Logo image
Logo image

Bağışıklık Sisteminizi Nasıl Geliştirirsiniz?

4 dakika
Bağışıklık Sisteminizi Nasıl Geliştirirsiniz?
Gema Sánchez Cuevas

Yazan ve doğrulayan psikolog Gema Sánchez Cuevas

Tarafından yazılmıştır Sara Clemente
Son Güncelleme: 22 Aralık, 2022

Bir şeye karşı bağışık olmak, ondan korunmak demektir. Ve bu bağışıklık sisteminin amacıdır. Enfeksiyonlara karşı savaşmak vücudun doğal savunması. Bu yüzden, eğer bağışıklık sistemi zayıf ise, vücudunuzun enfeksiyonlarla karşılaşma kapasitesi azalır. Bazı hastalıklara karşı daha savunmasız kalırsınız. Aşağıda, bağışıklık sisteminizi doğal olarak güçlendirmek için bazı ipuçları veriyoruz.

Bağışıklık sistemi nasıl çalışır?

Bağışıklık sisteminin ana hücreleri, lökositler veya beyaz kan hücreleri olarak adlandırılır. Böylelikle, organizma bir tehdit algıladığında, bu hücreler harekete geçerler ve zararlı odaklara ulaşana kadar kan dolaşımı boyunca hareket ederler. Onların işlevi, hasar görmüş olan dokuyu onarmak, enfeksiyonu içermek için bir bariyer görevi görmek ve ağrıyı teşvik eden algojenik maddeler üretmektir.

Enflamasyon, bağışıklık sisteminin bakteri, mantar, virüs, protozoa veya prionların neden olduğu enfeksiyonlarla baş etme yoludur. Bağışıklık sisteminiz sağlığınıza zararlı parçacıkları tespit eder. Daha sonra, istilalarına tepki olarak, onlara saldırıp onları yok ederek tepki verir. Şişlik sadece tehdit ortadan kalktığında azalır.

Some figure

Bağışıklık sistemi düzgün çalışmadığında…

Bağışıklık sistemi tehlikeye girdiğinde, vücut üzerinde birçok olumsuz etki görülür. İmmün yetmezlik bunlardan biridir – sistemin “korunmasını” sağlar. İmmün yetmezlik doğal koruma ve savunma mekanizmalarının normalden daha az aktif olmasına neden olur.

Bir başka olumsuz etki ise, sistemin vücudun sağlıklı hücrelerine yanlışlıkla saldırmasına neden olan bazı otoimmün hastalıkların ortaya çıkmasıdır. Organizma kendi dokuları ve enfeksiyöz ajanlar arasında ayrım yapabilmeyi bırakır. Ve, kafası karıştığı için, sağlıklı olan vücut kısımlarını yakar. 80’den fazla otoimmün hastalık türü vardır. Birçok durumda nedenleri bilinmemekle birlikte, güçlü bir kalıtsal bileşenlerine sahip olduklarına inanılmaktadır. Ayrıca kadınlarda daha yüksek bir oranda görülmektedir.

Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için ipuçları

Vücudun düzgün işleyişini bozan içsel faktörler olduğu gibi, daha iyi kontrol edebileceğiniz başka dış faktörler de vardır. Bu nedenle, bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için bu dış faktörlere müdahale edebilir ve değiştirebilirsiniz. Bu faktörler nelerdir?

Dengeli beslenme

Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için ana faktör budur. Beslenmeniz dengeli olmalı. Bu demektir ki, vücudunuzun ihtiyaç duyduğu tüm besin maddelerinin tüketimine dayanmalıdır.

İyi dengelenmiş bir beslenme; her gün tekli doymamış yağlar (fındık, somon, ton balığı, zeytinyağı), süt ürünleri, proteinler, karbonhidratlar, vitaminler, mineraller ve en az 5 porsiyon meyve ve sebze içerir. Ayrıca, diyetinizi tamamlayabilen ve bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye yardımcı olabilecek diğer besinler şunlardır:

