Yol Kavgası
Yazan ve doğrulayan psikolog Sergio De Dios González
Bir araba kazası yapıp yapmayacağınızı belirleyen birçok değişken vardır. Bazıları araca veya yere, bazıları da sürücüye bağlıdır. Sürücünün deneyimi ve direksiyon yeteneği çok önemlidir. Ancak, sürücünün kişiliği ve duygusal durumu da önemli bir rol oynamaktadır. Yetersiz dürtü kontrolü ve olumsuzluk nedeniyle yol kavgası çıkabilir.
Aynı şekilde, doğrudan bununla ilgili olan sorun yol kavgasıdır. Araba kullanan kişi kötü bir ruh hali içinde ya da olumsuz mizaçtaysa, trafik kazası riskini artırır.
Yol kavgası doğrudan veya dolaylı olarak diğer sürücülere veya yayalara zarar verebilir.
Direksiyon arkasındaki dürtüsellik
Bazı insanlar için, araba kullanmak basit bir ulaşım yolundan daha fazlasıdır. Aslında, birçok insan için, arabaları ikinci evleri gibidir, çünkü orada çok zaman geçirirler. Arabaları metal bir kalkan gibidir. Sürücü kendini korunaklı hisseder çünkü dışarıdan gelen saldırılara karşı savunma sağlar.
Öfkeli insanlar, dürtüsel bir kişiliğe sahip olma eğilimindedir. Otomobillerine bindiklerinde, olumsuz tutumları onları sosyal normlara ve davranışlara aykırı şeyler yapmaya yönlendirir.
Düşmanca bir kişiliğiniz varsa ve stresli bir durumdaysanız, iyi bir şekilde tepki vermeme ihitmaliniz yüksektir. Yol kavgası çıkaran insanlarda gerçekleşen şey de budur. Gördüğünüz gibi, bu sadece bireyin mizacı değildir. Dış faktörler de devreye girer. Dış gürültü, yolun durumu veya hava durumu gibi şeylerin hepsi zaten kızgın bir sürücüyü etkileyebilir.
Yol Kavgası: Dış faktörler
Yol kavgasına bağlı dış faktörler, sürücünün kontrol edemediği şeylerdir. Örneğin, trafik sıkışıklığı, park yeri olmaması veya trafik kurallarını ihlal eden insanlar.
Bu şeyler sürücünün stresini ve endişesini artırabilir. Bu da, onların düşmanca davranışlarını artıracak ve onların yol kavgası yapmasına neden olacaktır. Bununla birlikte, herkesin direksiyonda şiddetli hale gelmesi için önemli dış uyaranlara ihtiyacı yoktur. Sürücünün agresif bir şekilde tepki verip vermemesindeki belirleyici faktör duygusal durumlarıdır.
Dış etkenler bardağı taşıran son damla olabilir, ancak bunlar genellikle yol kavgasının doğrudan nedeni değildir.
Yol Kavgası: İç faktörler
İç faktörler, sürücünün zihinsel ve fiziksel durumuyla ilgilidir. Başka bir deyişle, duygusal durumları ve yaptıkları şeye odaklanma yetenekleridir.
Örneğin, kötü bir ruh halinde uyanırsanız veya sabahın köründe bir şeye sinirlenirseniz, yol kavgasına girme ihtimaliniz daha yüksektir. Aynı uyarıcı, sürücünün duygusal durumuna bağlı olarak farklı tepkilere neden olabilir. Yolunuzu kesen ve davranışlarından dolayı derhal özür dileyen bir sürücü, kaba bir dil kullanan ve şiddetle tepki gösteren bir sürücüden çok farklıdır.
Yol kavgasından kaçınmanıza yardımcı olacak 8 anahtar
Araba kullanırken öfkenizin sizi ele geçirmesini önlemek için aşağıdaki önerileri aklınızda bulundurun:
- Trafik kurallarına uyun. Kaza yaşama olasılığınız daha düşük olmakla kalmayacak, aynı zamanda diğer sürücüler ve yayaları kışkırtmamış olacaksınız.
- Diğer sürücüler aptalca şeyler yaptığında hissettiğiniz çaresizliği ve öfkeyi kontrol edin. Onlara bağırmak ve hakaret etmek gerçekten bir şeyi çözüyor mu?
- Araba sürerken kibar olun, tıpkı direksiyon arkasında olmadığınız zamanlardaki gibi.
- Unutmayın ki, kullandığınız yol herkes içindir. Bu nedenle, herkesin saygı duyması gereken bir takım kurallar vardır. Yolu, aynı zamanda telaş içinde olan, araba kullanmaktan yorulmuş ve trafikten ve sabırsız sürücülerden bıkan binlerce insanla paylaşıyoruz. Yoldaki herkese saygı göstermek çok önemlidir.
- Araba sürmenin bir rekabet olmadığını unutmayın. Bu bir ulaşım aracıdır.
- Direksiyon başındayken hoşgörülü olun ve dayanışmacı davranın.
- Yolculuğunuzu önceden planlayın. Gerçekçi bir yolculuk süresi belirleyin ve trafik veya kazalarla karşı karşıya kalmanız ihtimaline karşın ilave süre ekleyin. Çok zamanınız varsa, stresli veya endişeli olma ihtimaliniz daha düşüktür.
- Aracınızın içindeki ortamın sakin ve huzurlu olduğundan emin olun. Yüksek seslerden, kavgalardan veya bağırmaktan kaçının. Bu daha rahat hissetmenize yardımcı olacak ve bu sayede daha iyi araba süreceksiniz.
“Doğru olanı görüyor ve bunun üzerine harekete geçmiyorsanız, cesaretiniz yoktur.”
Sürücü eğitimi, yol kavgasının bir çözümüdür
Yolda, aynı hayatta olduğu gibi, herkesin şartlarını bilmiyorsunuz. Önünüzdeki şoförün kötü bir gün geçirip geçirmediğini veya başının ağrıyıp ağrımadığını bilemezsiniz. Herkesin farklı olduğunu ve herkesin aynı yol tecrübesine sahip olmadığını unutmayın. Bazı insanlar çok hızlı reflekslere sahip değildir veya dikkatleri çabuk dağılır. Önemli olan, herkesin saygılı ve kibar bir şekilde davranmasıdır.
Uzmanlar, yol kavgası çözümünün sürücüleri daha iyi bir şekilde eğitmekte yattığını söylüyorlar. Genel nüfusa, özellikle küçüklere ulaşan açık mesajlara ihtiyacımız olduğunu düşünüyorlar. Ayrıca okulların bu konuyu ele alması gerektiğini söylüyorlar. Trafik kurallarını ihlal etmenin sonuçlarını küçük çocuklara açıklamalıyız.
Son olarak, sürücü eğitimi evde başlamalıdır. Yol kavgasını önlemek ve çocuklarımıza bu konuda kötü örnek olmadığımızdan emin olmak için mükemmel bir yoldur.
“Güvenliği anlamak için bununla yüzleşmek zorunda değilsiniz, ancak bunu içselleştirmelisiniz.”
– Alan Watt
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.