Logo image
Logo image

Stresle Başa Çıkmak İçin Topraklama Tekniği

2 dakika
Şiddetli bir duygusal şok yaşadığınızda, kafanız karışabilir ve felç olabilirsiniz. Topraklama tekniği, stabilize olmanıza ve şimdiye dönmenize yardımcı olabilir.
Stresle Başa Çıkmak İçin Topraklama Tekniği
Elena Sanz

Yazan ve doğrulayan psikolog Elena Sanz

Son Güncelleme: 25 Ekim, 2022

Hiç gerçeklikten kopmuş gibi görünecek kadar yoğun bir stres yaşadınız mı? İçsel deneyimleriniz tarafından, anda kalamayacağınızı hissettiğiniz ölçüde bir çekilme hissidir bu. Topraklama tekniği bu durumlarda yardımcı olabilir.

Şiddetli bir duygusal şok yaşadığınızda, zihniniz acı çekmenizi önlemek için çeşitli savunma mekanizmalarını harekete geçirir. Ancak bunlar normal çalışmanızı da engelleyebilir. Bu, topraklama tekniğinin yararlı olabileceği zamandır.

Birçok insan hayatlarının bir noktasında duyarsızlaşma ve derealizasyon yaşar. Bunlar algıdaki değişikliklerdir. Koşullar sizi bunalttığında ya kendinizden ya da çevrenizden uzaklaşmanıza neden olurlar.

Genellikle, bu tür bir deneyim birkaç dakikadan uzun sürmez. Bununla birlikte, çok sık meydana geldiklerinde veya aşırı uzun sürdüklerinde, sizi son derece rahatsız hissettirebilirler. “Şimdiye ve buraya” dönebilmek, bu tatsız anlardan kaçmanızı sağlayan şeydir.

Some figure

Topraklama

Topraklama, bir kişi duygusal olarak bunalmış hissettiğinde kullanılan basit bir prosedürdür. Aslında, karşı karşıya kaldıkları travma dikkatlerini o kadar fazla üzerine toplarlar ki felç olmuş hissederler.

Topraklamanın temel amacı gerçeğe dönüştür. Yani, hastanın dikkatini şimdiki zamana ve nötr veya tehdit edici olmayan uyaranlara döndürmektir.

Bu prosedür, travmatik bir olay yaşamış insanlarla ilgilenirken psikolojik ilk yardımda kullanılır. Bununla birlikte, koşulların çok travmatik olmadığı ancak yine de duygusal olarak yoğun olduğu daha günlük durumlarda da yararlıdır. Örneğin, birinin dengesini bozan veya endişelendiren bir haber aldığında.

Ne zaman kullanılmalıdır?

Bir kişinin kendini dengelemek için dışarıdan yardıma ihtiyacı olup olmadığını söyleyen bazı ipuçları var. İşaretlerden bazıları aşağıdaki gibidir:

  • Dikkatleri dağınık veya kaybolmuş görünürler. Ayrıca, sorulan sorulara veya dikkatlerini çekmeye yönelik çağrılara yanıt vermezler.
  • Kararsız veya düzensiz davranışlar sergilerler.
  • Duygusal tepkileri yoğun ve kontrolsüzdür. Örneğin, kontrolsüz bir şekilde ağlarlar ya da saldırgandırlar ya da nefes almakta güçlük çekerler.
  • Öznel düzeyde, kendilerini gerçeklikten uzaklaştırırlar. Aslında, bir film izliyormuş ya da dünyayı karartılmış bir camdan görüyormuş gibi hissederler.

Topraklama tekniği nasıl kullanılır

Topraklama tekniğini uygulamak için kişinin kendisini düzenlemesini sağlamaya çalışmalısınız. Yavaş ve derin nefes almalarını isteyin. Bu onların ruh hallerini ve fizyolojik duyumlarını yatıştırır. Daha sonra bazı temel sorular sorabilirsiniz. Bu onların oryantasyon seviyelerini kontrol etmenizi sağlar ve onları şimdiki zamana geri getirmeye yardımcı olur. Onlara isimlerini veya ne olduğunu bilip bilmediklerini sormak iyi bir başlangıç noktasıdır.

Kişinin kaygısını artırmayacak şekilde gerçeğe dönmesi gerekir. Bunu başarmak için, onlardan aşağıdaki görevlerden bazılarını gerçekleştirmelerini isteyebilirsiniz:

  • Yakın çevrelerini nesnel olarak tanımlayın.
  • Onlara herhangi bir sıkıntı yaratmayan, görebildikleri beş nesne söyleyin.
  • Algılayabilecekleri beş nötr sesi listeleyin.
  • Onları endişelendirmeyen bazı farklı duyumları tanımlayın.
Some figure

Stresli durumlarla başa çıkmak için topraklama kullanma

Kendinizi stresli hissediyorsanız, felç edici boyutta olmadığı sürece topraklamayı da kullanabilirsiniz. Bu şekilde, duyularınızı kullanarak gerçeklikle yeniden bağlantı kurabilirsiniz.

Yukarıda bahsettiğimiz tekniklerin yanı sıra başkalarını da deneyebilirsiniz. Örneğin, elinizde bir buz küpü tutun, çimlerde çıplak ayakla yürüyün veya yakındaki bir nesneye davul çalar gibi vurun.

Bu aktiviteler, vücudunuzu şimdiki zamanla yeniden bağlamanıza, kaygıyı azaltmanıza ve kontrolü yeniden kazanmanıza olanak tanır. Yine de her zaman olduğu gibi belirtiler düzelmezse profesyonel yardım alın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • de Tord, P., Brauninger, I. (2015) Grounding: Theoretical application and practice in Dance Movement Therapy, The Arts in Psychotherapy, 9, 138-153.
  • Hernández, I. E., & Gutiérrez, L. P. (2014). Manual básico de Primeros Auxilios Psicológicos. Recuperado abril de 2021, de  https://www.cucs.udg.mx/sites/default/files/adjuntos/manual_primeros_auxilios_psicologicos_2017.pdf

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.