Logo image
Logo image

Yeni Yıl Hedefleri: Spor Yapmak

4 dakika
Bu yıl spora başlama ve düzenli spor yapma hedefimize ulaşabilecek miyiz? Hedeflerimizi gerçekleştirmek için ihtiyacımız olan motivasyon ve disiplinin neler olduğunu bu yazımızda bulabilirsiniz.
Yeni Yıl Hedefleri: Spor Yapmak
Sergio De Dios González

tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Sergio De Dios González

Tarafından yazılmıştır Raquel Lemos Rodríguez
Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Yeni yılda spora başlamak ya da düzenli bir biçimde spor yapmak, hemen hemen herkesin gerçekleştirmek istediği planlar arasında bulunmaktadır. Bu yüzden her sene yeni yılla birlikte spor salonlarının dolup taşması ve sokaklarda pek çok bisiklete binen ya da koşu yapan insana rastlamak hiç de şaşırtıcı bir durum değildir.

Bu tür istekler, yeni bir yıla başlarken verdiğimiz kararların ve motivasyonun bir sonucu olarak ortaya çıkar. Ancak verilen tüm kararlara rağmen isteklerin pek fazla zaman geçmeden kaybolduğu da bir gerçektir. Peki bazı insanlar yeni yıl kararlarına bağlı kalarak bunları sürdürmeyi başarırken diğer büyük bir çoğunluk bu konuda neden başarısız oluyor?

Harvard Üniversitesi psikoloji profesörlerinden David McClellan’ın Study of Human Motivation adlı kitabında da güzel bir biçimde açıkladığı gibi, bir amacı gerçekleştirmek için gerekli motivasyon ilk istekle birlikte ortaya çıkmaktadır. Yeni bir özellik kazanmak ve bu süreçte ilerlemenin verdiği duygu kişiyi motive etmektedir.

Peki yeni yılda verilen kararlar gibi çeşitli hedefleri gerçekleştirmek, insanların büyük bir bölümüne neden zor gelir?

Some figure

Hedeflere Ulaşmak İçin Disiplin Gerekir

Yeni bir yıla başladığımızda büyük bir olasılıkla bir tatil periyodunu geride bırakmış oluruz. İyice dinlenmiş olarak yeni bir şeyler yapma isteğimiz en üst noktaya ulaşmıştır. Hissettiğimiz bu güçlü duygular yeni yılla birlikte önemli değişimler yapmaya bizleri adeta davet eder.

Ancak zorluklar, bir türlü gerçekleşmeyen değişimler, iş yorgunluğu, sorumluluklar… Tüm bu olumsuzlukları daha yılın ikinci ayından itibaren hissetmeye başlarız.

İşte bu aşamadan sonra spor yapmayı unutur ve bunun için birçok mazeret bulmaya başlarız (yağmur yağıyor, hava çok soğuk, biraz hastayım vb). Ve yavaş yavaş ilk başlarda hissettiğimiz o motivasyon yok olup gider. Sadece bir ay süren spor yapma alışkanlığına bir de beslenme düzeninde herhangi bir ilerleme kaydetmemiş olmamızı da eklersek, fiziksel olarak neredeyse hiçbir değişikliğin olmadığının farkına varırız. Bu durum canımızı daha da çok sıkar ve sonuçta havlu atarız. İşte bunların tamamı disiplinle üstesinden gelebileceğimiz sorunlardır.

Disiplin, kendimizi iyi hissetmemize yol açan ya da uymamız gereken bir dizi normlar ve kurallardır. Örnek olarak her sabah uyandığımızda, ne kadar tembel ve uykulu olsak da dişlerimizi fırçalarız. İşte disiplin budur. Bu disiplini spor konusunda da uygulayabiliriz. Peki nasıl? Yapmamız gereken en önemli şey, spor alışkanlığını hayatlarımıza aşamalı bir biçimde sokmaktır.

Nasıl Motive Kalabiliriz?

Yeni bir yıla girdiklerinde verdikleri kararlara sıkı sıkıya bağlı kalan insanların başarılarının ardında yatan neden sürekli bir biçimde motive kalmalarıdır. Bu yüzden, hedeflerimizden uzaklaşmamak ve spor yapmaya devam etmek için bazı ipuçlarını dikkate almamız faydalı olacaktır.

