Suçlayıcı Manipülasyon, Bir Tür Psikolojik Şiddet
Bir kişinin suçlayıcı manipülasyon kurbanı olduğunun işaretlerinden biri, sürekli olarak her şey için özür dilemesidir. Konuşmadan önce özür dile, güldüğün için özür dile veya bir soru sormak için mazeret uydurma ihtiyacı hissetme, bütün bunlar, gizli bir suçluluk duygusunun kişinin dünyasına ortada hiçbir sebep yokken yerleştiğini gösterir.
Bu tür davranışlar kendiliğinden ortaya çıkmaz. Genellikle yaşanan şey, sözlerini, davranışlarını ve hatta şimdiki varoluşunu reddeden veya geçmişte böyle bir figürün var olduğunu ifade eden birinin olmasıdır. Ne şekilde olursa olsun, bu suçlayıcı bir manipülasyon stratejisinin uygulanması anlamına gelir.
“Suçluluk duygusu, bir insanın sahip olabileceği en olumsuz duygulardan biri ve aynı zamanda başkalarını manipüle etmede en sık kullanılan yollardan biridir.”
– Bernardo Stamateas
Bu manipüle edici suçlama mekanizmasının kurbanı olan herkes, basit bir şekilde yaptıkları her şeyin yanlış olduğunu hisseder. Şiddetli bir şekilde suçlu olduğu işaret edilir ve bir şeyde başarısız olması veya bazı “yanlış” davranışlarda bulunması hoş görülmez. Hareketlerinde neyin doğru neyin yanlış olduğunu belirlemekte zorlanırlar.
Suçlayıcı Manipülasyon Taktikleri
Her konuda kendini suçlu hisseden birinin hayatında, her zaman suçlayıcı manipülasyon taktiklerini uygulamış veya uygulayan biri vardır. Genellikle bu oyuna alet olan kurbanının ailesinden gelen bir kişidir. Sevilen, saygı duyulan ve bu kişi üstünde otorite sahibi olan biridir. Taktiklerini çok ince mantıkla uygular ve aynı zamanda şiddet de gösterir.
Suçlayıcı manipülasyon uygularken kullanılan ana taktikler şunlardır:
- Pasif-agresif tipte reddetme hareketleri: Diğeriyle konuşmak istememek, ona tepeden bakmak, alay etmek veya rahatsızlığı dile getiremeyen diğer kişinin hoşuna gitmeyeceği, onaylamayacağı hareketleri yapmak.
- Bazı konulara değinmekten kaçınırlar: Böyle bir durumda belirli konular gündeme geldiğinde agresif bir şekilde tepki verirler ve diğerin kişiden sesini kesmesini isterler. Asla sebebini söylemezler, konuşmazlar, noktayı koyarlar.
- Güveninizi yok ederler: Bazı bir şeyleri söyleyecek, yapacak veya düşünecek kadar zeki, yetenekli veya değerli olmadığınızı düşündürmek için entelektüel veya duygusal yöntemler kullanırlar. Sürekli olarak birbirlerinin kusurlarını ve eksikliklerini ortaya çıkarırlar.
- Bir sorunu kabul etmeyi ve üstlenmeyi reddederler: Bir konuşması sorgulanırsa veya incelenirse, manipülatör olan kişi bundan kaçınmak için mümkün olan her şeyi yapacaktır. Her şeyi masanın üstüne koymaya çalışır gibi yaparak herkese saldıracaktır. Diğer kişinin niyetinin kendisine zarar vermek olduğunu söyleyecek veya ima edecektir.
Kısaca, suçlayıcı manipülasyon mekanizması, sorgulanmamak için bir kişinin diğerini psikolojik olarak yıpratmasından ibarettir. Ana silahları, farklı yollarla diğer kişiyi küçültmek, aşağılamak veya kendisini “kötü” hissettirmesini sağlamaktır.
Bu zararlı döngüden kurtulun
Bu sapkın suçlayıcı manipülasyon oyunundan kurtulmak için yapmanız gereken ilk şey duygularınızı tanımaktır. Kendinizi sık sık suçlu hissediyor musunuz? Bağışlanma gerektirmeyecek hareketleriniz için sürekli olarak özür diliyor musunuz? Öyleyse, birinin sizi manipüle ettiğini kabul etmeniz çok önemlidir. Bazen bu kolay değildir çünkü bu kişi anneniz, sevgiliniz veya çok sevilen veya hayran olduğunuz biri olabilir.
Bu durumun farkına varmayı başarırsanız, en önemli adımı atmış olursunuz. Bu kişi genel olarak size veya dünyaya karşı öfkelidir. Öyle ya da böyle, daha da büyük bir öfkeyi açığa çıkarmaktan korkarsınız. İlerlemek kaydetmek için bu korkunun üstesinden gelmeniz gerekmektedir.
Ayrıca, yanlış yaptığınız bir şey varsa, çözümün konuya ilişkin sonsuz suçluluk duygusu hissetmekten geçmediğini de anlayın. Yapılan zararı tespit etmek, sorumluluğunu kabul etmek ve zararı karşılamak yeterlidir. Bunun ötesinde hiçbir şey yapamazsınız.
Manipülasyon ile yüzleşin
Bundan sonra yapmanız gereken suçlayıcı manipülasyon taktiklerini etkisiz hale getirmektir. Çok dikkatli olmanız, aynı zamanda soğukkanlılığınızı korumanız ve kararlı olmanız beklenir. Alınacak bazı uygun önlemler şunlardır:
- Bu konuda aşırı düşünmekten kaçının: Kendinizi, olan biten hakkında neden olduğu, niçin olduğu ya da olanların sonuçları üzerine sonsuz düşüncelere kaptırmayın. Bu tarz insanlar sadece sizi manipüle etmektedir. Bu duruma bir sınır koymanız gerekmektedir.
- Açıklama isteyin: Karşınızdaki kişiden, bir şey söylediğinizde veya yaptığınızda onu neden rahatsız ettiğini, size tam olarak açıklamasını isteyin. Size bununla ilgili tam olarak neyin olumsuz olduğunu söylemesini isteyin. Ona, yaptığınız şeyin kötü olmadığını ve böyle öfkelenmesi için bir neden olmadığını göstermeye çalışın. İlk başta işe yaramaz ancak zamanla olumlu geri dönüşleri olur.
- Kendinizi ifade etme hakkınız olduğunu belirtin: Karşınızdaki kişiye, kendinizi ifade etme hakkına sahip olduğunuzu ve fikirlerinizi, inançlarınızı veya bakış açılarınızı, başkalarına empoze etmeye çalışmadıkça kimsenin, bundan rahatsız olmak zorunda olmadığını hatırlatın
Suçlayıcı manipülasyon mekanizmalarının etkilerini silmek kolay değildir ancak imkansız da değildir. Burada işin sırrı, yeni bir tutum benimsemek ve onu korumaktır. Zamanla sonuçları görülecektir.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.