklik minimum düzeyde kalacak.

Olumlu davranış

Olumlu kalmak kesinlikle önemlidir. Gerçekten de, bir yetişkin olarak, alışkanlıklarınızdaki ve rutinlerinizdeki değişikliklere uyum sağlamanın bazen zor olabileceğini bilirsiniz.

Bu nedenle çocuklarınızın okula dönüş konusunda herhangi bir karamsarlığa kapılmamasına dikkat edin. Aslında, bunun olumsuz bir durum olduğunuzu duyarlarsa, büyük olasılıkla aynı şekilde hissetmeye başlayacaklardır.

Sürekli destek ve aktif dinleme

Bu, yapılması en zor şeylerden biri ama aynı zamanda en değerlisidir. İletişim kanallarının açık tutulmasını içerir. Başka bir deyişle, çocuklarınıza gergin veya korkmuş olduklarında dikkat etmek, onları cesaretlendirmek ve sizinle konuşmak istedikleri anlardan yararlanmak.

Bu şekilde onlarla konuşabilir, onları dinleyebilir ve ne olursa olsun size güvenebileceklerini ve önünüze çıkabilecek her türlü zorluğu birlikte aşabileceğinizi onlara iletebilirsiniz.

Some figure

Onları sürece dahil edin

Değişikliklere dahil olurlarsa, çocuklarınızın bir rutine geri dönmesi o kadar zor olmayacaktır. Aslında, tüm sürecin bir parçası olmalıdırlar. Örneğin, okul malzemelerini veya yeni okul kıyafetlerini almak için sizinle birlikte gelebilirler.

Ek olarak, bu şekilde, nasıl hissettiklerini ve korkularının neler olabileceğini anlamak için fırsatlar yaratacak ve onlara daha sonra yardımcı olacak değerli ipuçları vereceksiniz. Onlara okul arkadaşlarını görmeyi sabırsızlıkla bekleyip beklemediklerini sorun. Hangi dersleri sabırsızlıkla beklediklerini ve hangilerini beklemediklerini öğrenin. Karşılaşabilecekleri belirli durumlara nasıl tepki vereceklerini öğrenin.

Bunların hepsi onlara yardım etmede önemli olan sorulardır. Cevapları size onlara yardım etmenize yardımcı olacak özel bilgiler verecektir. Sonuçta, bazı genel kurallar olsa da, her çocuk farklıdır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Gallego Ortega, J. L., Fernández Haro, E. (2003). Enciclopedia de Educación Infantil. Archidona (Málaga): Editorial Aljibe.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.