Çalışma Performansınızı Artırmak İçin 3 Fikir
Yazan ve doğrulayan psikolog Gema Sánchez Cuevas
Tutarlı olmak ve hedeflerinize ulaşmak, özellikle de bu hedeflere ulaşmak için harcanan zamanı dikkate alırsak, bu süreçte iyi bir performansı sürdürmek kolay bir iş değildir. Her ne kadar onları tanımlayan ilk özellik gibi görünmese de, bazı psikologlar diğer insanların performansını iyileştirmek için inceleme ve çalışmalara yıllarını adamaktadır. Bu çalışmalar sporcular, öğrenciler, hava trafik kontrolörleri ve diğer pek çok meslek sahibi üzerinde yapılmıştır.
Çoğu durumda uygulanabilecek ve çalışma performansınızı artırmak için kullanabileceğiniz yöntemlerden biri, motivasyonun güçlendirilmesi, bilgi organizasyonu veya görevlerin görselleştirilmesidir. Bu yazıda performansınızı psikolojik açıdan geliştirebileceğiniz birçok yöntem arasından seçtiğimiz üç basit fikre yer vermek istiyoruz. İşin iyi tarafı şu ki bunları kendiniz uygulayabilirsiniz ve bu yöntemlerin istenmeyen yan etkileri de yoktur.
Zamanınızı doğru yönetin ve önceliklerinizi kesin bir şekilde düzenleyin
Herhangi bir proje, iş veya görevde mümkün olan en yüksek performansı göstermek için iyi bir organizasyon şarttır. Aynı şekilde, iyi organizasyonun temelinde istikrarlı bir öncelikler kümesi vardır. Koşullara bağlı olarak bu öncelikleri düzene koymanın etkili bir yoludur.
Sözünü ettiğimiz düzeni belirleyen en önemli parametrelerden ikisi, her bir görevin önemi ve aciliyetidir. Büyük şirketlerin yönetiminde yıllarca çalışmış bir uzman olan Steven Covey,neyi ne zaman yapmaya karar vermek için şu yöntemi oluşturmuştur.
Bekleyen görevleri takvime yerleştirmek ve çalışma performansınızı artırmak için bu yöntemi kullanın. Böylece işlerinizi bitirmeniz gereken zamana yetiştirebilirsiniz. Ayrıca bir işi ne zaman başka birine havale etmeniz ya da ”bekleyen görevler” listenizden çıkarmanız gerektiğini anlamanıza yardımcı olur.
“Kişisel sorumluluk almak güzel bir şeydir çünkü bize kaderimiz üzerinde tam bir denetim sağlar.”
– Heather Schuck
Planlama ve organizasyonunuzda gerçekçi olun
Performanslarını iyileştirmek isteyen kişilerin yaptığı ana hatalardan biri, bir hedefe ulaşmak veya bir görevi bitirmek için ne kadar süre gerektiğini kestirememektir. Bu durum kişide büyük bir hayal kırıklığı yaratır. Sanki bir türlü yeterli olmadıklarını hissederler. Ayrıca hissettikleri verimlilik eksikliği çoğu kez başladıkları işi yaırm bırakıp vazgeçmelerine ya da dikkatlerinin daha kolay dağılmasına yol açar. Bu da sonunda öz güvenlerine zarar verdikleri bir döngüye yol açar.
Bu tuzağa düşmekten nasıl kaçınabilirsiniz? Karmaşık bir görevi planlarken yapabileceğiniz en iyi şey, işi basit öğelere ayırmaktır. Böylece, görevi tamamlamanız için gereken süreyi tahmin etmeniz çok daha gerçekçi olacaktır. Söz konusu işi nasıl yapacağınız konusunda hiçbir fikriniz yoksa iseniz, bu plan sayesinde çalışmaya başlamadan önce ihtiyacınız olan araçları hatırlayabilirsiniz.
Çalışma günlüğünüzde daha gerçekçi olabilmek için bir başka iyi fikir, günü sabah ve öğleden sonra olmak üzere ikiye bölmektir. Gününüze molalar ve küçük ödüller dahil etmek de önemlidir. İyi bir performans elde etmek ve motivasyonunuzu korumak istiyorsanız, konsantrasyon anlarınız “boş zamanlarınız” kadar önemlidir.
Yaptığınız işte nihai hedefiniz nedir?
Bir işi neden yaptığınızı bilmeksizin performansınızı arttırmaya, motivasyonunuzu korumaya ve sürekli olmaua çalışmak imkânsızdır. “Nihai” bir amacın olmadığı faaliyetler veya görevler, yerine getirmesi en zor olanlardır. Bu tür işler “özen” olmadan yapılır. Bunun sonucunda performansınız etkilenir, çünkü yaptığınız iş aslında ilginizi çekmiyordur. Bu nedenle, çalışma alanınızda amacınıza dair bir resim olması iyidir. Masanızda ya da bilgisayarınızın masa üstünde size neden çalıştığınızı hatırlatan bir resim olabilir.
Eğer işiniz sizi mutlu etmiyorsa, o görüntüye bakmaya devam etmelisiniz. Ailenize bakmanızı sağlayan şey bu iştir. Çok zevk aldığınız o seyahatlere çıkmanızı sağlayan bu iştir. Hafta sonu eşinizle birlikte konsere gitmenize ya da dışarı çıkmanıza olanak veren şey bu iştir. Fakat yaptığınız iş, size çok daha yüksek bir hedefe ulaşma imkânını da sağlar. Bu yüzden size bu motivasyonu hatırlatan unsurlara sahip olmanız iyi bir şeydir.
Bu 3 basit fikri bir hafta boyunca uygulamaya çalışın. Zamanınızı doğru bir şekilde yönetmek için daha fazla enerji hissedeceksiniz ve performansınızın nasıl iyileştiğini göreceksiniz. Bu fikirleri uygulamak çok kolay ve bunu yaptığınıza pişman olmayacaksınız!
“Şans, kaybedenlerin bahanesidir.”
– Pablo Neruda
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.