Cilt ve Duygular Arasındaki İlişki
Yazan ve doğrulayan psikolog Gema Sánchez Cuevas
Üzgün veya stresli olduğunuzda, cildiniz daha pürüzlü ve daha az parlak görünür. Normalden daha susuz ve kirli görünüyor. Öte yandan, kendinizi iyi hissettiğinizde, cildinizin mükemmel bir uyum içinde olduğu görülür. Bu gözlem, cildiniz ile duygularınız arasındaki açık ilişkiyi gösterir.
Yaklaşık 2 metre uzunluğunda ve neredeyse 5 kg ağırlığında olan cilt, vücudun en büyük organıdır. Ve bu, ruh halimizin ve sağlık sorunlarımızın bir yansıması olması bu nedenle çok normal. İşte bu yüzden yoğun olumsuz hisler cildimizde gözle görülebilir.
Alerjiler, batma, pürüzlülük, kızarıklık, kurdeşen, kuruluk, çatlama, yaralar, pigmentasyonda değişim, terleme, dehidratasyon… Bunlar, cildinizde fizyolojik bir tetikleyici olmayan değişikliklerden bazılarıdır. Psikolojik ve duygusal köklerle psikosomatik değişiklikler olabilirler.
Cildiniz ve duygularınız yakından ilişkilidir. Bazen cildiniz saklamaya çalıştığınız şeyi ifade eder.
Ciltteki anlık değişimler
Utanırken, yanaklarınız kırmızıya döner. Eğer korkuyorsanız cildiniz solgunlaşır. Aşık olduğunuzda, yüzünüz yanar. Eğer güçlü bir şey sizi etkiliyorsa tüyleriniz diken diken olur. Cildinizdeki küçük değişimlerin duygusal durumunuza dair bir ipucu olduğu birçok durum vardır.
Bununla birlikte, daha ciddi bir hastalığın nedenlerini dışlamak için cildinizde ani değişiklikler yaşarsanız daima doktorunuza veya dermatoloğunuza danışmalısınız.
Çevrenizden aldığınız uyaranlar vücudunuzda bir dizi sistemi aktive eder. Örneğin, kızgın olduğunuzda, vücudunuz diğerlerinin yanı sıra sinir sistemi, endokrin sistemi ve bağışıklık sistemini açar. Bu olumsuz duygu bedeninizde bir dizi değişiklik yaratır. Bunlar dışarıdan olduğu kadar içeride de yer alır (Schwarzer ve Koo Chon, 1998.)
Cilidniz ve duygularınıza dair belirli alanlar
Cildinizin değiştiğini gördüğünüz kısım, vücudun o kısmındaki duyguların etkisini ve yoğunluğunu gösterir.
Yüzünüzde biraz sivilce veya leke varsa, prestij kaybetmek korkmuş olabilir. Belki de aşağılık kompleksiniz var, hatta korunma ihtiyacını hissedersiniz.
Kafanızdaki değişiklikler, yaratıcı bloğun bir işareti olabilir. Belki de düşüncenizi değiştirmeli veya normdan kopmalısın. Bu ayrıca geçmişe ya da duygusal yaralara duyulan özlemle de ilgili olabilir.
Dudaklarınızdaki ve burnunuzdaki (uçuklar) kararsızlık ve sinirlilik belirtileridir. Cildiniz ve duygularınız panik, öfke, korku, çaresizlik veya duygusal zırhınızı dışlamak için bir araya geliyor. Cinsel organlarınızda uçuk varsa, suçluluk veya ceza duyguları ile uğraştığınız anlamına gelir. İnsanlar, bedeninizin bu bölümünde uçukların cinsel istek ve utanç arasında bir belirsizlik işareti olduğunu söylemektedir.
Ayaklarınızın derisindeki değişiklikler, bulunduğunuz yerden memnun olmadığınızı ve bir değişikliğe ihtiyaç duyduğunuz anlamına gelebilir.
Kollarınızda cilt problemleriniz varsa, bu daha fazla duygusal iletişime ihtiyaç duyabileceğiniz anlamına gelebilir. Ayrıca özellikle dirseklerinizde problemler görüyorsanız, iş veya okuldaki çatışmaları da gösterebilir.
Elinizde sorun olduğunda, verme ve alma arasında bir dengesizlik var olduğu söylenebilir.
Hangi cilt tabakası?
Deri üç katmandan oluşur: epidermis, dermis ve hipodermis. Epidermis en dıştadır, hipodermis en derin tabakadır ve dermis ikisi arasındadır. Dolayısıyla, duygusal çatışma türleri, hangi cilt katmanının problemi olduğuna bağlıdır. Bu, cildiniz ile duygularınız arasındaki ilişkinin açık bir kanıtıdır.
