Gülmek Yan Etkisi Olmayan Bir İlaçtır

Gülmek Yan Etkisi Olmayan Bir İlaçtır

Son Güncelleme: 22 Ağustos, 2017

Gülmenin akla hayale gelmeyen yararları vardır. Öyle ki, gülmenin herhangi bir yan etkisi olmayan, güçlü bir psikolojik ilaç olduğunu da iddia ediyoruz. Duygusal sağlığımızı korumak için, gülmenin ve espri anlayışının muazzam birer yardımcı olduğu bir çok kez tecrübe edilen bir olgudur.

Yüksek sesle güldüğümüzde, serotonin gibi nörotransmitterler ve endorfin gibi diğer endojen opioidler beynimizde salgılanmaya başlar. Bunlar çok güçlü bir ‘kendini iyi hissetme’ ve duygusal huzur hissi üretir.

Aslında, bu çok yönlü psikolojik yaklaşım, belirli terapilerde iç dengemizi ve genel sağlık durumumuzu iyileştirmek için kullanılan bir tekniktir. Bu durumda, mizah duygumuzun ve gülmemizin duygusal gelişim ve değişim açısından en iyi ilaçlar olduğu son derece açıktır.

Gülmek sayesinde, sorunlarımız ile daha olumlu bir şekilde yüzleşebiliriz

Gülmek sayesinde, sorunlarımızı daha sağlıklı bir şekilde algılarız. Pozitif psikolojiyi şekillendiren indirgemeciliğe girmeden, iyi bir ruh halinde olmak, iç dünyamızın pencerelerini açmamıza, dağlara tırmanmamıza ve labirentlere girmemize yardımcı olur. Bu sayede, hayatımızın bir parçasını oluşturan engellere başka çözümler bulmamız mümkün olur.

Zen felsefesine göre, gülmenin sağladığı ürperme hissi, içimizde çok kuvvetli olan ve beynimizin sağlığını geliştirmeye yardımcı olan iyileştirici enerjilere zemin hazırlar. Bu, bahsettiğimiz gibi, bir huzur patlamasının, beyinsel düzeyde gerçekleştiğini onaylayan nörobilimsel araştırmalarda kanıtlanmıştır.

“Gülmek, ağız ve dudakların genişlemesini sağlayarak, yüksek ve sürekli bir sesli nefes patlaması oluşturup, kahkaha ile tüm bedenin kucaklaşmasını zemin hazırlar. Eğer şiddetli ve sürekli ise, gözler suyla dolabilir.”

– Francis Bacon

Fayda takımyıldızı

Daha önce de söylediğimiz gibi, gülmek sayısız fiziksel ve psikolojik yarara sahiptir. Bunların arasında aşağıdakileri sayabiliriz:

  • Beyin tarafından endorfinlerin salınımının bir sonucu olarak analjezik etkiler muhteşemdir. Gülmenin tüm kötülükleri iyileştirdiğini düşünebilirsiniz.
  • Gülünce, akciğerlerimiz genişler. Bu, solunum kapasitesini arttırmamızı sağlar. Göğüs kaslarımızı kasılıp, genişler. Bu, vücudumuza giren oksijen miktarının artmasına ve içimizde sıkışmış eskimiş havayı, bedenimizden atmamıza yardımcı olur. Böylece, metabolik süreçler kolaylaşır ve vücudun işleyişini destekler.
  • Kas sistemimiz harekete geçer. Yüz, göğüs ve karın kasları büyür ve daralır ve böylece daha iyi bir oksijen ve kan tedariki sağlanmış olur. Başka bir deyişle, canlanmış oluruz.
  • Kalp atışlarının sayısını arttırarak, arter duvarlarında biriken kolesterol plakalarını ortadan kaldırabildiğimiz için, kan dolaşımı düzeyinde de gelişme sağlıyoruz.
  • Stres hormonu seviyeleri düşüş gösterir. Bunlara kortizol ve adrenalin de dahildir.
  • Bağışıklık aktivitesi artarak, virüs ve bakterileri uzakta tutan bariyer güçlendirilir.
  • Gerilim, kaygı, depresyon, yorgunluk, huzursuzluk ve her türlü olumsuz ruh halinin seviyeleri düşer.
  • Metabolizmada aşırı uyarılma sayesinde, toksinlerin yok edilmesi hızlanır. Ayrıca, kalori çok daha kolay bir şekilde yakılır.

Gördüğünüz gibi, gülmek ile fiziksel ve psikolojik sağlık arasındaki bağlantı son derece açıktır. Tüm bu nedenlerden ötürü, tıpkı spor yapmak ya da sağlıklı beslenmek gibi bir önemi olduğu için, gülüşümüzü ve günlük mizah anlayışımızı iyi bir şekilde korumamız gerektiğini unutmamalıyız.

Sevdiklerimiz ile hoş anılar paylaşmanın bizleri mutlu ettiği gerçeğini göz ardı etmeden, gülmenin sosyal ilişkilerimize olan katkısını da unutmayalım. Dolayısıyla tüm bunlar, bu önemli gerçeği unutmamak için iyi birer sebep olarak ortaya çıkmaktadır. Her gün kendimize iyi bir gülümseme ve sağlıklı bir mizah duygusu imkanı sunmamıza izin vermeliyiz.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.