Logo image
Logo image

Yaş Almak ve Yaşlanmak Arasındaki Fark

4 dakika
Neden bazı insanlar yaşlarının ağırlığını hissediyor ve diğerleri hiç daha yaşlı hissetmeden sadece yeni yaşına giriyor? Bugünkü yazımızda yaşlanma ile yaş almanın arasındaki farkı irdeliyoruz.
Yaş Almak ve Yaşlanmak Arasındaki Fark
Sergio De Dios González

tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Sergio De Dios González

Tarafından yazılmıştır Sonia Budner
Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Neden bazı insanlar diğerlerinden daha sağlıklı bir biçimde yaşlanıyor gibi görünüyor? Bu soruyu cevapladıklarında, insanlar genellikle sağlık durumu veya finansal koşullar hakkında konuşurlar. Bununla birlikte, sıklıkla gözden kaçırdığımız bir şey var: yaş almak ve yaşlanmak arasında önemli farklar var.

Konuya daha yakından baktığımızda, bu farkın gerçek nedeninin ne sağlık ne de ekonomik durum olmadığını net bir biçimde görebiliriz. Tabii ki, sağlık durumu ve maddi durum kesinlikle küçük de olsa rol oynuyor. Bununla birlikte, örneğin büyük bir finansal güce sahip birçok sağlıklı insanın durumu beklenenin tam tersi ve oldukça sıkıntılı.

Genç bir ruha sahip insanlar, ileri yaşlarına rağmen kendilerini asla yaşlı hissetmezler. Aksine, birçok ileri yaşlı kişi, “yaşlı insan” aktiviteleri yapmaktan şikayet eder. Günün sonunda, bu da yaşlanma sürecine tamamen farklı bir bakış açısı.

Some figure

Tüm ileri yaştakiler yaşlı hissetmez

Örneğin, benim babam kendisini hiç yaşlı hissetmedi. Öldüğü güne kadar, gelecek günleri ile ilgili, her zaman uzun vadeli planları ve aktiviteleri vardı.

Hiç bir zaman havlu attığını ya da yaştan kaynaklı olarak kendisini sınırladığını veya enerjisini kaybettiğini görmedim. Fiziksel anlamdaki düşüşü onu hiç durdurmadı. Babam, yaşıtlarından da hiç hoşlanmazdı, sürekli olarak, beni çok güldürecek şekilde, onların artık yaşlı insanlar olduklarını söylerdi.

Hastalığı bile tutumunu değiştirmedi. Hayatının son birkaç yılında, oldukça ciddi bir kalp rahatsızlığıyla uğraştı. Bununla birlikte, babamın her zaman bu konuyla ilgili bile sağlam bir mizah anlayışı vardı ve durumunun hayatını yönlendirmesine asla izin vermedi.

Durup düşündüğümde, babamın tüm hayatını bu şekilde yaşadığını anlıyorum. Kendi yaşıtlarıyla bir aradayken gerçekten de kendisini rahat hissetmiyordu. Babam, çevresini her zaman genç insanlar ile dolduruyordu. Havacılıkla ilgilenen birçok genç için iyi bir akıl hocasıydı ve deneyimlerini paylaşıp onlara mesleğin inceliklerini öğretiyordu.

Çocukluğumda, evimiz neredeyse bir okul gibiydi, hep gençlerle ve hayat doluydu. Babamın çevresi, her zaman gelecek ile ilgili projelerini öğrenmek ve kendileri ile ilgili de planlar yapmak isteyen meraklı zihinlerle çevriliydi. Sevdiği şeyleri onlara da öğretmeyi çok seviyordu. Yaşlandıkça da bu yine değişmedi. Belki de bu, yaşlanmanın en iyi yolu. Babamın tarzı, benim için müthiş bir örnekti.

İnsanlar neden güzel yaşlanamıyor?

Bu cevaplaması zor bir soru. Bazı insanlar yaşlandıkça çok fazla değişmezken diğerleri büyük bir değişim geçirir. Belki de, insan yaşlandığı zaman gerçek benliğine yaklaşıyordur. Belki de o noktada, gerçekte kim olduğumuzu gizlemeye enerjimiz kalmıyor.