- Epidermisteki sorunlar, bir ölüm, ayrılık ya da bir aile üyesi, arkadaş ya da sosyal çevre ile ilgili sorunlar nedeniyle çatışmayı yansıtmaktadır. Bu cilt tabakasındaki egzama, yalnız ya da izole olmaktan korktuğunuza bir işarettir. Skleroderma, bir çözümü olmayan bir tür dramatik ayrımı yansıtabilir. Sedef hastalığı, kendinizden ve başka birinden ayrılma – çift ayırmanın bir işaretidir.
- Dermiste ayrılık sorunları ve fiziksel kimlik kaybı görüyoruz. Bu deri tabakasındaki siğiller, daha önceki bir saldırının neden olduğu bir çeşit yara izi gösterir. Saldırı veya saldırganlık belirtisi bırakan bir kalkan. Bunlar alt ekstremitelerde ortaya çıkarsa, çatışma çocukluk ile ilgilidir.
- Son olarak, hipodermisteki problemler nasıl göründüğünüzü taktığınızı ve iyi hissetmediğinizi gösterir. Güven eksikliği, aşırı kilolu ya da sıvı tutan bir bedeniniz varsa. Bu aynı zamanda sert öz eleştiri ile de ilgilidir.
Duygusal hastalık
Karaciğeriniz düzgün çalışmadığında vücudunuzdaki bilirubin birikimi sarılık üretir. Başka bir deyişle, cilt sarıya döner. Bu cilt ve diğer dokular arasındaki ilişkinin açık bir belirtisidir.
Bilimsel kanıtlar açık olmamakla birlikte, uzun süre nefret, öfke, kıskançlık ya da öfke duymanın fiziksel sağlığınız için ciddi yankı uyandırdığına inanılmaktadır.
Benzer şekilde atopik dermatit, anksiyete ve fobiler ile ilişkilidir. Bu sorunları olan insanlar, cildine yönelttikleri agresif dürtülerini sıkı bir şekilde kontrol etme eğilimindedirler. Öte yandan, kovanlar saldırıya uğrama hayaliyle ilişkilendirilir. İşte bu yüzden insanlar, özellikle ilişkilerinde korku, pasif ve duyarlı olma eğilimindedirler.
Gördüğünüz gibi, cildiniz ve duygularınız temelde birbiriyle bağlantılıdır. Bu yüzden bu büyük organla ilgili her türlü dış problemle ilgilenmelisiniz. Sadece nemlendirici veya ilaçlı losyonlara güvenmeyin. Bu tür problemleri çözmek için, içeriye de bakmak zorundasınız.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Berrino, A. M., Voltolini, S., Fiaschi, D., Pellegrini, S., Bignardi, D., Minale, P., … & Maura, E. (2006). Chronic urticaria: importance of a medical-psychological approach. European annals of allergy and clinical immunology, 38(5), 149-152. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17058846/
- Gieler, U., Gieler, T., Peters, E. M. J., & Linder, D. (2020). Skin and Psychosomatics – Psychodermatology today. Journal der Deutschen Dermatologischen Gesellschaft = Journal of the German Society of Dermatology : JDDG, 18(11), 1280–1298. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7756276/
- Gupta, M. A. (2009). Stress and urticaria. Neuroimmunology of the Skin: Basic Science to Clinical Practice, 209-217. https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-540-35989-0_19
- Hsu, V. M., Shah, V. V., Aldahan, A. S., Mlacker, S., Samarkandy, S., & Nouri, K. (2017). Hyperhidrosis and stress. Stress and Skin Disorders: Basic and Clinical Aspects, 137-148. https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-319-46352-0_14
- Jafferany, M. (2007). Psychodermatology: a guide to understanding common psychocutaneous disorders. Primary care companion to the Journal of clinical psychiatry, 9(3), 203-213. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1911167/
- Koo, J. & Lebwohl, A. (2001). Psychodermatology: the mind and skin connection. American family physician, 64(11), 1873-1879. https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/2001/1201/p1873.html
- Panasiti, M. S., Ponsi, G. & Violani, C. (2020). Emotions, alexithymia, and emotion regulation in patients with psoriasis. Frontiers in Psychology, 11, 1-8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7248221/
- Park, H. & Kim, K. (2016). Association of perceived stress with atopic dermatitis in adults: a population-based study in Korea. International journal of environmental research and public health, 13(8), 1-7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4997446/
- Schonmann, Y., Mansfield, K. E., Hayes, J. F., Abuabara, K., Roberts, A., Smeeth, L. & Langan, S. M. (2020). Atopic eczema in adulthood and risk of depression and anxiety: a population-based cohort study. The Journal of Allergy and Clinical Immunology: In Practice, 8(1), 248-257. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6947493/
- Tawil, S., Irani, C., Kfoury, R., Abramian, S., Salameh, P., Weller, K. & Ezzedine, K. (2023). Association of Chronic Urticaria with Psychological Distress: A Multicentre Cross-sectional Study. Acta Dermato-Venereologica, 103, 1-8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9940724/
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.