Logo image
Logo image

Yaz Aylarının Ruh Halinize Hem Olumlu Hem de Olumsuz Etkileri Olabilir

3 dakika
Yaz sizi enerji ve mutlulukla dolduruyor mu yoksa sinirli ve huysuz mu yapıyor? Yazın ruh halinizi nasıl etkileyebileceğini anlatıyoruz.
Yaz Aylarının Ruh Halinize Hem Olumlu Hem de Olumsuz Etkileri Olabilir
Elena Sanz

Yazan ve doğrulayan psikolog Elena Sanz

Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Hepimizin daha çok sevdiği bir mevsim ve bir hava durumu vardır. Bazıları soğuk ve yağmurlu kışa bayılır. Öte yandan, diğerleri yazı ve sıcağı tercih eder. Bununla birlikte, basit tat unsurunun ötesinde, bu ayrım genellikle çevresel koşulların duygularımız üzerindeki etkisine dayanmaktadır. Bu nedenle yaz aylarının ruh halinizi nasıl etkilediğinden bahsedeceğiz.

Biz karmaşık varlıklarız ve birkaç farklı düzeyde etkilenme eğilimindeyiz. Bunlar biyolojimizi, içsel durumlarımızı ve davranışlarımızı içerir. Bunların hepsi dış koşullara göre değişir ve uyum sağlar. Sonuç olarak, nasıl olduğumuza dair birden fazla açıklama var. Ayrıca, insanlar olarak hepimiz olayları birbirimizden tamamen farklı deneyimliyoruz. Aşağıda bu konudaki temel bilimsel bulguları gözden geçiriyoruz.

Yaz ruh halinizi nasıl etkiler?

Aydınlık – karanlık döngülere daha iyi uyum

Some figure

Yaz aylarının tercih edilmesinin biyolojik bir temeli var. Aslında, bir çalışma , parlak ışığa maruz kalmanın ruh hali üzerinde faydalı bir etkiye sahip olduğunu göstermiştir. Bu nedenle güneş ışığına maruz kalmak kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır. Aynı şekilde, güneş ışığının yokluğu da depresyonla örtüşme eğilimindedir.

Işık terapisinin depresyon için etkili bir tedavi olarak kabul edilmesinin nedeni budur. Ayrıca, antidepresanlar kadar etkili olabilir. Bunun nedeni, ışığa maruz kalmanın suprakiazmatik çekirdeklerinizin düzgün çalışmasına izin vermesidir. Dahili saatinizi doğal aydınlık-karanlık döngüleriyle senkronize eder.

Pozitif duygular

Ek olarak, güneş ışığı serotonin üretimini katlanarak çoğaltır. Bu, mutluluk, rahatlama ve tatmin duygularıyla içsel olarak bağlantılı bir hormondur. Bu nedenle yaz aylarında bu tür olumlu durumları yaşamanız daha olasıdır. Bu, yılın her mevsimi arasında gerçekten belirgin bir farkın olduğu yerlerde daha yaygındır.

Daha fazla sosyal yaşam

Yaz aylarında eğlence ve sosyal aktiviteler için daha fazla boş zamanınız olur. Aslında, sadece birçok insanın yıllık tatillerinden keyif aldığı bir zaman değil, aynı zamanda şirketlerin çalışma saatlerini değiştirmesi veya azaltması da yaygındır. Ayrıca, sosyal olarak, arkadaşlarınız ve ailenizle etkileşim kurarak dışarıda daha fazla zaman geçirme eğilimindesiniz.

Diğer insanlarla olan bu bağlar hem gerekli hem de faydalıdır. Bunun nedeni, artan sosyal temasın genellikle daha fazla öznel iyi oluşa dönüşmesidir. Ek olarak, çalışma baskılarının azalması rahatlamanıza ve bağlantınızı kesmenize olanak tanır. Bu, stres seviyenizi azaltır.

Herkes yaz sevmez. Ama neden?

Some figure

Yukarıdaki veriler ışığında, yazın herkes için olumlu geçtiğini varsaymak kolay olacaktır. Ancak, durum böyle değil. Aslında, bazı insanlar için uzun güneş ışığı saatleri ve yüksek sıcaklıklar ile yaz mevsiminin gelmesi sorunlara ve komplikasyonlara neden olur.

Örneğin, aşırı sıcaklık, bipolar bozukluğu olan kişilerde öforik ve manik semptomların kötüleşmesine neden olabilir. Aslında, genel olarak, psikolojik bozukluğu olan tüm insanların aşırı sıcaklıklardan muzdarip olma olasılığı daha yüksektir.

Ancak, genel nüfus için de zorluklar var. Aslında, yazın boğucu sıcağı, sürekli terleme ve vücudun sıcaklığı düzenlemek için yaptığı sürekli çalışma, artan sinirlilik ve agresif davranışlara yol açabilir. Ayrıca ilgisizlik, yorgunluk, korku ve genel düşüşe neden olabilir.

Ayrıca, bu oldukça kaba koşullarda, uykuya dalmak ve iyi bir gece uykusu çekmek çoğu zaman bazı insanlar için gerçek bir zorluk olabilir. Gerçekten de, uykusuzluk ve yorgunluk onların zihinsel durumlarını ve bilişsel yeteneklerini olumsuz etkiler. Nitekim, uyuşukluk, kötü ruh halleri ve konsantre olma ve düzgün performans göstermede zorluklar yaygındır.

Son olarak, yaz mevsimi duygulanım bozukluğu olarak bilinen şeyi yaşayanlar var. Bu, yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte üzüntü, melankoli ve karamsarlık duygularının ortaya çıkması ile karakterizedir. Mevsimsel kış depresyonundan çok daha az yaygındır. Bununla birlikte, hala insanların yaklaşık yüzde onunu etkiler.

Yaz ruh halinizi olumsuz etkiliyorsa ne yapmalısınız?

İkinci grup insanlardansanız ve sıcaktan olumsuz etkileniyorsanız, alabileceğiniz bir dizi önlem var. Örneğin, susuz kalmamaya çalışın ve en sıcak olduğu zamanlarda güneşe çıkmaktan kaçının. Ayrıca, dinlenmenizi iyileştirmek ve uyku yoksunluğu semptomlarını azaltmak için iyi bir uyku rutini oluşturmaya çalışın. Son olarak, duygularınızı yönetmek için araçlar edinmeye çalışın. Aslında, meditasyon ve nefes egzersizleri genellikle sinirliliği azaltmaya ve ruh halinizi iyileştirmeye yardımcı olabilir.

Tüm bu önlemler elinizin altındayken, yaz aylarından faydalanabileceğinizi görmelisiniz. Aslında durumunuz ne olursa olsun, bu zamanı stresi azaltmak, dinlenmek ve boş zamanınızın tadını çıkarmak için kullanmaya çalışın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Lambert, G. W., Reid, C., Kaye, D. M., Jennings, G. L., & Esler, M. D. (2002). Effect of sunlight and season on serotonin turnover in the brain. The Lancet360(9348), 1840-1842.
  • González M. M. (2012) ¿Cómo la luz “prende” y “apaga” nuestro estado de ánimo?. Biblioteca digital. Universidad Católica Argentina. Buenos Aires.
  • Van Lange, P. A., Rinderu, M. I., & Bushman, B. J. (2017). Aggression and violence around the world: A model of CLimate, Aggression, and Self-control in Humans (CLASH). Behavioral and brain sciences40.
  • Wehr, T. A., & Rosenthal, N. E. (1989). Seasonality and affective illness. The American journal of psychiatry.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.