  • İlgimizi çeken bir aktivite seçmek: Mutlaka koşu yapmak gerekmez. Örnek olarak yoga, spin ya da her akşam iş sonrasında bir yürüyüşü tercih edebiliriz. Eğer sevmediğimiz ya da ilgi duymadığımız bir spor aktivitesi ile uğraşmaya çalışıyorsak, kendimizi motive tutmamız ve disiplinli bir şekilde devam etmemiz mümkün olmayacaktır. O nedenle pek çok seçenekten kendimize en uygun olanını seçmemiz mantıklı bir davranış şeklidir.
  • Küçük adımlarla başlamak: Bir alışkanlığı sadece bir gecede kazanamayız. Öncelikle yaşantımızda bazı değişiklikler yaparak başlamamız gerekir. Örneğin haftada iki kez spor salonuna giderek başlayabilir, bir ay sonra bu sayıyı üçe çıkarabiliriz. Yani bu şekilde aşamalı bir biçimde spor yapma alışkanlığını kazanabiliriz. Böylelikle hayatımızı bu yeni alışkanlığa adapte etmek daha kolay ve kalıcı olacaktır.
  • Spor yapmayı seven insanlarla tanışmak: Eğer bir spor dersi almaya başlarsak ya da her gün aynı yerde koşuya çıkarsak, bir süre sonra orada spor yapan diğer insanlarla tanışma şansını yakalarız. Belki de kalıp birlikte spor yapmaya başlayabilir ve yeni arkadaşlıklar edinebiliriz.

 “Her gün yaptığınız bir şeyi değiştirmediğiniz sürece hayatınızda hiçbir şeyi değiştiremezsiniz.”

– John C. Maxwell

Some figure

Spor Yapmak ve Disiplin

Bu ipuçlarının tamamı, yeni bir yılla birlikte verdikleri kararları uygulayan insanlar gibi olmamızı sağlayacak disiplini edinmemize yardımcı olacaktır. Ayrıca zaman içinde kendimizdeki değişimin de farkına varırız. Nasıl kilo verdiğimizi, kendimizi nasıl daha çevik ve zinde hissettiğimizi ve karın kaslarımızın nasıl ortaya çıkmaya başladığını görürüz. Bu değişimlerin tümü daha fazla istememizi ve kendimizi geliştirmeye devam etmemizi sağlar.

Her ne kadar motivasyon, çeşitli kararlar almamızı ve düzenli sporu hayatımızın bir parçası haline getirmemizi sağlasa da, bu yeni alışkanlığımızı sürekli hale getirmek ve hedeflerimizden uzaklaşmadan devam etmek yalnızca disiplinle olabilir. Evet, her zaman spor yapmak hoşumuza gitmeyebilir, belki de hava istediğimiz kadar iyi de olmayabilir…

Ancak bu noktada kendimize şu soruyu soralım: Şimdiye kadar kaç kez tembelliğin üstesinden gelip spor yaptıktan sonra kendimizi harika hissetmedik? O nedenle, bu yılın da daha öncekiler gibi yeni alışkanlıklar edinme konusunda hayal kırıklıkları ile dolu bir yıl olmasına izin vermeyelim.

Doğru seçimi yapalım, yavaş bir şekilde başlayalım ve sabırlı olalım. Disiplinli olursak, bazı insanların hedeflerini yerine getirmek için nasıl azimli olduklarını anlamaya başlarız. Ayrıca daha önceden neden bizim de başarılı olamadığımızın farkına varma şansını elde edebiliriz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Dosil, J. (2004). Psicología de la actividad física y del deporte. Madrid: McGraw-Hill.
  • Moreno Murcia, J. A., Alonso Villodre, N., Martínez Galindo, C., & Cervelló Gimeno, E. (2005). Motivación, disciplina, coeducación y estado de flow en educación física: Diferencias según la satisfacción, la práctica deportiva y la frecuencia de práctica. Cuadernos de Psicología del Deporte, vol 5, nº 1-2, 2005.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.