Logo image
Logo image

Bir Eğitim Psikologuna Sahip Olmanın Önemi

3 dakika
Okullar veya enstitüler, çoğu eğitim psikologunun mezun olduktan sonra çalıştığı yerlerdir. Peki, bu kurumlarda nasıl bir rol oynuyorlar? Onların işi tam olarak nedir?
Bir Eğitim Psikologuna Sahip Olmanın Önemi
Gema Sánchez Cuevas

Yazan ve doğrulayan psikolog Gema Sánchez Cuevas

Tarafından yazılmıştır Alejandro Sanfeliciano
Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Bir eğitim psikologu, insan davranışını ve bilişsel süreçleri eğitim bağlamında inceler. Onlar hakkında çok fazla bilgi olmasına rağmen, bu yazıda okullarda eğitim psikologlarının önemine odaklanacağız.

Okullar veya enstitüler, çoğu eğitim psikologunun mezun olduktan sonra çalıştığı yerlerdir. Peki, bu kurumlarda nasıl bir rol oynuyorlar? Onların işi tam olarak nedir? İşte ilk sorun burada ortaya çıkıyor: Şu anda eğitim psikologları pek çok ülkede kullanılmıyor. Bu nedenle, çoğu eğitim psikologu, okullarda danışman veya klinik psikolog oluyor.

İnsanlar genellikle eğitim psikologlarının ve danışmanların aynı olduğunu düşünürler. Ancak, bu tamamen doğru değil. Eğitimleri bir danışmanın görevlerini yerine getirmelerine izin verse de, okullardaki eğitim psikologları farklı amaçlardan sorumludur.

Bununla birlikte, her iki rolü birbirinden ayırt etmek için, bir eğitim kurumunda danışmanın rolünün ne olduğunu da anlamak gerekir.

Okul danışmanları ne iş yapar?

Okul danışmanları, psikopedagojik müdahaleden sorumlu oldukları için bir eğitim kurumunda çok önemlidir. Oryantasyon, okulların öğrencilere sunduğu bir hizmettir. Bu hizmet, bir profesyonelin, öğrencilerin eğitimlerini sonuna kadar optimize etmek için öğrenimlerine ve uzun vadeli hedeflerine rehberlik etmesinden oluşur. Okul ortamlarında ortaya çıkan eğitim problemlerini ele almaktan sorumlu olan onlardır.

Bir okul danışmanı, çevreyi ve eğitim camiasını da hesaba katarak, öğrencilere odaklanır. Bu nedenle, bu profesyonelin psikoloji ve pedagoji üzerine farklı çalışmaların sağladığı kaynakları kullanarak uygulamalı eğitim psikolojisi alanında çalıştığını söyleyebiliriz.

Some figure

Bir eğitim danışmanının işlevleri şunlardır:

  • Eğitim kalitesini ve akademik ortamı iyileştirmek için öğrencilere, öğretmenlere ve ailelere tavsiyelerde bulunur.
  • Öğrencilerin eğitim ihtiyaçlarını belirler ve buna göre hareket eder.
  • Öğrenme zorluklarını önlemek ve tespit etmek için öğrencilerin öğretmenleri ve aileleri ile birlikte çalışır.
  • İhtiyaçları ne kadar farklı olursa olsun, tüm öğrencilerin yeterli ve sürekli bir eğitim almalarını sağlar.
  • Öğretmenlere ve müdürlere psikopedagojik tavsiyeler verir. Bu onlara öğrencilerin özel ihtiyaçlarına yanıt olarak nasıl hareket edeceklerini öğretecektir.
  • Okulun kapsayıcı ve evrensel bir eğitime ulaşması için öğrencilerin işlevsel çeşitliliğine özen gösterir. Hiçbir öğrenciyi eğitim ortamından dışlanmış hissettirmemelidir.
  • Daha iyi bir iletişim için eğitim topluluğu üyeleri arasındaki etkileşime katkıda bulunur.
  • Tüm öğretmen toplantılarının yanı sıra okulun planlama ve/veya karar alma süreçlerine katılır. Bu sayede danışman her zaman bilgilendirilir ve kurumda olup biten olaylara dahil olur.

Eğitim psikologu ne yapar?

Ancak, okulların psikolojik danışmanları çok önemli olsalar da, okulun psikoeğitim alanındaki tüm teknik ihtiyaçlarını karşılamadıkları da bir gerçektir. Bu nedenle, onları yönetebilecek bir profesyonelin olması önemlidir. Bu profesyonel bir eğitim psikologudur. Bir okul danışmanının aksine, bir eğitim psikologu araştırma ve değerlendirmeye daha fazla odaklanmalıdır.

Hem okullar hem de eğitim sürekli değişiyor, bu da kişiselleştirilmemiş standart yöntemlerin uygulanmasının çok kötü sonuçlar verme eğiliminde olduğu anlamına geliyor. Bu, farklı değişiklikler ortaya çıktığında nasıl davranacağını bilen bir eğitim psikologuna olan ihtiyacı açıklar.

Some figure

Eğitim psikologlarını danışmanlardan ayıran bir başka özellik ise, öğrencilerle kendi başlarına ilgilenmemeleridir. Tüm okul topluluğu ve kurumun kendisi ile ilgilenirler. Öğretmenlerin kullandığı öğretim yöntemlerinin her zaman farkında olmalı, öğrencileri eğitme ve yetiştirme yöntemlerinin doğru ve uygun olduğundan emin olmalıdırlar. Ayrıca, okul topluluğunun tüm eğitim taleplerine yanıt vermesini sağlamaktan da sorumludurlar.

Okullardaki eğitim psikologları, denetçiler ve planlayıcılar olarak hareket eder. Öğrencilerin bilgiyi öğrenme ve akılda tutma şeklini gözlemlerler. Eylemlerini bilimsel araştırmalara dayandırırlar ve asla kişisel kriterlere dayanmazlar.

Eğitim psikologlarının önemli bir yönü, kurumdaki farklı profesyonellerle ve okul topluluğunun ebeveynler, öğretmenler ve öğrencilerden oluşan geri kalanıyla işbirliği yapmalarıdır.

Ana hedefleri, ilerlemeyi sağlamak için herhangi bir eğitim kurumunun en temel yönleri üzerinde çalışmaktır. Böylece kurumun beklediği sonuçlara ulaşmasına yardımcı olur ve öğrencilere hak ettikleri kaliteli eğitimi verirler.

Eğitim sisteminde yapılması gereken değişiklikler

Şu an itibariyle, çok az okulda eğitim psikologu var. Aslında, çoğu zaman bu rolü danışmanlar üstlenirler. Uygun bir eğitim ortamı sağlamak, eğitim profesyonellerinin ne pahasına olursa olsun yerine getirmeleri gereken karmaşık bir iştir. Danışmanı aşırı yüklemek ters etki yapar. Bu nedenle bir eğitim psikologuna sahip olmak çok önemlidir.

Eğitim, siyasi veya ekonomik çıkarlardan etkilenmemelidir. Verimlilik ve etkililik açısından, sadece paradan tasarruf etmek için her şeyle ilgilenen bir ekip yerine işlerini yapan profesyonellerden oluşan bir ekibin olması en iyisidir. Tüm eğitim uzmanları ve bilim insanları, harika bir eğitim sistemi elde etmek için işbirliği yapmalı ve birlikte çalışmalıdır.

“Eğitim geleceğin pasaportudur, çünkü yarın ona bugünden hazırlananlarındır.”

– Malcolm X

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.