Siber Zorbalık Tespiti İçin 5 Yol
Yazan ve doğrulayan psikolog Gema Sánchez Cuevas
İnsanlar tacizi engellemek ve ona karşı savaşmak adına özellikle okul ve iş çevreleri odaklı olmak üzere farklı yöntemler geliştirmişlerdir. Zorbalık genellikle yüz yüze olarak, aşağılama, rahatsızlık verme veya fiziksel saldırı ile gerçekleşiyor ve günümüz teknolojisiyle beraber bir adım daha ileri giderek siber zorbalık halini alıyor.
Dijital dünya artık gündelik hayatlarımızın bir parçası haline geldi. Hepimiz sosyal medyada hayatlarımızı paylaşıyor ve diğer insanların hayatlarını takip edebiliyoruz; bu durum iyi veya kötü sonuçlara yönlenebiliyor. Peki ya internet üzerinden tacize maruz kalıyorsanız? Siber zorbalıkla ilgili daha fazlasını ve nasıl tespit edeceğinizi öğrenmek için okumaya devam edin…
“Eğer sizi kurtaracak kahramanlar yoksa, siz kahraman olun.”
– Denpa Kyoshi
Siber zorbalığı tespit etmenin yolu farklı türlerini tanımaktan geçiyor
İnternet ortamında taciz denildiğinde muhtemelen mesajlaşma ve sosyal medya üzerindeki aşağılama ve tehditleri düşünürsünüz; ama maalesef taciz sadece bunlarla sınırlı kalmıyor. Eğer siber zorbalığı fark etmek istiyorsanız farklı türlerinin de olduğunu bilmeniz gerekiyor, ilk ipucunuz bu olmalı.
Eğer biri sizin kimliğiniz ve fotoğrafınızla herhangi bir sosyal medya ortamından birilerine mesaj atıyorsa, taciz mağdurusunuz demektir. Bir başka siber zorbalık türü ise, bu kişilerin fotoğraflarınızla sizi küçük düşürücü bir biçimde oynaması veya sizi aşağılayıcı şekilde etiketlemesidir.
Siber zorbalığın bir diğer türü de izniniz olmadan görüntünüzün alınması ve paylaşılmasıdır. Bu suçu işleyen kişi bunları birden fazla sosyal medya hesabından yayınlayabilir. Her ne olursa olsun eğer birileri teknolojiyi size karşı hoşunuza gitmeyecek şekilde veya size saldırmak için kullanıyorsa, taciz ile karşı karşıyasınız demektir.
Bilgi toplamak, değerlendirmek ve başkalarına bahsetmek siber zorbalık tespitinde önemli rol oynar
Artık tacizin sanal dünyada nasıl olduğunu biliyorsunuz. Peki, kendinizi böyle bir durumda bulursanız ne yapmalısınız? İşte ikinci ipucu; tam olarak ne olduğunu analiz edip değerlendirin. Bu tacizin kişisel ve sosyal yaşamınızı ne kadar etkilediğini düşünün.
Birkaç farklı senaryo bulunuyor, ilk olarak bu sadece arkadaşlar arasında yapılmış bir şaka olabilir fakat bu sizi etkilemediği anlamına gelmez. Bununla birlikte, bu durum kendinizi incinmiş ve güvensiz hissetmenize yol açabilir. Şimdi sıra üçüncü ipucumuza geliyor; olanları başka birine anlatın.
“Kötü muameleye karşı sessiz kalmayın. Kurban olmayı kabullenmeyin. Hayatınızı başkalarının yönlendirmesine izin vermeyin. Bunun yerine kendi yönünüzü kendiniz belirleyin.”
Eğer yaşınız küçükse, aileniz veya öğretmenleriniz yardım almak ve sorununuzu çözebilmek için gidebileceğiniz en iyi kişilerdir. Fakat paylaşabileceğiniz başkaları da var, size yardımcı olabilecek arkadaşlarınızla da konuşabilirsiniz ve onlar size destek verip yardımcı olabilirler.
Dördüncü ipucumuz ise durum hakkında bilgi toplamaktır. Hoş bir durum olmasa da başınıza geleni bir kenara bırakmayın; ne oldu, ne zaman oldu, ne kadar sürdü? Kimler işin içindeydi ve niyetleri neydi? Bu duruma ne yol açtı?
Siber zorbalığı anladıktan sonra bir çözüm üretmeniz gerekir
Siber zorbalık kurbanı olmak hem adaletsiz hem de acı vericidir. Bunu durduracak bir yol bulmanız oldukça önemlidir. Böylelikle son ipucumuza geliyoruz; çözüm üretin ve harekete geçin. Daha önce bahsettiğimiz gibi siber zorbalık veya taciz karmaşık bir problemdir. Dolayısıyla utanmayın ve yardım istemekten çekinmeyin.
“Genellikle doğru yol en zor yollardan biridir, ama o yolda yürümek sizi insan olarak büyütür.”
– Karen Mueller Coombs
Bunu yapabilmek için topladığınız verileri incelemeniz gerekir. Önce bu konu hakkında başkaları ile konuşup konuşmayacağınıza karar vermeniz lazım. Unutmayın, tek başınıza yapmak zorunda değilsiniz! Yardım isterseniz bu size probleminizi çözebilmeniz için gerekli gücü vermede yeterli olur.
Yine de sorununuza çözüm getiremediyseniz farklı yollar denemeniz gerekiyor. Başlangıç olarak daha yetkili (profesör, öğretmen veya patron) birilerine bildirmelisiniz ki onlar da dahil olsun. Unutmayın, siber zorbalığı ifşa etmek ona son vermenin ilk adımıdır!
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.