Logo image
Logo image

Aşırı Çalışmak Ne Gibi Sonuçlar Doğurur

3 dakika
İşe ayırdığınız zamana bir sınır koymazsanız ve kendi ihtiyaçlarınızı ihmal ederseniz, bu eninde sonunda yaşam kalitenizi etkileyecektir. Aşırı çalışmanın üstünüzde yaratacağı etkilerin ne olduğunu bilirseniz bu etkilerden kaçınma şansınız da olabilir.
Aşırı Çalışmak Ne Gibi Sonuçlar Doğurur
Laura Rodríguez

Yazan ve doğrulayan psikolog Laura Rodríguez

Son Güncelleme: 22 Aralık, 2022

Aşırı çalışmak bugünlerde oldukça yaygınlaştığı için birçok kişinin vaktini işine gereğinden fazla adadığına şahit oluyoruz. Bu kişilerin bunu neredeyse her gün bütün gün çalışacak düzeye bile taşıyabileceklerini söylemek yanlış olmaz. İnsanlar her gün evinden erken saatlerde çıkıp işine gidiyor, işten de eve çok geç saatlerde dönüyor. Yani zamanının çoğunu iş yerinde geçiriyor.

Aşırı çalışmak hayatınızda hangi olumsuz etkilere sahip olabilir? Eğer zamanınızın çoğunu işinize ayırıyorsanız, hayatınızın diğer alanlarına ayıracak vaktiniz kalmıyor demektir.

Bu şekilde aşırı çalışmanın, kişisel ihtiyaçlarınız ile aile ve arkadaş ilişkilerinize ayıracağınız zamandan çaldığını söyleyebiliriz. Bu aşırı çalışmanın olumsuz etkilerinden sadece bir tanesi.

Some figure

Aşırı çalışmak yaşam kalitenizi düşürür

USS Risk Önleme ve Çevre Mühendisliği yöneticisi Ana Alcayaga, fazla çalışmanın yaşam kalitesini ve verimliliği düşürme riski yarattığını söylüyor.

Bu ifade İspanya İş Güvenliği ve Ulusal Sağlık Sisteminin (Sistema Nacional de Información de Seguridad y Salud en el Trabajo (SISESAT)) sağladığı rakamlarla da destekleniyor. Aynı şekilde bu araştırma, uzun saatler ve aşırı çalışmanın yarattığı fiziksel ve psikolojik riskleri de ortaya koyuyor.

Kısacası, aşırı çalışmak birçok sağlık problemine yol açmak ve yaşam kalitesini düşürmek gibi etkilere sahip. Yani zamanınızın çoğunu çalışarak geçirirseniz, yaptığınız işi sevseniz bile fiziksel ve psikolojik sağlığınızı tehdit etmesi kaçınılmaz hale geliyor. Hatta ne kadar uzun saatler çalışırsanız verimliliğiniz de o kadar azalıyor çünkü işinize adadığınız zaman arttıkça zihniniz bulanıyor ve iş yapma kabiliyetinizi kullanamaz hale geliyorsunuz.

“İyilik ve sağlık bir zorunluluktur, aksi takdirde zihnimizi güçlü ve net tutamazdık.”

– Buddha

Aşırı çalışmak ile anksiyete ilişkisi

Yorucu geçen bir iş günü anksiyete riskini arttıran bir faktör olarak görülebilir. Yani fazla çalışmanın yarattığı stres, stres hormonu olarak bilinen kortizol gibi bazı hormonların fazla salgılanmasına yol açar. Bu hormon normalde sizi karşılaşacağınız bazı durumlara karşı hazırlama görevi görür. Yani belirli bir dozda olduğu sürece zararlı değildir.

Ancak sürekli stres ve endişe sonucu kortizol fazla salgılandığında, uzun süre buna maruz kalmak insanı büyük huzursuzluk veren bir sıkıntı içine sokar. Bu da kendini göğüste baskı, mide ağrısı ve kalp çarpıntısı olarak gösterir.

Some figure

Uykusuzluk

Fazla çalışan insanların uyku problemi çekmesi, hatta bunun bazen kronik uykusuzluğa dönüşmesi çok sık rastlanan bir durumdur. İş yükünüz öyle çoktur ki zihniniz uyku vaktinde olması gerektiği şekilde dinlenme moduna geçemez. Bu da dinlenmenize engel olacağı için ertesi gün hem mental hem de fiziksel olarak daha yorgun olursunuz.

Sosyal ilişkilerin zarar görmesi

Aşırı çalışmak sizi sevdiklerinize vakit ayırmaktan da alıkoyar. Son zamanlarda eşiniz, arkadaşlarınız, kardeşleriniz, çocuklarınız veya ebeveynleriniz yüzünüzü bile göremez olmuştur. Bir nevi kimsenin hiçbir şeyine gelmeyen ve artık kendisinden paradan başka bir şey beklenmeyen kişi siz olmuşsunuzdur.

“İşten tasarruf etmek için tasarlanmış cihazlarla çevriliyiz ve yine de çok az gerçek boş zamanımız var.”

– Laurence J. Peter

Aşırı çalışmak ile tükenmişlik sendromu

Tükenmişlik sendromu artık resmen Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından tanınmış durumda. WHO bunu, insanları duygusal ve psikolojik düzeyde etkileyen bir bozukluk olarak kabul etmiş bulunuyor. Devamlı stres ve anksiyete altında olan birçok çalışanın muzdarip olduğu bu durumu artık görmezden gelemezdik.

Hizmet sektöründe çalışan ve bu sendroma sahip kişilerin sayısı her geçen gün artmaya devam ediyor. Yakın zaman önce yapılan bir araştırmadan edindiğimiz bulgulara göre, doktorların büyük bir yüzdesi tükenmişlik sendromu yaşıyor. Hatta tıp çalışanlarının çoğunda bu sendroma rastlanıyor. Ayrıca, diğer sektörlere bakıldığında da bu probleme sahip kişilerin sayısında her gün artış gözlemleniyor.

Sonuç olarak, işe ayırdığınız zamanı sınırlamanız gerektiğini unutmamalısınız. Aksi takdirde yaşam kalitenizde büyük bir düşüş olur. Bu yüzden, fazla çalışmanın etkileri hakkında bilinçlenmek ve önleyici adımlar atma konusunda bilgilenmek çok önemlidir. Mental ve fiziksel sağlığımız hakkında bilinçlenmenin ne kadar hayati olduğunu umarız siz de anlamışsınızdır.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.