Çocuklar için Gerçekliği Ballandırmak Doğru mu?
Yazan ve doğrulayan psikolog Sergio De Dios González
“Ballandırmak”, acı veren bir gerçeği daha hoş bir yalanla değiştirme eğilimidir. Neden gerçekliği çocuklar için ballandırma eğilimindeyiz? Ve balla kaplanmış bir gerçekliği yaşamak çocuklar için ne kadar iyidir?
İnsanlar gerçeği yumuşatmak için başkalarına, özellikle de çocuklara yalan söyler. Aslında, toplumun büyük bir kısmı, çocuklar için gerçekliği ballandırmanın iyi olduğunu düşünüyor. Sonuç olarak, gerçekliği çocuklar için balla kaplıyorlar veya bunu yapan insanları onaylıyorlar.
Bu yazıda, bu konuyu inceleyeceğiz. İlk olarak, acı veren gerçekleri balla kaplamakla ilgili tipik davranışı tartışacağız. İkinci olarak, insanların bunu yapmasının nedenlerine bakacağız.
Çocuklar için gerçeklik nasıl ballandırılır
Zor ya da rahatsız edici durumlar hakkında yalan söyleyerek ya da gerçeği gizleyerek ya da fantastik büyülü hikayeler anlatarak çocuklarımız için gerçekliği yumuşatıyoruz.
Zor veya rahatsız edici durumlarla ilgili yalanlara atıfta bulunduğumuzda, yetişkinlerin hazır olmadıklarına inandıkları için çocuklardan bilgi sakladıkları durumlardan bahsediyoruz. Bazı örnekler ölüm, cinsellik veya şiddet gibi konulardır. Bu sorunlar çocukluğun bir parçası gibi görünmezler. Bu nedenle çocukları onlardan korumaya çalışırız.
Öte yandan, büyülü hikayeler peri masallarına atıfta bulunur. Örneğin, hepimiz Noel Baba veya Diş Perisi hakkında bilgi sahibiyiz. Başka bir deyişle, yetişkinler çocukları dünyamızda gerçekte olduğundan daha fazla sihir olduğuna inandırırlar.
Neden gerçekliği çocuklar için balla kaplıyoruz?
Birinden bize bunu neden yaptığını söylemesini istersek, büyük olasılıkla çocuklarının masumiyetini korumak için olduğunu söyleyeceklerdir. Bunun nedeni, çocukların stresli durumlara karşı daha savunmasız olduklarına inanmamızdır. Bu kesinlikle doğrudur, çünkü duygusal düzenleme kapasiteleri hala çok sınırlıdır.
Ancak çocuklardan sakladığımız “rahatsız edici gerçeklere” daha yakından baktığımızda, bunların çoğu durumda bizim bile nasıl başa çıkacağımızı bilemediğimiz durumlar olduğunu fark ederiz. Örneğin ölüm ve cinsellik gibi konular toplumumuzda hala tabudur. Ayrıca, net cevaplarımızın olmaması, çocuklara gerçekten inanmadığımız hikayeler anlatmamızın bir başka nedenidir.
Sonuç olarak, insanların gerçekliği çocuklar için ballandırmasının birkaç nedeni olduğunu söyleyebiliriz. Yani, tabu veya rahatsız edici konuların kötü ele alınmasından kaynaklanan sosyokültürel faktörler. Aslında bununla günümüz toplumunun duygusal zeka eksikliği arasında bir ilişki var.
Çocuklar için gerçekliği ballandırmak uygun mudur?
Uzmanlar, çocuklara yetişkinlerin inanmadığı hikayeler anlatmak gibi önermedikleri bazı eylemler olduğuna dikkat çekiyorlar. Öte yandan, çocuklara karşı dürüst olmakta sorun yok. Bu yüzden cevabını gerçekten bilmediğimiz sorular olduğunu itiraf etmemizde bir sakınca yok.
Öte yandan, çocuklarla olan iletişim aslında gerçekliği balla kaplamakla ilgili değil, çocuğun anlama kapasitesine uyarlanmış bir dil kullanmakla ilgilidir.
Son düşünceler
İnsanlar ayrıca çocukları olumsuz duygulardan korumak için de gerçeği balla kaplar. Bu anlamda, birçok durumda çocuklarımızı aşırı korumaktan kaçınmalıyız. Çocuklarımızın bu olumsuz duyguları asla hissetmedikleri takdirde yönetmeyi öğrenmelerinin çok zor olacağını anlamalıyız.
Öfkelenmelerine izin verin ve onlara bu öfkeyle neler yapabileceklerini gösterin. Gerçekliğe akıllıca bakmayı öğrenmelerine izin verin. Onlara belirsizlikle nasıl başa çıkacaklarını da öğretmeliyiz çünkü kesinlikle belirsizliklerle dolu bir dünyada yaşıyoruz.
Çocuklar için sadece gerçeği balla kaplamayı bırakmak yeterli değildir. Aslında, çocuklarımıza duygularıyla doğru şekilde başa çıkmalarını öğretmeliyiz.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.