Sizi Diğer İnsanlardan Uzaklaştıran 6 Davranış
tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Gema Sánchez Cuevas
Fiziksel olarak ayrı olmak sevdiklerinizle uzak olmanın tek sebebi değildir. Bazen, yanı başınızda olsalar dahi, gerçekten yanınızda olmadıklarını hissedersiniz. İlişkilerde, aranızdaki bağ yalnızca fiziksel olarak birbirinize yakın olmanızla gelişmez. Çekim, hareket ve niyetlerinizin alışverişi ile de bu ilişki gelişir. Bu yüzden, sizi bir araya getirmektense birbirinizden uzaklaştıran davranışlara dikkat etmelisiniz.
Ayrıca, sizin sahip olduğunuz ya da karşınızdakinin sahip olduğu psikolojik uzaklık da birçok sorun ve engele sebep olur. Bu yüzden, kendinizi kontrol etmelisiniz.
Nasıl davranışlarınız olduğunu bilmeniz bu kontrolü sağlamak için iyi bir yöntemdir. Günün sonunda, neden ayrı kalındığı önemli değildir: bunlar acı veren durumlardır. Hadi bunu biraz daha detaylı inceleyelim.
“Mesafeyle ilgili en korkunç şey, uzak olduğunuz kişilerin sizi özleyip özlemeyeceğini ya da unutup unutmayacağını bilmemenizdir.”
– Nicholas Sparks
Sizi Diğer İnsanlardan Uzaklaştıran Şey Tam Olarak Nedir?
İnsanlar sosyal varlıkları oldukları için yalnız psikolojik sorunlar insanlardan uzak kalma hissi uyandırır. Eğer biri sürekli insanların etrafında olmaktan kaçınıyorsa, fark etmediğiniz bir problemle başa çıkmaya çalışıyor olabilir.
Klinik seviyede ise, bunun sebebi depresyon olabilir. Eğer sorun depresyon ise, bu durumdan muzdarip olan kişinin derdinin devası yalnızca uzmanlar olabilir.
Ayrıca sizi diğer insanlardan uzaklaştıran bazı diğer psikolojik davranışlar da vardır. Bunlar rahatsızlıklar ya da psikolojik durumlar olmayabilir fakat yine de bu davranışlar diğerleriyle ilişkilerinizi zedeler. Şimdi, bu davranışlardan bazılarına göz atacağız.
Bencillik
Merriam-Webster sözlüğüne göre, bencillik; kişinin diğerlerini umursamadan, aşırı derecede ya da özellikle kendisiyle ya da kendi için avantajlı durumlarla, kendi zevki, refahı ile ilgilenmesidir.
Bencil insanlar diğerlerinin ilgilendikleri şeyleri ya da onların isteklerini umursamazlar. Diğerlerinin her zaman kendilerinden daha önemsiz olduğunu düşünürler.
Bu tarz insanlar diğerlerinin sorunları üzerine kafa yormazlar. Diğer yöne kafalarını çevirirler. Onlarla kendi probleminizi tartışmanız zordur çünkü onlardan kaynaklı herhangi problem olduğunu her koşulda reddederler.
Hatta, problemin onlarla endişelerini paylaşan insanda olduğunu düşünürler. Bu özellikte genellikle fiziksel ve duygusal ayrılık ile sonuçlanır.
Bunu da okuyun: Bencil Olduğunuzun 5 İşareti ve Bunu Değiştirmenin Yolları
İstismar
Bu istismar eden kişinin direkt olarak istismar ettikleri kişiye olan davranışıdır. İstismar, “düzenli ya da tekrar eden bir şekilde zalim ya da şiddet içeren davranışlarda bulunmak” anlamına gelir. İstismar vakalarında, istismar edilen insan yoğun bir şekilde olumsuz psikolojik deneyimler yaşar ve istismar eden kişinin onları kendi düşüncelerinden uzaklaştırdığını düşünür.
İstismar eden kişiler psikolojik olarak kendilerini istismar ettikleri kişiden uzaklaştırırlar. İstismar ettiklerinin duygularına özen göstermez ve onlara sanki anlamsız nesnelermiş gibi davranırlar.
