Başarılı İnsanların 7 İyi Alışkanlığı
Başarı ve başarısızlığı ayıran çok ince bir çizgi vardır. Amaçlarına ulaşan herkes başarılı değildir. Tıpkı hedeflerine ulaşamayan herkesin başarısız olmadığı gibi. Başarı ve başarısızlık esnek kavramlardır, dinamik konseptlerdir. İkisi de kesin değildir ve görecelidir.
Genelde başarı ve başarısızlık aynı anda hayatımıza girer. Yapabileceğimiz bir şey varsa o da hayatta belli bir bakış açısını yakalamaktır. Bu, başarıyı tetikler. Başarılı insanlar bu davranışı besler, istedikleri şeyi kovalar ve er ya da geç hedeflerine ulaşırlar.
Başarı ve başarısızlığın arasındaki farkın alışkanlıklarımızda gizli olduğunu söylerler. Bu, bazı davranışları mekanik olarak tekrarlamamız gerektiği anlamına gelmiyor. Bahsettiğimiz şey, hayallerimizi gerçekleştirmeye yaklaştıracak davranışları benimsemek ve bunları güçlendirmek için çabalamak. Bunun için aşağıdaki 7 iyi alışkanlığa bir göz atın.
“Başarı, ilgiyi kaybetmeden bir hatadan başkasına koşmaktır.”
– William Churchill
1. Başarılı insanlar somut hedeflerin peşinden gider
Eğer gideceğiniz yeri bilmiyorsanız, muhtemelen başka bir yerde durmuş olacaksınız. “Hedef” hayattaki “pusulanızdır”. Bu, kendinizi keşfetmenizi ve düşünmenizi gerektiren içten bir arzuyla gelmelidir.
Belirli hedeflere odaklanmak, nerede olursanız olun sizi yukarı götürecek bir alışkanlığa dönüşür. Şartların sizi oradan oraya sürüklemesine izin vermeyin. Bunun yerine gitmek istediğiniz bir yön belirleyip ilerleyin.
2. Motivasyonu anlamak
Motivasyon başarılı insanlar için vazgeçilmez bir unsurdur. “Neden” sorusuna verecek iyi bir yanıtınız varsa hedeflerinize ulaşmak konusunda çok daha güçlü hissedersiniz. Aslında somut hedefler koymak motivasyonunuzu anlamakla birlikte çalışır.
Hedefinize bir anlam kazandıran şey, motivasyondur. Başarı ve başarısızlık arasındaki fark burada gizlidir.Eğer ortada açık bir motivasyon kaynağı yoksa, elde etmek için çabalarken ihtiyaç duyacağınız gücü bulmak zorlaşır.
3. Kararlı olmak
Tüm kararların bir değeri vardır çünkü daima kazançla ya da kayıpla sonuçlanırlar. Aynı zamanda belirli bir risk de bulunur. Ne karar verirseniz verin, başarıyla ya da başarısızlıkla sonuçlanır. Bu nedenle karar verme süreci korkutucu gelir.
Başarılı insanlar ise karar verirken çekinmez veya ne yapmasını söyleyecek biri olmadığında tereddütte düşmez. Karar verecek tek kişinin kendilerini olduğunu ve sonuçlarını kabullenmek gerektiğini bilirler. Ancak bu hiçbir zaman yardım istemeyecekleri veya yardıma ihtiyaç duymayacakları anlamına gelmez.
4. Zamanı iyi kullanmak
Zaman hayattaki en değerli kaynak olabilir. Zaman hayatın kendisidir aslında. Başarılı insanlar zamanın akıp gittiğini bilir ve bundan avantaj sağlamaya çalışır. Bu da zamanı düzgün ve önceliklere uygun olarak planlamak anlamına gelir.
İnsanlar ya öncelik vermeyi alışkanlık haline getirirler ya da getirmezler. Eğer bu alışkanlığı edinmezsek önemli işler son dakikaya kalır, kendimizi sabote ederiz. Ya da acil ama önemsiz olan işimizi ilk önce yaparız. Başarılı insanlar zamanını yapıcı, akıllı bir şekilde kullanır. Böylece aile ve arkadaşlarıyla zaman geçirecek ve aynı zamanda sıkı çalışacak zamanı bulabilirler.
5. Fırsatları değerlendirmek
Tembellik ve başarı asla yan yana gitmez. Başarılı olmak için, en azından kendimizi kontrol edebilmeliyiz. Eğer gelişmek ve devam etmek istiyorsak fırsat yaratmak konusundaki becerilerimizi geliştirmeliyiz. Bu her düzeyde olabilir; entelektüel, fiziksel ya da duygusal.
Ayrıca, başarı tevazu gerektirir. Her zaman daha iyisini yapabileceğimizi bilmeli ve kabul etmeliyiz. Aynı zamanda başarıya daima tek başına ulaşamayacağımızı da bilmemiz gerek. Ne kadar şanslı olursak olalım bu böyle. Başarılı bir insan ilerlemek için fırsat arayışındadır.
6. Daima odaklanmak
Dikkat dağınıklığı yalnızca karışıklığa ve şüpheye yol açar. Bu istediğimiz şey konusunda yeterince net olmadığımız anlamına gelir. Eğer ne istediğimizi bilmiyorsak bunu başarmak zorlaşır. Aslında odaklanamamak hayatta her zaman engel teşkil eder.
Bir sürü işe aynı anda başlayıp bitirmediğiniz zaman sadece zamanınızı boşa harcamış olursunuz. Başarılı insanlar ise ellerindeki işi bitirmeyi alışkanlık haline getirmiştir. Devamlı ve kararlı olmanın başarının kendisi olduğunu bilirler.
7. Dinlenmek
Beden, zihin ve ruh dinlenmek için zamana ihtiyaç duyar. Biz, parçaların oluşturduğu bir bütünüz. Bunlardan yalnızca birini beslemek ve diğerlerini boş vermek bizi geriye çeker. Dinlenmek ve rahatlamak insani sınırlarımıza saygı duymaktır.
Bakışlarınızı hedefe odaklamak çok doğal ama buna takıntılı hale gelmekse başka bir şey. Dinlenmek enerjiyi yeniden kazanmamızı ve rutinden uzaklaşmamızı sağlar. Boş vaktinde nasıl keyifli zaman geçireceğini bilen kişinin hedeflerine ulaşmaya daha yakın olduğunu söylerler.
Sıklıkla yaptığımız şeyler alışkanlıkları, alışkanlıklar ise karakteri oluşturur. Her zaman kendimizi yeniden programlayabiliriz. Düşünme ve davranma şeklimiz bizi ulaşmak istediğimiz hedeflere yaklaştırır mı? Hiç bunun hakkında ciddi ciddi düşündük mü yoksa hayatın bizi kimsenin bilmediği bir yere götürmesine izin mi verdik? Bu soruları kendimize sormaya ve cevap aramaya değer.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.