Bir İlişkide İletişimi Geliştirmek İçin Beş İpucu
tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Sergio De Dios González
Başkalarıyla iletişim kurmak, çatışmaları çözebilmek veya görüşlerimizi duyurabilmek için çok önemlidir. Ancak, çoğumuzun bildiği gibi, bunu her zaman etkili bir şekilde yapmıyoruz. İlişkilerde iletişim çok önemlidir. Bu yazıda, bir ilişkide bazı zararlı davranışları ortadan kaldırmak ve iletişimi geliştirmek konusunda yardımcı olabilecek bazı stratejileri paylaşıyoruz.
İyi bir iletişiminiz yoksa ilişkiniz zarar görebilir. Örneğin, tüm güvensizlik, yalanlar ve çözülmemiş öfke daha büyük sorunlara yol açabilir. Bu sorunların çözümünü zamanın ellerine bırakmak sadece pişmanlık ve kapanmayan yaralarla sonlanacaktır.
1. “Bunu sonra konuşalım”
Duygularınız çok yoğun olduğunda konuşmaktan veya tartışmaktan kaçınmalısınız. Kızgın olduğunuzda veya kendinizi sinirli hissettiğinizde, söyledikleriniz en çok sevdiğiniz kişiyi incitebilir.
Pratik bir alıştırma, bir defter veya günlük almak ve hizlerimizi yazmaktır. Bu, hissettiklerimizi perspektife koymamıza yardımcı olacaktır. Böylece duygularımızı daha iyi yönetebilir ve nihayet partnerimizle konuştuğumuzda ne iletmek istediğimizi bilebiliriz.
Ancak, “Bunu sonra konuşalım” ifadesindeki “sonra” kısmına saygı göstermelisiniz. Bu tavsiyeyi, ne hissettiğinizi eşinize asla söylememek için bir bahane olarak kullanmamalısınız.
2. Geçmiş bir silah değildir
Belirli geçmiş durumları eşimize karşı kullanmak her zaman cezbedicidir. Ancak bunu asla yapmamalıyız. Geçmişi bir silaha dönüştürmek yerine, eşinizle sizi inciten herhangi bir geçmiş durum hakkında konuştuğunuzdan emin olun, böylece olayı biraz da olsa çözümlediğinizi hissedebilirsiniz.
Bir ilişkide iletişimi geliştirmek için, partnerinizle nasıl konuştuğunuzu anlamak amacıyla aşağıdaki alıştırmayı yapabilirsiniz. Bir tartışmadan sonra, eşinize söylediğiniz her şeyi yazın. Örneğin, “Çok bencilsin”, “Geçmişte bana bunu yaptın” veya “Şunu hatırlıyor musun?” Bu şekilde, bilinçsizce silah olarak kullandığınız tüm geçmiş durumları tespit edeceksiniz.
3. Anlamak için dinleyin
Bir ilişkide iletişimi geliştirmenin bir başka basit yolu da kulaklarımızı açmaktır. İki kişinin diğerinin ne dediğini dinlemeden aynı anda konuştuğu bir tartışmaya kaç kez tanık olduk?
Karşımızdaki kişiyi dinlemezsek, bakış açısını anlayamayız. Bu onun tarafını tutacağımız anlamına gelmez. Ancak, sadece dinleyerek müzakere edebilir ve bir anlaşmaya varabiliriz. Aksi takdirde, anlayış olmayacak ve sorun daha da kötüleşecektir.
4. “Lafı gevelemem”
Bu cümleyi aklımızda tutmak ve ne anlama geldiğini unutmamak için bir yere yazmalıyız. Çoğu zaman, konuşurken kendimizi net bir şekilde açıklayamıyoruz. İroni veya alaycılık kullanabilir veya “Benim sorunumun ne olduğunu zaten biliyor olmalısın” gibi şeyler söyleyerek partnerimizi azarlayabiliriz. Ancak, eşimizin zihnimizi okuyamadığını unutmamalıyız.
Eşinizle iletişim kurarken lafı dolandırmamak, çatışmalardan kaçınmanıza ve onları çözmenize yardımcı olacaktır. Bir şeyden hoşlanmıyorsanız, onu ifade etmenin en iyi yolunu arayın.
Sessiz olduğunuzda veya eşinizle doğrudan konuşmadığınızda ne hissettiğinizi analiz etmeye çalışın. Belki utanıyorsunuz. Ya da belki de eşinizin nasıl hissettiğinizi bilmesi gerektiğine inanıyorsunuz. Davranışlarınızı ve duygularınızı analiz ederek ilişkinizdeki iletişimi geliştirebileceksiniz.
5. Biz bir takımız
Önerdiğimiz son ipucu bir takım gibi düşünmektir.takım arkadaşı Çatışmalar olduğunda, bazen karşımızdaki kişiyi suçlama eğiliminde oluruz. Ancak bunu yapmaktan kaçınmalıyız ki eşimizi yerine rakip olarak görmeyi bırakalım. Bu sayede sorunlarla çok daha sağlıklı bir şekilde yüzleşebileceğiz.
Siz eşinizle nasıl iletişim kuruyorsunuz? Nasıl hissettiğinizi bilmelerini mi bekliyorsunuz, yoksa kendinizi doğrudan mı ifade ediyorsunuz? Özellikle cehalet nedeniyle veya sadece ebeveynlerimizin yaptıklarını kopyaladığımız için partnerimizle çok fazla iletişim hatası yapmaya meyilliyiz. Bununla birlikte, bu ipuçları ilişkimizdeki iletişimi geliştirmemize yardımcı olabilir.
“Tek başımıza çok az şey yapabiliriz; birlikte çok şey yapabiliriz.”
– Helen Keller
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.