  • E Vitamini- Buğday tohumu yağı, ayçiçeği, aspir, mısır ve soya fasulyesinde bulunur. Ayrıca badem, yer fıstığı ve fındık veya ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzelerde de bulabilirsiniz.
  • C vitamini – lahana ve brokoli gibi sebzelerde, portakal, greyfurt, guava ve limon gibi meyvelerde baskındır.
  • A Vitamini – süt, tereyağı ve kaşar peynirinde bulunur. Ayrıca havuç veya lahana gibi sebzelerde.
  • Demir – dana eti, sığır eti, kabuklu deniz ürünleri, karaciğer ve yumurta gibi yağsız kırmızı etlerde bulunur.
  • Çinko ve selenyum – sığır eti, hindi ve tavukta bu kadar var. Karides, ıstakoz ve çoğu balıkta olduğu gibi. İyi olan şey, bu minerallerin düzenli olarak tükettiğimiz hemen her gıdada mevcut olmasıdır.
Some figure

Enfeksiyonlardan kaçının

Birçok durumda, kişisel hijyen ve gıda hijyeni söz konusu değildir. Gün boyunca ellerimizi birçok farklı yere koyarız: kapı tokmağı, banyo, bilgisayar klavyesi… Bundan dolayı, çevrede bulunan tüm olası virüsler veya bakteriler bize ulaşabilir. Bu nedenle, ağzınıza bir şey koymadan önce ellerinizi iyice yıkamalısınız. Açık görünmekle birlikte, bu önemli ve enfeksiyonları önlemenin çok iyi bir yoludur.

Aynı şekilde, yiyecekler bir gıda güvenliği zincirinden geçse de, meyve ve sebzeleri tüketmeden önce iyice yıkamanız önerilir. Su ve sirke kullanmak genellikle yeterlidir. Aynı anlamda et ve balık pişirirken soğuk zinciri korumak tavsiye edilir.

Spor yapın

Haftada en az 3 kez 30 dakika boyunca fiziksel egzersiz, sizin lehinize çalışabilecek başka bir alışkanlıktır. Bu düzenlilik kaslarınızı aktif tutar. Ayrıca vücudunuzdaki her hücrenin oksijenlenmesine ve işlevlerini daha iyi yerine getirmesine yardımcı olur.

Gerçekleştirmeye karar verdiğiniz aktivitenin, vücudunuzun hemen hemen tüm kas gruplarını çalıştırmanıza yardım etmesi önemlidir. Örneğin, yüzme, tenis, bisiklet, koşma ya da sadece yürüyüş. Tüm bu aktiviteler, koordinasyon, esneklik ve bedenin tam hareketini desteklemektedir.

Ama dikkatli olun! Çünkü, hareketsiz bir yaşam tarzı kan dolaşımına zarar verdiği ve bazı kardiyovasküler hastalıkları teşvik ettiği için, çok fazla egzersiz bağışıklık sisteminizin savunmasızlığını artırabilir. Kendi vücudunuzun sınırlarını aşmak, savunmanızı zedelemekte ve aşırı yorgunluğa yol açabilmektedir. Egzersizin yoğunluğunu düzenlemek ve neleri yapıp neleri yapamayacağınızı bilmek önemlidir.

Meditasyon ve rahatlama

Pek çok durumda stres, anksiyete veya depresyon, zorluklarla başa çıkma gücünüzü azaltma potansiyeline sahiptir. Sürekli olarak yaşandığı takdirde, ruh hâlinizi bozmanın yanında savunma mekanizmanızı kötüleştirip zayıflatabilir ve hastalıkların ortaya çıkmasına uygun ortam yaratabilir. Bundan kaçınmanın ve bağışıklık sisteminizi güçlendirmenin iyi bir yolu da yoga, tai-chi, farkındalık ya da meditasyon uygulamasıdır. Bütün bunlar nefes alıp vermenizi iyileştiren tekniklerdir. SOnuç olarak zihniniz ve bedeniniz arasındaki denge de düzelir.

Some figure

Sürekli olarak zararlı unsurlara maruz kalıyorsunuz: sigara dumanı, çevre kirliliği, toz, aerosol… Dolayısıyla, bağışıklık sisteminizi güçlendirmek vücudunuzun zarar görmesini önlemenin en iyi yoludur. Bu basit kuralları uyguladığınızda bağışıklık sisteminiz güçlenecek ve bedeniniz bunu takdir edecektir.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.