Logo image
Logo image

Akıl Sağlığı İçin Film İzlemek: Sinema Terapisi

3 dakika
Bir film nedeniyle bir duruma hiç farklı baktınız mı? Filmler zihinsel sağlığınız için harika olabilir.
Akıl Sağlığı İçin Film İzlemek: Sinema Terapisi
Sergio De Dios González

Yazan ve doğrulayan psikolog Sergio De Dios González

Tarafından yazılmıştır Sara Clemente
Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Bir film izlemek hiç bir soruna bakış açınızı değiştirdi mi? Bir film yüzünden hayatınızdaki bir duruma daha önce hiç farklı bir şekilde yaklaştınız mı ya da bir şeyi durup düşündünüz mü? Akıl sağlığı için film izlemek harika bir araçtır. Bu yüzden birçok sağlık uzmanı bütünleyici terapi olarak sinema terapisine yöneliyor.

Film izlemek, izleyicilerin (veya bu durumda, hastaların) çok farklı bilgiler almalarını sağlar. Bir film izlerken, dilsel, görsel-mekansal, kişilerarası ve intrapsişik bir deneyime kendinizi kaptırıyorsunuz. Başka bir deyişle, “sinema terapisi”, genellikle bahsedildiği gibi, psikolojik tedaviyi bütüncül ve nesiller arası öğrenme için bir alan haline getirebilir.

Akıl sağlığı için film izlemenin birçok faydası vardır.

Bibliyoterapiden ilham alınmıştır

Psikiyatrist, psikanalist ve Film Psikanalitik Çalışma Forumu’nun eş başkanı Bruce Skalarew, sinema terapisinin bibliyoterapi ile aynı yolu takip ettiğine inanıyor. Adından da anlaşılacağı gibi, bibliyoterapi klinik uygulamada kitap kullanımı ve okumadır. Dr. Skalarew, sinemanın zihinsel sağlığı iyileştirebilecek bir araç olduğuna inanıyor.

Some figure

Birgit Walz, terapistlerin neden filmleri terapinin bir parçası olarak kullanmak isteyebilecekleri hakkında bir açıklama sunuyor. Görüntülerin, müziğin, tonun, karakterlerin, ortamların ve teatral unsurların psikologun çalışmalarını desteklediğini söylüyor. Dahası, filmler öz farkındalığı ve duygusal özgürlüğü kolaylaştırma gücüne sahiptir. Walz, filmlerin alışkanlıklarımızı değiştirmemize ve gelişmemize yardımcı olacağına inanıyor.

“Sinema terapisi, filmlerin bizi nasıl etkilediğini öğrenmeye ve bilinçli bir farkındalıkla belirli filmleri izlemeye açık olan herkese iyileşme ve büyüme için güçlü bir katalizör olabilir.”

– Birgit Walz

Kişisel tefekkür

Böyle bir şey başıma gelirse ne yapardım? Bu korkunç şey başımıza gelseydi eşim nasıl tepki verirdi? Filmler, kendimizi aksi takdirde aklımıza bile gelmeyecek durumlarda hayal etmemizi sağlama gücüne sahiptir.

Bir film izlerken sık sık kendinizi ana karakterin yerine koyarsınız. Onun açısından düşünmeye veya onun gözlerinden görmeye çalışırsınız. Terapide olan biri için bu uygulama iç gözlemine yardımcı olur. Kendi dışına çıkarak, şimdiki ve gelecekteki düşüncelerini ve duygularını daha iyi anlayabilirler.

Akıl sağlığı için film nasıl kullanılır?

Gary Solomon, filmlerin terapi olarak kullanımını tartışan ilk psikologlardan biriydi. İlk adımın hastanın sorununu yansıtan filmler ya da kısa filmler seçmek olduğunu söylüyor. Başka bir deyişle, olay örgüsü hastanın mevcut durumuna mümkün olduğu kadar benzer olmak zorundadır.

Hasta ve terapist, filmi izlemeden önce bir tartışma yapmak zorundadır. Her iki tarafın da filmi izlerken, bilinçli olarak analiz edeceklerini bilmeleri gerekir. Bu şekilde, terapist hastanın tepkilerini ayırt edebilir ve inceleyebilir.

“Sonsuza dek yaşayacakmış gibi hayal et, bugün ölecek gibi yaşa.”

– James Dean

Filmi izledikten sonra hasta, film ile yaşamı arasında gördüğü bağlantıları ve benzerlikleri açıklamalıdır. Terapist, hayal gücünü kullanmasını teşvik etmelidir. Filmde bir veya daha fazla karakterle kendini özdeşleştirmesi faydalıdır. (Berg-Cross, Jennings ve Baruch, 1990).

Some figure

Empati ve yeni bir bakış açısı

Bu tekniğin bazı benzersiz faydaları vardır. Bunlardan biri, hastanın sosyal becerilerini ve iletişimini geliştirme yeteneğidir. Filmler hastalara empati gerektiren durumları gösterir. Sonuç olarak, hastaların kendi his ve isteklerinin farkına varmalarını sağlayabilir.

Filmler ayrıca hastaların zihin teorisini uygulamaya koymalarına yardımcı olur. Zihin teorisi, kendi duygusal süreçlerinizi anlama yeteneğidir. Sadece bununla da kalmaz, başkalarının düşüncelerini ve duygularını anlamak ve düşünmek anlamına da gelir. Bunların hepsini güzel görüntüler ve esprili diyalogların tadını çıkarırken elde edebilirsiniz. Bu, filmlerin büyüsüdür!

Suçlu karakterlerde gözlemlediğimiz çatışmalar kendi ahlaki değerlerimizi sağlamlaştırmamıza yardımcı olur.

Dahası bu teknik, somut durumlar sunarak yardımcı olur. Hastanın mevcut gerçekten odaklanmasına yardımcı olurlar. Ayrıca karakterleri çok sistematik bir şekilde analiz edebilirler. İzleyici her bir değişiklik ve ayrıntıyı takdir edebilir.

Terapötik araçlar olarak ruh sağlığınız için filmler kullanılırken metaforlar anahtardır.

Sinema terapisi hala pek bilinmemektedir. Bununla birlikte, günümüzde daha fazla psikolog bunu tedavi stratejilerinin bir parçası olarak kullanmaktadır. Ancak, psikotik bozukluğu olan hastalarla kullanmamak önemlidir. Bu durumlarda, sinema terapisinin fayda sağlayacağının garantisi yoktur.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.