Logo image
Logo image

Utangaçlığınızın Üstesinden Gelmek İçin Adım Adım Kılavuz

2 dakika
Utangaçlık, hedeflerinize ulaşmanızı ve anın tadını çıkarmanızı engelleyebilir. Bu, herkese gerçekte kim olduğunuzu göstermek için aşmanız gereken bir engeldir.
Utangaçlığınızın Üstesinden Gelmek İçin Adım Adım Kılavuz
Gema Sánchez Cuevas

tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Gema Sánchez Cuevas

Tarafından yazılmıştır Equipo Editorial
Son Güncelleme: 17 Mayıs, 2021

Utangaçlığınızın üstesinden gelmek gerçek bir meydan okuma gibi gelebilir. Utangaçlık, bir hastalık veya rahatsızlık olmaktan çok, sizi duygusal düzeyde mahçup hissettiren ve davranışlarınızı engelleyen duygusal bir durumdur.

Utangaç bir insan diğerlerinden çekinmez. Çoğu zaman diğer insanların arkadaşlığından zevk alır. Başkalarından da korkmaz. Gerçekte, açıkta kalmış hissetmekten ve ilgi odağı olmaktan korkar.

Utangaçlığınızın üstesinden gelmek için, bunun neyle ilgili olduğunu anlamanız gerekir. Utangaçlık kesinlikle içine kapalı olmakla ilgili değildir. Her içine kapalı insan utangaç değildir.

Some figure

Utangaçlık nedir?

Utangaçlığın üç yönü vardır. Her şeyden önce organik bir yönü vardır. Buna göre, utangaçlık genetik olabileceği gibi iç salgı bezlerimizdeki, özellikle de hipofiz ve böbrek üstü bezlerindeki anomalilerden kaynaklanıyor olabilir.

İkincisi, utangaçlığın öğrenilmiş bir davranış olduğunu ve genellikle çocuklukta başladığını belirten davranışsal yön vardır. Bazen kişinin yetiştirilme tarzı veya çocukken akranları ya da etraflarındaki yetişkinler tarafından takdir edilmemesi ile ilgilidir. İstismar sonrasında da gelişebilir.

Son olarak, psikanaliz utangaçlığın iç çatışmanın bir tezahürü olduğunu öne sürer. Bir veya birkaç içgüdünün bilinçsizce bastırılmasıyla ilişkilidir.

Utangaç bir kişi kendini ifşa edilmiş hissederse, yanlış bir şey yaptığına ve kendini “savunamayacağına” inanacaktır. Ayrıca itibarının kalıcı olarak lekelendiğini de hissedebilir.

Some figure

Adım adım utangaçlığın üstesinden nasıl gelinir?

Nüfusun en az %50’si kendini utangaç olarak sınıflandırıyor. Bu, rahatsızlığa veya acıya neden olursa ortalığı kasıp kavuran yaygın bir sorundur.

İşte utangaçlığınızın üstesinden gelmenize yardımcı olacak bazı adımlar:

  • Utangaçlığınızın türünü belirleyin. Küresel bir utangaçlık ve duruma özgü bir utangaçlık vardır. İlki sürekli mevcuttur. İkincisi, yalnızca belirli insanlarla veya durumlarla karşılaştığınızda ortaya çıkar. Ne tür bir utangaçlığınız olduğunu belirleyin.
  • Utangaçlığınıza neyin sebep olduğunu öğrenin. En çok utandığınız zamanları hatırlamaya çalışın. Bu anların ortak yönü nedir? Sizi mahçup hissettiren veya utandıran en etkili faktörler nelerdir? Kim sizi tedirgin ediyor?

Utangaçlığınızın üstesinden gelmek için pratik bir rehber

Utangaçlığınızın sizi hayattan zevk almaktan alıkoyduğunu düşünüyorsanız, terapiye gitmek yardımcı olabilir. Günümüzde utangaçlığın üstesinden gelmenin birçok yolu vardır.

Öte yandan, utangaçlığınız felç edici değilse, her zaman aşağıdaki stratejilere başvurarak ilerlemeye çalışabilirsiniz:

  • Utangaçlığınızı kabul edin. Bunun, bazı insanların çekici bile bulduğu bir kişilik özelliği olduğunu anlamalısınız.
  • Utangaçlığınızı tetikleyen 10 durum tanımlayın. En çok korktuğunuz 10 sosyal durumun bir listesini yapın. Size aptalca veya önemsiz görünmeleri fark etmez. Kesin ve özlü olmaya çalışın. Örneğin, bir fıkra anlattığınızda kimsenin ona gülmemesi sizi utandırıyor olabilir.
  • Bilgilerinizi düzenleyin. En basit durumdan daha karmaşık olana gidin. Örneğin, basit bir durum sizi çok fazla korkutmazken, daha karmaşık olanı sizi felç edebilir.
Some figure

Bu adımları tamamladıktan sonra aşağıdakileri deneyin:

  • İçinde bulunduğunuz durumlara hakim olun. Stresli durumları tanımladıktan sonra, bunlar üzerinde tek tek çalışmaya başlayın. Korkularınızla yüzleşmek için kendinizi benzer durumlara maruz bırakmaya çalışın.
  • Utancınızı fark edin. Mahcubiyet veya utanç hissetmeye başladığınızda, bir dakika durun. Ne düşündüğünüzü ve hissettiğinizi not edin. O anda ne hissettiğinizi anlayana kadar devam etmeyin.
  • Kendinizi neşelendirin. Doğru bir vücut duruşu sağlayın ve yaptığınız her türlü ilerlemeyi takdir edin. Kendinizi başkalarıyla karşılaştırmayın ve en iyi özelliklerinizi vurgulayın.

Utangaçlık kendi başına bir sorun değildir. Sizi istediğiniz şeyden uzak tutan hoş olmayan duygulara yol açtığı zaman bir sorun haline gelir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Martin, M. A. (2012). Como superar la timidez y el miedo a hablar en público. Barcelona: AMAT.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.