Logo image
Logo image

SWOT Analizi Nasıl Yapılır?

3 dakika
SWOT Analizi Nasıl Yapılır?
Sergio De Dios González

Yazan ve doğrulayan psikolog Sergio De Dios González

Tarafından yazılmıştır Roberto Muelas Lobato
Son Güncelleme: 22 Aralık, 2022

SWOT Matrisi olarak da bilinen SWOT Analizi bir şirketin ne durumda olduğunu değerlendirmeye yardımcı olan bir araçtır. Kurumlar, projeler veya insanlar için de kullanılabilir.

Ayrıca harici durumları olduğu kadar dahili durumları da analiz eder. Bu araç bir organizasyonun içinde bulunduğu gerçek koşulları bilmenizi sağlar. Ayrıca gelecek için bir strateji planlamanıza da olanak verir.

SWOT analizi yaparken sonucunda ne elde edeceğimizi bilmemiz gerekir: Bir güçler dengesi. Bir tarafta zayıflıklar ve tehditler olacak. Diğer tarafta ise güçlü yanlar ve fırsatlar.

Ayrıca SWOT analizinin yalnızca kısa bir süre için geçerli tamamen durağan bir model olduğunu da unutmamalıyız. Yani uzun süre için geçerli olan bir şey değildir. Şartlara göre değiştirilebilir.

SWOT analizi yaparken ilk yapmanız gereken şey analiz etmek istediğiniz bir hedef seçmektir. Bu bir şirket, bir kurum, bir proje hatta bir insan olabilir. Hedefi seçtiniz. Dış analizden önce iç analizi gerçekleştiriyor olacaksınız.

Elde ettiğiniz verileri bir matrise yansıtmanız gerekiyor. Bu matris aynı zamanda analiz ettiğiniz şeyin durumunu değerlendirmenizi ve doğru kararlar alabilmenizi sağlayacak.

Some figure

İç analiz

Dahili SWOT analizi süresince göz önünde bulundurmanız gereken iki faktör var: Güçlü ve zayıf yönler. Güçlü yönler bir avantaj sağlayan şeyler. Bir şirketi analiz ediyorsak, öz kaynakların uygunluğunu analiz etmemiz gerekir.

Ayrıca çalışanlar, demirbaşlar, ürünün kalitesi gibi şeyleri de analiz etmeliyiz. Böylece bunların şirkete, rakiplerine karşı rekabetsel avantaj sağlayabilecek güçlü yönler olup olmadığını göreceğiz.

Öte yandan şirketi sınırlandıran veya aksatan her şey zayıf yönler olarak sınıflandırılabilir. Bunlar enerji kaynakları, beceriler veya tutumlar olabilir. Zayıf yönler içsel sorunlardır. Tanımlanmaları ve yok edilmeleri gerekir.

Dış analiz

Bir organizasyon veya bir birey onun etrafını saran çevrenin dışında var olamaz. SWOT analizini tamamlamak için yalnızca iç analiz yapmak yeterli olmaz. İç analiz hedefin dış çevresiyle nasıl ilişki kurduğunuzu açıklamaz. Bu yüzden bir sonraki adım harici analiz yapmaktır.

Dış analiz bu kapsamda ne gibi tehditler ve fırsatlar olduğunu keşfetmenize yardımcı olacaktır. Onları keşfetmek için atmanız gereken ilk adım organizasyonla ilişkili elementler bulmaya çalışmaktır.

Fırsatlar, pozitif etkenlerdir. Tehditler ise negatiftir. Fırsatları sağlayan çevredir. Tanımlanabilirlerse organizasyon onları kendi yararı için kullanabilir. Öte yandan tehditler organizasyona karşı işleyen elementlerdir. Bu nedenle, tehditlerle baş edebilmek için uygun bir strateji yaratmak gerekebilir.

Bunu da okuyun: Mükemmel Bir Takım Liderliği İçin 15 Strateji

SWOT matrisi

Bu adımlar tamamlandığında tüm verileri ikiye iki matrise yerleştirmelisiniz. Verileri şemaya dökmek onları gözümüzde daha iyi canlandırmamıza yardımcı olacak. Önceki iki analizdeki her bir elementi yerleştirmek için farklı noktalar veya çizgiler kullanın. Bu, sürecin bu kısmında yardımcı olacaktır.

Some figure

Verileri bir matrise yerleştirdiğinizde, bir tarafta güçlü yönler ve fırsatlar olmalıdır. Bunlar şirketin ve çevresinin pozitif yönleridir. Bunlar potansiyelleri oluşturacak. Bize neler yapmamız gerektiğini veya ne gibi kararlar almamız gerektiğini gösterecekler.

Matrisin diğer tarafı ise kısıtlamaları gösteriyor olacak. Bunlar zayıf yönlerin ve tehditlerin birleşimi sonucunda ortaya çıkacak. Bu kısıtlamalar uyarı olarak da görülebilir.

Matris bize üçüncü bir kombinasyon da verir. Bunlar köşegenler tarafından şekillendirilir. Güçlü yönlerin ve tehditlerin kombinasyonu, riskleri gösterir. Zayıf yönlerin ve fırsatların kombinasyonu ise zorlu hedefleri ortaya koyar.

Riskler de zorlu hedefler de izlemeniz gereken yolu gösterirler. Gelecekte neler yapmanız gerektiğini belirlerler.

SWOT analizi sonrası karar verme

Bu noktaya geldiyseniz SWOT analizini bitirmişsiniz demektir. Geriye kalan tek şey matrisin sonuçlarını değerlendirmek ve doğru kararlar vermek. Tüm süreç karar vermeye dayanır.

Net bir şekilde söylemek gerekirse, rasyonel ve objektif kararlar verebilmek için gerekli  bilgileri düzenlemelisiniz. Ayrıca SWOT analizi gelecekte nasıl stratejiler izleyeceğinizi belirlemenize de yardımcı olabilir.

İnsanlar bu analizi doğru kararlar verebilmek için yaparlar. Yani sonuçlar ağırlıklı olarak verilerin kalitesine bağlı bir şekilde oluşacaktır. Dış ve iç analizden gelen veriler ne kadar iyiyse, yanlış karar verme ihtimaliniz o kadar azalacaktır.

Artık kendi başınıza SWOT analizi yapmaya hazırsınız. Bir adım daha ileri gitmek istiyorsanız dört farklı yönden oluşan CFIE analizini (Düzelt, Yüzleş, Geliş, Keşfet) de yapabilirsiniz. Bunları zayıflıkları onarmak, tehditlerle yüzleşmek, güçlü yanları sürdürmek ve fırsatları keşfetmek olarak sıralayabiliriz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.