Logo image
Logo image

Yumru Hissi: Gırtlakta Sabit Bir Kütle Hissetmek

3 dakika
Yumru hissi, anksiyete bozukluklarının ana semptomlarından bir tanesidir. Anksiyete problemi olan birçok insan bunu boğulmaya benzer bir his olarak tanımlar. Ancak, bu sadece bir histir. Yumru hissi olan insanlar boğulma tehlikesi altında değildir.
Yumru Hissi: Gırtlakta Sabit Bir Kütle Hissetmek
Sergio De Dios González

tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Sergio De Dios González

Tarafından yazılmıştır Raquel Lemos Rodríguez
Son Güncelleme: 20 Ekim, 2022

Sanki boğazınızda bir şey sıkışmış gibi hissediyorsunuz. Yutmakta güçlük çekiyor ve ne kadar uğraşırsanız durum o kadar kötüye gidiyor. Görünüşe göre boğazınız kapanıyor. Sakin olmaya çalışıyorsunuz, ama aynı hissiyat devam ediyor. Nihayet, anksiyete galip geliyor ve ağlamaya başlıyorsunuz. Yaşadığınız şey, globus ya da başka bir deyişle yumru hissi olarak adlandırılır.

Yumru hissi, gırtlakta sabit bir kütle hissi olarak da bilinir. Boğazınızda bir yumru varmış gibi hissedersiniz. Uzmanlar birçok çalışmada bu semptomun genellikle anksiyete gibi psikolojik bozukluklarla ilişkili olduğunu açıklarlar. Yumru hissi yaşayan bireyler, genellikle, boğazları kapanacak gibi hisseder ve nefes alamazlar. Söz konusu hissiyat oldukça gerçek olsa da, sizi nefes almaktan alıkoyamaz.

Ayrıca bakınız: Hipokondri: Hastalanma Endişesi Ne Zaman Gerçeğe Dönüşür?

Neden insanlar yumru hissi yaşar?

Yumru hissi, anksiyete bozukluklarının ana semptomlarından bir tanesidir. Anksiyete problemi olan çoğu insan bu boğulma hissini tanımlayabilir. Ancak, bu sadece bir hissiyattır. Yumru hissi yaşayan insanlar asla boğulma tehlikesi altında değildir. Aslında, yutkunmakta sıkıntı çekseler bile, herhangi bir sorun olmadan bir bardak su içebilirler.

Gerçekten nefes almayı durdurabileceğinize inanmaya başlarsanız eğer semptomlar kötüleşir. Bu durumda, boğulma hissi daha da yoğunlaşır ve panik olmaya başlayabilirsiniz. Bununla birlikte, gerçeğin farkında olmanız problemin hızlı bir şekilde ortadan kalkacağı anlamına gelmez. Ne yazık ki, bu semptom bu şekilde işlemiyor.

Yumru hissini biden çok kez yaşamış olsanız ve kötü hiçbir şeyin olmayacağını bilseniz bile, yine de kendinizi korkunç hissedebilirsiniz. Semptomlar on ila on beş dakikadan fazla sürerse insanlar genellikle ağlamaya başlar. Bu his, düzenli olarak yaşadığınız bir şey ise, profesyonel yardım almalısınız. Belli ki hayatınızda bir şeyler sizi endişelendiriyor ancak siz bunun üzerine gitmiyorsunuz.

“Korku duyuları keskinleştirirken anksiyete onları felç eder.”

– Kurt Goldstein

Some figure

Yumru hissinin özellikleri

Muhtemelen şimdiye kadar yumru hissinin ne olduğu ve kaygıyla arasında nasıl bir ilişki olduğu hakkında bir fikriniz oluşmuştur. Bununla birlikte, bu sorunun üzerinde durmamız gereken birtakım özellikleri vardır:

  • Kendinizi sakin hissettiğinizde oluşur. Yumru hissi şiddetli kaygı veya gerginlik anlarında ortaya çıkmaz. Bunun yerine, her şey sakinken oluşur. Çünkü sizi endişelendiren her şey birikir. Bu da sorunu tanımlamayı zorlaştırır.
  • Bu his konuşmayı zorlaştırır. Boğulmuyor olsanız bile, bu his boğazdaki gerginlikten kaynaklanır. Bu gerginlik, tıpkı boğaz ağrısında olduğu gibi konuşmayı zorlaştırır.
    Some figure

Anksiyete belirtilerini görmezden gelmek

Yumru hissini yaşadıysanız muhtemelen kendinizi hastanenin acil servisinde bulursunuz. Burada genellikle olan şey, sizi muayene etmek ve boğazınızı tıkayan bir şey olmadığını söylemektir. En basit haliyle size bir probleminiz olmadığını söylerler. Bir ilaç yazar ve sizi eve gönderirler. Ama bu hiçbir şeyi çözmez.

