Stratejik Düşünme: Hayatınızı Nasıl Anlamlandırırsınız?
Stratejik düşünme tek başına bir pazarlama alanıdır. Ancak iş ve çalışma alanı dışında da hemen hemen büyün alanlarda uygulanabilir. Her alanda işe yarar.
Stratejik düşünme, bugüne geleceğin bakış açısıyla yaklaşmak olarak tanımlanır. Başka bir deyişle, eylemlerimizin uzun vadeli etkilerini öngörmeyi amaçlayan bir yaklaşımdır. Belirli hedeflere ulaşmaya yönelik yaratıcı, uzun vadeli bir vizyon.
Adından da anlaşılacağı gibi, stratejik düşünme stratejiyi içerir. Belirli bir plan veya hedefe odaklanmış bir koordineli eylem planı. İlk başta, bu düşünce tarzı savaş bağlamında kullanılmıştır. Bundan sonra iş dünyasına uygulandı. Ancak, daha önce de söylediğimiz gibi, her türlü hedefe uygulanabilir.
“Biz her gün ne yapıyorsak oyuz. Yani mükemmellik bir eylemde değil alışkanlıktadır.”
– Aristotales
Stratejik düşünme özellikleri
Stratejik düşünmeyi okuyarak öğrenemezsiniz bunun yerine bisiklete binmek, yürümek ya da örgü örmek gibi pratik yaparak öğrenebilirsiniz.
Aşağıdakileri yapıyorsanız stratejik düşünüyorsunuz demektir.
- Nereye gittiğini bilmek. Belli bir amaç ve hedef olmalı, eğer yoksa strateji işe yaramaz.
- Nerede olduğunu bilmek. Başka bir deyişle bulunduğunuz mevcut durumu tanımlayabilirseniz hedeften uzaklığınızı bilirsiniz.
- Takip edilecek yolu belirlemek. Stratejinin merkezinde bu var. Ayrıca o amaç için çalışmak gerekir.
- Doğruları kendi başına değerlendirmek. Stratejik düşünme esneklik gerektirir, gerekirse yeni adımlar atılabilmelidir.
Stratejik düşünmede realist olmalı, düşünmeli ve büyük resmi görebilmelisiniz. Tabii bütün bunlar da bir anda belirmez, çalışarak kazanılır.
Stratejik düşünce dünyasında birçok farklı beceri önemlidir. Ancak, kesinlikle hayati olan üç tane var. Çünkü bu düşünce tarzının merkezi noktasını oluşturan şeyi yaratmanıza olanak sağlar: stratejiyi. Bu yetenekler şunlardır:
- Tahmin modellerini dışarı atma yeteneği. Bir eylem planı benimseyemez ve inatla yapışamazsın. Strateji sürekli yenilenmelidir. Durumları ortaya çıktıkça ele almak, gerektiğinde yeniden yönlendirmek ve belirsizlikle başa çıkmak için açık fikirli olmanız gerekir.
- Soru sorma yeteneği. Stratejik düşüncede, sorular cevaplardan çok daha önemlidir. Soruyu tanımlayabilirseniz, zaten hedefinize doğru giden yolu yarılamışsınız demektir.
- Kilit noktaları belirleme yeteneği. Kesinleri rastgele ayırmayı öğrenmeliyiz. Önemli faktörlerin ne olduğunu bilmek kesinlikle temeldir. Bu, gerektiğinde daha hassas izleme ve yönlendirme sağlar.
Stratejik düşünme stratejik planla aynı değildir. İlki sizin yön verebileceğiniz entelektüel bir yetenektir. İkincisi ise bunu uygulamaktır.
Stratejik düşünmeyi geliştirecek alıştırmalar
Stratejik düşünmeyi geliştirmenin birçok yolu vardır. Örneğin, satranç oynayarak veya yeni hipotezler yaparak ve bunları test ederek yapabilirsiniz. Ancak başlamak için bazı basit alıştırmalar yapmak iyi bir fikirdir. Bu alıştırmalar, zihni disipline etmede ve onu tasarım stratejilerini öğretmede etkili oldu.
İşte size önerdiğimiz üç basit alıştırma:
- Tamamen farklı bir şey yapmak. Buradaki fikir, daha önce hiç yapmadığınız bazı etkinlikleri yapmaya karar vermenizdir. Çalışmak için farklı bir rota almak gibi çok basit bir şey olabilir. Yaptığınız gibi, her şeyi detaylı olarak gözlemleyin. Bundan sonra, kağıt üzerindeki deneyimini tanımlayın. Keşfettiklerini yaz.
- Rol yapmak. Bu alıştırmada gerçekten hayran olduğunuz birisini düşünüyorsunuz. Rol yapmaya benzer. O kişiyi düşünün ve nasıl düşündüklerini düşünmeye çalışın. O zaman, gün boyunca, o kişi sizmiş gibi davranırsınız. Günün sonunda, keşfettiklerinizi anlatırsınız.
- Çılgın sorular. Her gün olağandışı bir şey hakkında soru sormaya çalışın. Bilgi almak değil, analizleri davet eden bir soru olmalı. Daha sonra bilgi aramadan cevaplamaya çalışın. Hipotez önerin. Sonra araştırın ve doğrulayın. İşte bir örnek: Gözler neden yuvarlak?
Sonuç olarak, stratejik düşünme, hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olan bir beceridir. Bu nedenle neredeyse her şeye uygulanabilir. Daha düzenli bir şekilde düşünmenize yardımcı olur, ancak en önemlisi uzun vadede neyi başarmak istediğinizi düşünmek için iyidir.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.