Fakat bu oldukça özel bir durumdur. İstismar eden kişinin davranışları kurbanı onlardan uzaklaştırsa da, hala onları birbirlerinden tamamen ayrılmaya engel olan gizli bir manipülasyon durumu da vardır. Temel olarak, bu tarz ilişkiler iki insan arasındaki bilinçli, tutkulu, sağlıklı ilişkiler değildirler.
Bunu da okuyun: Duygusal İstismardan Sonra Kendinizi Nasıl Toparlarsınız
Aşağılama
Direkt olarak istismarla ilişkili olan aşağılamanın birçok farklı şekli vardır. Örneğin, mizah; karşıdaki insanın canını yakmaya yönelik bir isteği örtülü bir şekilde gerçekleştiren iğneleyici bir hal alabilir. Bu genellikle aşağılama ihtiyacı hisseden insanın kendini entelektüel olarak daha üstün hissetmesinden kaynaklanır.
Sözlükte tanımlandığına göre, aşağılamanın eş anlamlılarından biri hafife almadır. Bu çeşit bir saygısızlık, aşağılayan kişinin kendilerini diğerlerinden ayrı bir şekilde konumlandırdığı anlamına gelir. İşte bu davranış kişiyi diğerlerinden uzaklaştırabilir. Çevredeki insanlara üstünlük taslamak bir reddediş biçiminden fazlası değildir.
Yalan Söylemek
Bu kişileri uzaklaştıran en temel davranışlardan biridir. Bazı zamanlar oldukça zararsız olduğu düşünülebilir. Yalan söylemek, gerçeği gizlemek ya da çarpıtmak anlamına gelir. Bu göstermek istemediğiniz yüzünüzü maske takarak gizlemenize benzer.
Fakat yalan söyleyen birine nasıl güvenebilirsiniz? Eğer yalan söylerseniz birinin size güvenmesini nasıl bekleyebilirsiniz? Yalan söylemenin insanları birbirlerinden uzaklaştırması gayet anlaşılabilir bir durumdur.
Dürüstlüğü boykot etmek gibidir ve insanlarla ilişki bağlarınızı zayıflatmaktan başka bir şeye yaramaz. Yalan söylediğiniz zaman, karşınızdakinin sizi tanımasına izin vermezsiniz.
Mağduriyet
Bu davranışı edindiğinizde ilişkileriniz çok fazla zarar görebilir. Bu yalnızca mağduriyetin anlamının gücünü azalttığından ve gerçek mağdurların değerlerinin azalmasından değildir. Bu ayrıca insanların gereksiz yere suçlu hissetmelerine sebep olur.
Mağduriyet bir çeşit kendi kendini aldatmadır. Bu kendi hayatınızı yönetme ve duygularınızı kontrol etme yetisine sahip olmadığınızın kanıtıdır. Bu tarz insanlar durumların içinden zararsız çıkmak için sürekli şikayet eder ve eleştiride bulunurlar. Kendi mutsuzlukları ya da bulundukları olumsuz durumlar için başkalarını suçlarlar.
Manipülasyon
Aşağılama ve istismarla ilişkili olarak manipülasyon entelektüel üstünlüğün sonucu ortaya çıkar. Manipülatif insanlar diğer insanların davranışlarını kendi kazançları için etkilemeye çalışırlar.
Genellikle kendi emelleri için hareket ederler çünkü entelektüel olarak diğerlerinden daha üstün olduklarını düşünürler. Fakat etraflarındaki insanlar en onların ne yaptıklarını fark ettiklerinde içgüdüsel olarak o insanı reddederler.
Görebileceğiniz üzere, insanları birbirinden uzaklaştıran her davranış tüm iyi ilişkiler için oldukça zarar vericidir. Bu yüzden, bu davranışları tespit etmeyi öğrenmek çok önemlidir. Bunu başarabilirseniz diğer insanlarla sağlıklı ve verimli ilişkiler kurabilirsiniz.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.