Zehirli İnsan Yoktur, Yalnızca Zehirli Davranışlar Vardır
tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Gema Sánchez Cuevas
“Zehirli insanların” var olduğu fikri oldukça yaygın hale geldi. Aslında, “zehirli” sıfatı diğer insanlarla ilişkiler kurmak konusunda sorun yaşayan herkes için kullanılır. Ancak, bu yalnızca tahammül seviyenizin düşmesine sebep olur. Şimdi, “zehirli insan” diye bir şeyin aslında olmadığını açıklığa kavuşturmanın zamanı. Var olan şey, zehirli davranışlardır.
Hiçbir insan “iyi” ya da “kötü” kadar genel bir sınıflandırmaya indirgenmemeli. Bunun yanında, hiçbir zaman bir kişiye “zehirli” gibi kötü bir etiket yapıştırmamalıyız. Tıpkı hayat gibi, insanlar da zaman içinde değişir. Hepimizin kötü ya da yıkıcı davranışlar sergilediği zamanlar vardır.
Hatta bazen bu dönemlerden uzun süre çıkamayız. Ancak, bu özümüz itibariyle zehirli olduğumuz anlamına gelmez. Kimse zehirli değildir ve aslında, bu kelimeyi kimsenin doğasını tarif etmek için kullanamayız.
“Başarılarınızdan hoşlanmayan insanlara bağlanmayın.”
– Bernardo Stamateas
Herkes zehirli davranışlar sergileyebilir ama bu, kişilerin bütün hayatları boyunca bu şekilde kalacakları anlamına gelmez. Tutumunuzu düzeltebilir ve davranışlarınızı yapıcı yönde değiştirebilirsiniz.
Her durumda, zehirli davranışlardan vebadan kaçar gibi kaçmanız gerekmez. Sergilediğiniz ya da maruz kaldığınız zehirli davranışların tek anlamı zor zamanlardan geçtiğinizdir. Ve geçirilen zor zamanların bir sonucu olarak, kendinize ve etrafınızdakilere zarar verdiğinizin farkına varamazsınız.
Zehirli davranış nasıl bir şeydir?
Zehirli davranışlar güvensizliği ve kişinin kendine güvenininin az olduğunu saklamaya yarar. Aynı zamanda, kişinin kendine olan sevgi eksikliğinin yerini de narsisistik özellikler alır. Ek olarak, zehirli davranışlar çoğu zaman yanlış inançlarla birlikte ilerler. Bu inançlar, davranışların meşrulaştırılması için kullanılabilir.
Zehirli davranışların özellikleri şunlardır:
- Kontrol etme arzusu. Kişi sevdiği insanları kontrol etmek konusunda güçlü bir ihtiyaç duyar ve bu insanlar hakkında her şeyi bilmek ister. Bu arzu aynı zamanda, etraflarındaki insanları ve insanların davranış şekillerini değiştirmek için bir istek olarak da dışa vurulabilir.
- Duygusal manipülasyon. Zehirli davranışlar çoğu zaman şantaj içerir. Zehirli davranışlar sergileyen kişiler istediklerini yaptırmak için şantaj uygulayabilir.
- Diğer insanları suçlamaya çalışmak ve eleştirmek. Zehirli sözlü davranışlar diğerlerinin hatalarına ve yanlışlarına dikkat çeker. Zehirli davranışlar sergileyen bir kişi üzerine alması gereken sorumluluklardan kaçarak diğerlerini suçlamaya çalışır.
- Kıskançlığı gizlemek. Zehirli davranışlar, kişi diğerlerinin başarısı için sevinemediğinde ortaya çıkar. Diğer insanların bağımsızlığı ve başarıları bir tehdit olarak görülür.
Zehirli davranışlarla nasıl başa çıkmalısınız?
Zehirli davranışları genel olarak tanımlamak, herkese uyacak bir ya da daha fazla özellik belirlemek zordur. Ama her zaman aşamaları, seviyeleri ve bağlamları vardır.
Bazen zehirli davranışlar öylesine hayatınıza yerleşir ki, yapabileceğiniz tek şey kendinizi uzaklaştırmaktır. Ama bu zehirli davranışlar sergileyen kişiyi hayatınızdan tamamen çıkarmanız gerektiği anlamına gelmez. Kendinizi ondan uzaklaştırmanızın sebebinin, sergilediği yıkıcı tavırlar olduğunu görmesini sağlamak önemlidir.
İlişkilerinizde her zaman çatışmalar olacaktır. Dengeyi bulmak mümkün, ancak bu genellikle doğal yollarla olmaz. İlişkilerde sağlanan dengeye genellikle birlikte üstesinden gelinen iniş ve çıkışların ardından ulaşılır.
Herkes ilişkilerine yüklerini de taşır: boşluk, ayrılıklar ve kararsızlıklar. Bunları görmezden gelmeye çalışmak pek akıllıca değildir. Sizin yapabileceğiniz tek şey bunları yönetmek ve dengelemektir.
Diyalog kurmak, ortak bir paydada buluşmak için yapılabilecek en iyi şeydir. Zehirli davranışlara kendinizi kaptırmadığınızda, bu davranışları başkalarında görebilme yetisine sahip olursunuz. Aynı zamanda, etrafınızdaki kişilerin sizi manipüle ve kontrol etmek üzere yaptıkları girişimleri sınırlayabilirsiniz. Bu kişilere izin vermeniz, olanak tanımanız, tahammül etmeniz ya da susturmanız sizin de aynı yıkıcı mantığı izlediğiniz anlamına gelir.
Zehirli davranışlar sergileyen kişilere yardım etmenin en iyi yolu, bunu yapmalarına izin vermemektir. İster aşikar olsun ister üstü kapalı, tüm ilişkilerin kuralları vardır. Hiçbir zaman manipülasyona, hor görülmeye tahammül etmemeli, sizi kullanan ve aşağılayan hiçbir davranışa izin vermemelisiniz. Son olarak, yok etmeye çalıştığımız şeyin “zehirli insanlar” değil, zehirli davranışlar olduğunu hiçbir zaman unutmamalısınız.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.