Akademik Stres İle Savaşmanıza Yardımcı Beş Anahtar
Yazan ve doğrulayan psikolog Sergio De Dios González
Sınavlar yaklaştıkça bütün öğrencilerin notlarıyla kanıtlamak istedikleri şey ne kadar çok çalıştıklarıdır. Onların görevi bütün sınavlardan iyi puanlarla geçmektir. Öğrenciler bu konuda strese girdikleri için, hem anne babalar ve hem de çocuklar akademik stres ile mücadele edebilmek için kendilerine yardımcı olabilecek bir dizi anahtarın farkında olmalı.
Günümüzde stres, eğer zamanında müdahale edilmezse kronik hale gelebilen bir sorundur. Stres seviyesini azaltmak için ilk adım ona sebep olan unsurların farkına varmaktır.
Zamanınızı planlayın
Plan eksikliği akademik strese yol açar. Planlama yapmamak zaman israfı yaptığımızı düşünmemize sebep olur. Belli konuları gözden geçirip, çalışarak haftanın her gününü yapılacak bazı işlerle organize edin. Bunu yaparak sadece bilgiyi içselleştirmiş olmazsınız, aynı zamanda tedirginliğinizi, gerginliğinizi azaltmış ve akademik stresle mücadeleyi kolaylaştırmış olursunuz.
Haftalık bir program yaparak işe başlayabilirsiniz. Gerçekçi olmak ve zamanı iyi değerlendirmek önemlidir. Böylece önceliklerinizi ortaya koyabilirsiniz. Bu arada dikkat dağıtmak ve dinlenmek gibi başka konuları da hesaba katmayı unutmayın.
Sınavlar sırasında daha çok çalışabilmek için daha az uyumaya çalışırız. Ancak, uyumak ve ders çalışmak birlikte yürütülmesi gereken davranışlardır ve her ikisi de eşit derecede önemlidir. Uyku gün içinde öğrenilen bilgilerin beyinde işlenmesine yardım eder.
Dikkatinizin dağılmasına izin vermeyin
Farklı konuları öğrenmeye çalışarak uzun saatler harcamak kolay değildir. Bu nedenle dikkatimizi dağıtan şeylerden uzak durmalıyız. Dikkatinizi dağıtan ve ilginizi çeken her şeyi uzaklaştırmak için tereddüt etmeyin.
Her şeyden önce çalışmak için uygun bir yer seçin. Seçtiğiniz bu yerde rahat olmalısınız ve ihtiyacınız olan her şey elinizin altında olmalı; notlarınız, bilgisayarınız, kitaplarınız, kalemleriniz, vb. gibi. Burada kendinize güzel, ilgi çekici ve dikkatinizi dağıtan şeylerden uzak bir ortam oluşturmalısınız.
Gürültülü bir ortamdan kaçının, telefonunuzu sessize alın ve dikkatinizi çeken uyarılardan uzak durun. Sorumluluklarınıza yoğunlaşın. Dikkatinizi dağıtmak için önceden bir zaman ayarladığınızı ve her şeyi yaptıktan sonra da daha çok eğlenmek için bu zamanı kullanacağınızı unutmayın.
Molalar verin
Çalışma saatlerinizi bölmek önemlidir. Hiç mola vermeden saatler boyunca ders çalışmak zorunda değilsiniz. Ara vermek gereklidir, böylece zihninizi bir parça boşaltmış olursunuz. Otururken yorulan gözlerinizi dinlendirmek ve gerilen kaslarınızı esnetip hareket ettirmek için bu zamanı fırsat bilin. Kendinize rahatlama molaları vererek akademik stres ile baş etmeniz çok daha uygun olur.
Bu mola zamanlarını ayarladığınız çalışma saatlerine uygun olarak verebilirsiniz. Örneğin, bir konuyu bitirdikten sonra birkaç dakika mola vermek, gereken yoğun konsantrasyonu sağlamak için önemlidir. Bu verilen dinlenme zamanları esnasında başlangıcı ve sonu olan bir aktivite yapma tavsiye edilir. Bunun anlamı da bu aktivitenin kısa bir fiziksel aktivite olmasıdır; giysilerinizi asmanız veya odanızı toplamanız gibi.
Egzersiz yapın
Çalışırken harcadığımız zihinsel efor bizim çok yorgun ve stresli hissetmemize sebep olabilir. Akademik stres ile mücadele etmek gerekli ve önemlidir, çünkü biriken yorgunluk hissinin negatif etkileri vardır. Bu bağlamda egzersiz yapmanız rutinin dışına çıkmanıza yardımcı olabilir ve bir süre için de olsa derslerinizden sizi uzaklaştırabilir. Ayrıca egzersiz endorfin hormonu salgılanmasına sebep olur ve bu hormon da hafızanızı uyarır ve her daim daha iyi hissetmenizi sağlar.
Bu yüzden normalde bir spor yapıyorsanız, sınavlar sırasında da yapmayı bırakmayın. Çünkü sınav zamanları en çok egzersize gereksinim duyduğunuz zamanlardır. Bir parkta yürümeyi ya da koşmayı deneyin. Çünkü doğayla iç içe olmak sizin rahatlayıp, gevşemenize yardım eder.
Akademik stres ile mücadele etmek için rahatlama teknikleri
Akademik stres ile mücadele etmek için rahatlama teknikleri uygulayabilirsiniz. Günümüzde farkındalık teknikleri, yaptığımız işlerin daha çok farkında olmamızı sağladığı ve kendimizi daha derinlemesine tanımamıza sebep olduğu için oldukça popülerdir. Bu teknikler bizim iyi durumda olmamızı sağlar, öz saygımızı geliştirir, kan basıncını ve kas gerginliğini azaltır. İşte size bazı örnekler:
- Müzik dinleyin: Ruh halinizi düzeltir, beyninizi uyarır ve derslerle bağlantıyı bir süreliğine koparmanıza yardımcı olur.
- Derin veya diyaframdan soluma: Sırt üstü yatın ve karnınızın üstüne elinizi koyun ve nefes alıp verişinize odaklanın.
- Yönlendirilmiş düşünceler: Diyaframdan soluyun, gözlerinizi kapatın ve size huzur ve sükunet veren bir yer düşünerek düşüncelerinizi yoğunlaştırın.
Bunlar ilk başta çok zor görünmesine rağmen, onları uygulayarak göreceksiniz ki akademik stres ile mücadele etmek sizin hayal ettiğinizden çok daha kolay olacaktır. Er ya da geç bu uygulamaları otomatik olarak, zorlanmadan yapmaya başlayacaksınız. Bu anahtar bilgiler sadece sınavlar esnasında size yardımcı olmakla kalmaz, başka alanlarda da uygulanabilir.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.