Anksiyete belirtilerinizi göz ardı etmek ciddi sonuçlar doğurabilir. Öncelikle, bu hisse neyin yol açtığını asla öğrenemezsiniz. Anksiyete, durup, bir şeylerin yanlış gittiğinin farkına varmanız konusunda sizi dürten bir uyarı işaretidir. Eğer bunu göz ardı ederseniz, hiçbir zaman yok olmayacaktır. Hatta tam tersi gerçekleşir. Eğer onu göz ardı ederseniz, bir şeylerin yolunda olmadığı konusunda sizi uyarmak için yeni yöntemler bulacaktır.

Yumru hissi, anksiyetenin size bir şeyler anlatmaya çalıştığına dair ilk işaret olabilir. Bunu dinlemezseniz, diğer şeylerin yanı sıra kendine yabancılaşma, bedenselleştirme, göğüs sıkışması veya yüz felci yaşanabilir.

Yapılacak en iyi şey profesyonel yardım istemektir; böylece anksiyetenin üzerine gidebilir ve neyin neden olduğunu anlayabilirsiniz. Sonuçta, yumru hissi her zaman ortaya çıkabilir. Gelişini duyurmak için herhangi bir uyarı işareti de göndermez. Buna hazırlanmak için zamanınız olmayacaktır. Anlık dikkatinize ihtiyaç duyan bir şey olduğunu fark edeceğiniz bir yolla karşınıza çıkar.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Álvarez, A. A., Martínez Lemus, H., & Núñez Orozco, L. (2005). Manifestaciones pseudoneurológicas de los trastornos somatomorfos. Revista Mexicana de Neurociencia6(6), 480-487.
  • Corso, M. J., Pursnani, K. G., Mohiuddin, M. A., Gideon, R. M., Castell, J. A., Katzka, D. A., … & Castell, D. O. (1998). Globus sensation is associated with hypertensive upper esophageal sphincter but not with gastroesophageal reflux. Digestive diseases and sciences43(7), 1513-1517.
  • Chavez, Y. H., Ciarleglio, M. M., Clarke, J. O., Nandwani, M., Stein, E., & Roland, B. C. (2015). Upper esophageal sphincter abnormalities: frequent finding on high-resolution esophageal manometry and associated with poorer treatment response in achalasia. Journal of clinical gastroenterology49(1), 17-23.
  • Färkkilä, M. A., Ertama, L., Katila, H., Kuusi, K., Paavolainen, M., & Varis, K. (1994). Globus pharyngis, commonly associated with esophageal motility disorders. American Journal of Gastroenterology (Springer Nature)89(4).
  • Finkenbine, R., & Miele, V. J. (2004). Globus hystericus: a brief review. General hospital psychiatry26(1), 78-82.
  • Kwiatek, M. A., Mirza, F., Kahrilas, P. J., & Pandolfino, J. E. (2009). Hyperdynamic upper esophageal sphincter pressure: a manometric observation in patients reporting globus sensation. The American journal of gastroenterology104(2), 289.
  • Lee, B. E., & Kim, G. H. (2012). Globus pharyngeus: a review of its etiology, diagnosis and treatment. World journal of gastroenterology: WJG18(20), 2462.
  • Quesada, J. L., Lorente, J., Homs, I., López, D., & Quesada, P. (2003). Pharyngeal globe and pharyngo-laryngeal reflux. Acta Otorrinolaringologica Espanola54(7), 495-498.
  • Wilson, J. A., Heading, R. C., Maran, A. G. D., Pryde, A., Piris, J., & Allan, P. L. (1987). Globus sensation is not due to gastro‐oesophageal reflux. Clinical Otolaryngology & Allied Sciences12(4), 271-275.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.