Çatışmaları Mizahla Ele Almak
Çatışmaları mizahla ele almak, anlaşmazlıkları çözmemize yardımcı olmasının yanında ilişkilerimizi de güçlendirir. Gerçekten de farklı çalışmalar, kişi neşesini koruduğu takdirde güçlükleri daha kolay aşabildiğini göstermektedir. Çatışmaları yönetmek de kolaylıkla aşılabilir çünkü mizah, çatışmalarla yüzleşme konusunda benzer bir rol oynamaktadır.
İyi bir mizah anlayışıyla pek çok yüzleşmeyi aşabilir ve tartışma ve anlaşmazlıkları çözüme kavuşturabilirsiniz. Çünkü mizah, başka türü karşımızdaki kişiyi kırmadan söylemeni zor olduğu şeyleri ifade etmemize yardımcı olur. Başka birine değil o kişiyle birlikte gülmek de mümkündür.
Mizah ve oyun, gerginlik ve öfkeyi azaltmak için kullanıldığında sorunlar yeniden çerçevelenip durum yeni bir açıdan bakıldığında çatışma, daha fazla bağlantı ve yakınlık için fırsat olabilir.
Mizah, çatışma yönetiminde etkili bir araçtır
Gülmek en iyi ilaçtır çünkü stresi azaltır, ruh halimizi iyileştirir, yaratıcılığımızı artırır ve bizi daha dayanıklı kılar. Ama sadece duygusal ve fiziksel sağlığımız için değil ilişkilerimiz için de faydalıdır. Kahkaha insanları bir araya getirir ve yakınlık yaratır. Kahkaha, çatışmaları yönetmek ve stresi azaltmak için güçlü bir araçtır.
Genel olarak, mizah her türden ilişkide önemli rol oynar. Yeni ilişkilerde mizah, sadece karşımızdaki kişiyi etkilemeye değil onunla tanıştığınızda ortaya çıkabilecek rahatsızlık ya da utanma duygusunu aşmaya yardımcı olur. Eski ilişkilerde ise mizah duygu ve tazeliği koruyup istediğiniz gibi çözülmeyen sorunlar konusunda öfke ve rahatsızlık duymanızı engeller.
Mizahın sağladığı zevki paylaşmak iki insan arasında bir tür yakınlık ve bağlantı hissi sağlar; başarılı ve sağlam ilişkileri belirleyen özelliklerdir bunlar. Karşınızdaki insanla beraber gülmek, ikiniz arasında olumlu bir bağ yaratır. Bu birlik; stres, anlaşmazlıklar hayal kırıklıkları ve zaman içinde biriken sorunlara karşı bir tampon görevi görür.
İlişkilerde mizahın gücü
Çatışmalar, her ilişkinin kaçınılmaz bir parçasıdır. Ayrıca küçük çatışmalar bile duygularınızın ya da geçmişte kötü yönetilmiş olumsuz hatıraların birikiminin sizi yönetmesine izin verdiğinizde daha ciddi bir hâl alabilir.
Çatışmalar ortaya çıktığında mizah ve oyun, her şeyi daha berrak görmenize ve bağlantıyı yeniden kurmanıza yardımcı olur. Beceri ve saygıyla kullanıldığında çatışma ve gerginlik, ortak eğlence ve yakınlık fırsatına dönüşür. Ayrıca bu sayede durumu yönetmemiz, fikirlerimizi belirtmemiz ve hatta karşımızdakinin hislerini incitmeden çözüm üretmemiz mümkün olur.
Mizah, çatışmalar için sihirli bir ilaç değildir ama zaman zaman her ilişkiyi etkileyen zor zamanları aşmamıza yardımcı olacak önemli bir araç olabilir. Diğer yandan, mizah genelde çatışmalarda ulaşılan güç kavgasını yarıda keser, çünkü gerginliği anında yok ederek yeniden perspektif sahibi olmamıza sağlar.
Ayrıca kahkaha ve ortak oyun, kendinizi katı düşünme ve davranış şekillerinden kurtarmanıza yardımcı olur. Bu sayede problemi yeni bir şekilde görebilir ve yaratıcı bir çözüm bulabilirsiniz. Mizah ayrıca bizi engellemelerden kurtarır. Hissettiklerimizi özgürce ifade eder, en samimi duygularımızın su yüzüne çıkmasına izin veririz.
Çatışmaları düzeltmek ve yönetmek için mizahı nasıl kullanırız?
Çatışmaları mizahla yönetebilmek için kendinizden başlayarak herkese gülmek yetmez. Herkes aynı mizah anlayışına sahip değildir ve aynı hızda ”şaka modu”na giremeyebilir. Ayrıca mizah anlayışınızın herkes tarafından anlaşılamaması da mümkündür.
Bunlar unutmamamız gereken birkaç şeyden biri. Bu stratejinin etkili olabilmesi için şu hususları göz önüne almamız önemlidir:
1. Herkesin şaka yaptığından ve sizin mizah anlayışınızı anladığından emin olun
Bir şakayı kabul etmediği için karşınızdaki kişiye ser veya eleştirici yorumlarda bulunmak, daha fazla soruna yol açar ve hatta ilişkinize zarar verir.
Diğer kişiye karşı duyarlı davranmak önemlidir. Şaka tek taraflı olduğunda sadece güvenimizi ve diğer kişinin iyi niyetini hafife alır. İşte bu yüzden mizah, herkes için aynı şekilde eğlenceli olmalıdır.
2. Başka duyguları örtmek için mizah kullanmayın
Mizah, hayatın güçlüklerine karşı direnmemize yardımcı olur. Ama mizaha başvurmanın iyi bir fikir olmadığı zamanlar da vardır. Mesela, başka duygularla yüzleşmemiz gerekirken onları örtmek için mizah kullanmamalıyız. Kahkaha, onlardan kaçtığınızda ya da onları nasıl ifade edeceğinizi bilmediğinizde acı, korku, öfke ve hayal kırıklığını saklama çabası olabilir.
Mizah daima eğlenme şansını sunsa da gerçeği örtmek, eğlenceli bir şey değildir. Mizah ve oyunu başka duyguları kapatmak için kullandığımızda, ilişkilerimizde akıl karışıklığı ve güvensizliğe yol açarız.
3. Daha akıllı bir mizah anlayışı geliştirin
Mizahı, özellikle stresli durumlarda kullanmak bazı insanlar için daha kolaydır. Bu durum, koşullara uyum sağlamayı bilen bir mizah anlayışı geliştirmeyi gerekli kılar. Bu becerilerden biri, diğer kişinin konudan gerginliği almak için verdiğiniz çabayı takdir ettiğini ve durumla başa çıkmak için mizahı kullanmanıza değer verdiğini gösteren işaretleri diğer kişide keşfetmeyi öğrenmektir.
Ayrıca istihza ve alaya başvurmadan mizah kullanmak önemlidir. Alay etmek, niyetiniz bu olmasa bile karşınızdaki kişinin canını yakmaktan ya da başkalarını incitecek kaynakları kullanmaktan başka işe yaramaz. Gerçekten de kendinize gülmeye başlamak çok daha etkilidir.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.