Logo image
Logo image

Stres Müzakere Etmenizi Nasıl Etkileyebilir?

3 dakika
Stres Müzakere Etmenizi Nasıl Etkileyebilir?
Gema Sánchez Cuevas

tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Gema Sánchez Cuevas

Tarafından yazılmıştır Raquel Lemos Rodríguez
Son Güncelleme: 22 Aralık, 2022

Birilerine kararlar alması için baskı yapmak ve istediğimiz gibi seçimler yapmaya zorlamak, iş dünyasında yaygın olarak kullanılan müzakere stratejilerinden biridir. Hedef karşıdaki kişinin kafasını karıştırmaktır. Onun dikkatini önemli unsurlardan çekerek, karşımızdaki kişiye ne istiyorsak yaptırabiliriz. Ama bütünüyle her şeyi yönetme fırsatımız olmaz. Bazen karşılıklı müzakere etmek gerekir.

Bir müzakere süreci nasıl iletişim kuracağını bilmekten ve her şeyi beceriyle açıklamaktan daha fazla şey gerektirir. Stresi yönetmek de önemlidir. Özellikle kararlar almak ve acele fırsatları değerlendirmek zorundaysak. Eğer zaman geçiyorsa ve derhal cevap vermek zorundaysak, stres seviyemiz yükselir.

“Ne zaman başarılı bir iş görseniz, birisi bir zamanlar mutlaka cesur bir karar almış demektir.”

– Peter Drucker

Müzakere sırasında yaşanan stres

Gördüğümüz gibi, özellikle kendimizi baskı altında hissettiğimiz zaman, bir konuyu görüştüğümüz sırada stres yaşanabilir. Yine de bazen stres olumlu olabilir. Bunun anahtarı da onunla nasıl başa çıkacağımızda gizlidir.

Temeldeki pek çok sebep yüzünden müzakere sırasında bunalmış hissedebiliriz. Patronumuzla veya çalışma arkadaşlarımızla iletişimimizde yaşadığımız yanlış anlamalardan dolayı kötü bir müzakere yaşanabilir. Zamanında teslim edilmeyen proje ve bunun yüzünden şirketin dışarıda edindiği kötü izlenim ya da aşırı iş yüklemesi de strese sebep olabilir.

Some figure

Bu yüzden stres bizi istila ettiği zaman ilk hissettiğimiz şey ezici duygulardır. Fikirler zihnimizde yığınla birikir ve bizim açık bir şekilde düşünmemizi engeller. İşimizi düzenli ve sakin bir şekilde yapmak yerine, karmaşa hayatımıza hakim olur. İşte bu nedenle aynı zamanda hem stresli hissederiz, hem de müzakere etmek zorunda kalırız. Kafamızın karışması daha olasıdır ve bu da kararlarımızı etkiler.

Bazen stres bizi kaçmaya sevk eder. Kendimizi daha çok baskı altında hissederiz, bu yüzden de bu durumdan kurtulmak isteriz. Kendimizi güvensiz hissettirebilir ve nasıl hareket edeceğimizi ya da ortaya çıkan çatışmayla nasıl yüzleşeceğimizi bilmiyormuş gibi bir duruma sokabilir. Ayrıca başkasına boyun eğmeyebilir veya görüşlerimizi ifade etmek istemeyebiliriz.

“İletişimde en önemli şey, söylenmeyeni duymaktır.”

– Peter Drucker

Müzakerelerde stres nasıl azaltılabilir?

Strese teslim olduysak kötü sonuçlar oluşur. Başarılı olmak için stresle nasıl baş edeceğini bilmek ve baskının bizi alıp götürmesine izin vermemek önemlidir. Bunu yapabilmek için aşağıdaki maddeleri göz önünde bulundurmamız gerekir:

  • Müzakere etmek için iyi hazırlanın: Eğer iyi bilgilenmediysek, fikirleri haklı bir şekilde çürütmemiz zordur. Müzakere ettiğimiz konuda yeterli bilgiye sahip olmalıyız. Görüşmeyi yapmadan önce meslektaşlarımızın fikirlerinden haberdar olmak da müzakere sırasında ne gibi beklentilere sahip olacağımıza yardımcı olur.
  • Aktif dinleme çalışması yapın: Bu, herhangi bir müzakere sürecinde anahtar rol oynayan bir uygulamadır. Konuşmadan önce başkasını dinlemek zorundasınız. Onlar ne düşünüyor? Ne gibi konulara değinmek istiyorlar? Konuşma başladığında acele etmemek ve öncelikle dikkatle dinlemek daha iyidir.
  • Duygusal zekanızı kullanın: Kendinizi görüşme sırasında stresli hissediyorsanız sesinizi yükseltebilir ve karşınızdaki kişiyi dinlemeyebilirsiniz. Bu yüzden nefes almak, sakinleşmek ve duygularınızı kontrol etmek önemlidir. Hem kendinizin, hem de diğer kişinin duygularını tanımlamak görüşme esnasında önemlidir.
  • Müzakereye baştan başlayın: Müzakere asıl hedeften koptuysa tekrar baştan başlamalısınız. Bunu yapabilmek için de tekrar başa dönmelisiniz ya da daha iyi hissettiğiniz başka bir gün ve başarıyla yürütmek için yeterli bilgiye sahip olduğunuzda müzakereye tekrar devam etmelisiniz.
  • Zaman ayırın: Ne zaman erteleyeceğini veya yeniden başlayacağını bilmek önemlidir. Acele etmenin hiçbir zaman size faydası olmaz.

“Asla korkudan müzakere etmeyelim, ama asla müzakere etmekten de korkmayalım.”

– John F. Kennedy

Some figure

Stres, hedeflerimize ulaşmak için bizi harekete geçirebilir. Ama sürekli bir baskıyla karşı karşıyaysak, stres bizi olumsuz etkileyebilir ve işimizde parlamamıza izin vermeyebilir.

Şu var ki, müzakereyi nasıl ele alacağınızı, ona nasıl hazırlanacağınızı, olası çatışmaları nasıl halledeceğinizi ve sonucunda oluşan stresle nasıl baş edeceğinizi biliyorsanız, her şey çok daha kolay olacaktır.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.