Genellikle, yetişkinler için, kötü huylu, öfkeli ve sinirli iseler, bu halleri hayatlarını nasıl yaşadıklarının bir yansımasıdır. Birçok durum için söyleyebilirz ki, bu huysuz yaşlı insanlar, muhtemelen yaşlanmadan önce de böyle davranıyorlardı. Bu işin gerçeği, hayatınızın her alanında ortaya çıkmaya başlayan gerçek ve doğal halinizi gizlemenin gittikçe zorlaştığı.

İnce ince yaş almak ve yaşlanmak

Kalbi genç insanlar, bazı ortak özelliklere ve niteliklere sahip oluyorlar gibi görünüyor. Bu özellikler arasında, yaş alma ile yaşlanmanın gerçek farkını rahatlıkla görebilirsiniz.

Zamanından önce yaşlanmayı önleyebilir misiniz? Yaşlı hissetmeden yaşayabilir misiniz? Yaşlanmayla berababer anlamlı, eksiksiz ve tatmin edici bir hayatın tadını çıkarmanın sırrı nedir? İşte gençliğinden ödün vermeyen ileri yaşlılardan bize tavsiye bazı stratejiler:

Some figure

Yaş almak ve yaşlanmak: kalbi genç tutmanın sırrı

Uygulanabilecek önemli ve güzel bir strateji, yaşınız ne olursa olsun tutkulu olmak. Sizi motive eden ve heyecanlandıran aktiviteler seçin. Yaratıcı olun, gönüllü olun, planlar yapın ve gündemle birlikte kalın.

Etrafınızdaki insanlarla sağlıklı ilişkiler kurun ve sürdürün. Aile elbette önemlidir, ancak kalıcı dostluklar gelecekte sahip olacağınız duygusal anlamdaki mutluluğun garantisi olabilir. Yardımseverlik de, ileri yaşlı ve mutlu insanların paylaştığı bir başka ortak özellik.

Başkalarına yardım etmek hayatınıza anlam katacaktır. Yaşamınızın bir şeylere değer olduğunu hissediyor olacaksınız, çünkü başkalarına faydalı bir insansınız. Diğer insanlara yardım ediyor olmanın benlik saygısı üzerinde de olumlu bir etkisi var.

Kalbi genç insanlar, eğlenmeyi ve ileri bir mizah anlayışına sahip olmayı severler. Hiç kimse gülmek ve eğlenmek için henüz çok yaşlı olamayacağı için, kahkaha her zaman ve her yaşta bir hayat kaynağı. İyi bir espri anlayışına sahip olmak da beyniniz için muhteşem bir egzersiz.

İnançlar, kişisel değerler ve maneviyat da çok önemli. Manevi duygular ve inançlar dünyası, birçok insan için tükenmez bir yaşam ve canlılık kaynağı gibi görünüyor.

Yaş almak ve yaşlanmak konusundaki zorluklar

Aslında, yaşlanma ve yaş alma arasındaki fark gibi görünen bu nitelikleri belirli bir yaşa ulaştığınızda aniden geliştirmeye başlamıyorsunuz. Sonuçta, her gün peyderpey yaşlanıyoruz.

Yaşamınızı şimdi nasıl yaşadığınız ve bugünkü kendi halinizde nasıl hissettiğiniz, zaman içerisinde ince ve zarif bir şekilde yaşlanıp yaşlanamayacağınızı da belirleyecektir. Bu tarz bir meydan okuma için hazır hissediyor musunuz?


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


Grover, Sean (2015) Aging vs. Growing Old? What’s the Difference? Sean Grover blog. Recuperado de http://www.seangrover.com/how-to-age-without-growing-old/

Singh, A., & Misra, N. (2009). Loneliness, depression and sociability in old age. Industrial psychiatry journal, 18(1), 51–55. doi:10.4103/0972-6748.57861

Musich, S., Wang, S. S., Kraemer, S., Hawkins, K., & Wicker, E. (2018). Purpose in Life and Positive Health Outcomes Among Older Adults. Population health management, 21(2), 139–147. doi:10.1089/pop.2017.0063


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.