Logo image
Logo image

Tirso de Molina - Beş Aşk Alıntısı

3 dakika
Tirso de Molina, günümüzde hala unutulmamış zamansız alıntıların bazılarına imza atmış bir klasik şairdir. Bu yazımızda, aşk üzerine en ünlü alıntılarını sizlerle paylaşacağız.
Tirso de Molina - Beş Aşk Alıntısı
Sergio De Dios González

tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Sergio De Dios González

Tarafından yazılmıştır Raquel Lemos Rodríguez
Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Gabriel Téllez, Tirso de Molina mahlası ile tanınan, barok tiyatronun en önde gelen oyun yazarlarından biridir. Genç yaştan itibaren bir rahip olarak manastırda oldukça huzurlu bir hayat sürmüştür. Bu yazımızda aşk ve ilişkiler üzerine ışık tutan ona ait bazı aşk alıntılarını paylaşacağız.

Miguel de Cervantes’in Sanal Kütüphanesi (Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes) tarafından yayımlanan biyografisine göre, Tirso’nun yazıları, komedi ve sövgü içermeye meyillidir. Aslına bakarsanız El Burlador de Sevilla muhteşemdir. Öte yandan La Celosa de Sí Misma ya da El Condenado por Desconfiado gibi diğer bazı çalışmalarında, birtakım dramatik dokunuşlar da bulunmaktadır. Hadi gelin, Tirso de Molina’nın aşk üzerine yazdığı bazı alıntılarına göz atalım.

Tirso de Molina ile aşk üzerine

1. Bir kez aldatan her zaman aldatır

“Sadakatsiz insanlar, er ya da geç aldatır.”

Tirso de Molina’dan aşk üzerine bu ilk alıntısı, kendini açıklamaktadır. Bu sözüyle anlatmak istediği şudur: Sadık olmayan bir insan, başta ne kadar iyi davransa da ve sözler verse de, er ya da geç bize ihanet eder.

Konu ilişkiler olunca “vermek” hakkında sadece konuşulur fakat hiçbir şey yapılmaz. Değişmeye söz verirler ve bir daha yapmayacaklarını söylerler fakat bu doğru değildir. Bu bağlamda, gerçek aksiyonlar, “aldatanın” gerçek niyetine ihanet eder.

Some figure

2. Kıskançlık hapsi

“Kıskançlıkları, kalbini sarar ve beni hapseder.”

Kıskançlık hakkında çok sayıda şehir efsanesi vardır. Bazı insanlar bunun aşk göstergesi ve birinin sevgisine dair kanıt olarak görmektedir. Öte yandan bu yazara göre kıskançlık, insanın kendisine zarar verir. Bu yüzden kıskanç insanlar hapistir ve bu onların, sevgilerini sağlıklı bir biçimde ifade etmelerini engeller.

Bu makalede söylendiği gibi, bir insanı kaybetme korkusu ve ihanet olasılığı, bu tür kıskançlığa neden olur ve sıklıkla ilişkiyi mahveder. Bu nedenle bu kıskançlığın kaynağını araştırmak ve kendinizi size yardımcı olabilecek bir profesyonelin ellerine teslim etmek gerekir.

3. İnsanlar mükemmel değildir

“Mükemmel insan yoktur.”

Bu alıntı, mükemmeliyet kavramı üzerine bir şey söyler. Herkes hata yapar ve önceki alıntılarda söylendiği üzere herkes kıskanç ya da samimiyetsiz olabilir, öte yandan, herkes telafi de edebilir.

İnsanlar hatalarından ders çıkarır. Bu yüzden hatalardan alınan ders, çoğu zaman onları büyütür. Bunun nedeni, hatalardan ders çıkarabilmek için önce onun hata olduğunu fark edebilmek gerektiğidir.

4. Tirso de Molina ile ne zaman terk etmek gerektiği bilmemek üzerine

“Karşı taraf size git diyene kadar beklemek, oldukça kaba bir günahtır.”

Bu alıntı oldukça açıktır ve sizi çoğu zaman acı veren bir gerçeklik hakkında düşündürür. Ne kadar kalıcı olduğunu ve sizi sevdiğini düşünseniz de, aşk bazen bitebilir. Maalesef, bu tür ilişkiler içinde olanlar ya rahatları yerinde olduğu için ya da partnerinin ilişkiyi bitirmesini beklediği için ilişkide kalırlar.

Tirso de Molina’ya göre bu çok kabadır. Ona göre, bittiğini anladığınız anda ilişkiyi ya da konuşmayı bitirmelisiniz. Diğer insanın son adımı atmasını beklemek yalnızca kaba olmakla kalmaz, aynı zamanda korkakçadır.

Some figure

5. Kıskançlık saçmadır

“Kıskançlığın gözü ya da kulağı yoktur.”

Son olarak, kıskançlıkla ilgili bir alıntı daha. Evet, kıskançlığın ilişkileri nasıl zedelediğini yukarıda anlattık. Fakat bu alıntıda, Tirso bu duygunun kulağı ve gözü olmamasının altını çizer.

Bununla ne demek istemiştir? Kıskançlığın büyük çoğunluğu, insanın içinden gelen korku ve güvensizlikten kaynaklanır. Bu nedenle genelde ortada sadakatsizlikle ilgili bir ipucu ya da güvensizlik yaratacak bir işaret olmasa bile, asılsız kıskançlık oldukça güçlüdür. Tirso o zamanlar bunu bilmese de psikologlar şu an buna patolojik kıskançlık adını verir.

Tirso de Molina’dan bu alıntıların herhangi birini daha önce duymuş muydunuz? Aynı zamanda, oldukça dindar olduğunu ve ruhsal arayışlara kendini adadığını biliyor muydunuz? Daha önce duymadıysanız yukarıda bahsettiğimiz eserlerden bazılarını okumanızı tavsiye ederiz. Alıntılardan çok daha fazlasını yazmıştır ve kitapları, harika bir edebiyat eseridir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • De Molina, T., de Claramonte, A., & López-Vázquez, A. R. (1987). El burlador de Sevilla (Vol. 12). Edition Reichenberger.
  • De Molina, T., & Hartzenbusch, J. E. (1866). Comedias escogidas de fray Gabriel Téllez (el maestro Tirso de Molina) (Vol. 5). Rivadeneyra.
  • Griswold Morley, S. (1914). El uso de las combinaciones métricas en las comedias de Tirso de Molina. Bulletin hispanique16(2), 177-208.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.