Logo image
Logo image

Shinrin-yoku: Rahatlamak İçin Orman Banyoları

2 dakika
Shinrin-yoku veya orman terapisi bize sadece doğa ile tekrar temas kurmamızı sağlamaz aynı zamanda stresi azaltmamıza da yardımcı olur.
Shinrin-yoku: Rahatlamak İçin Orman Banyoları
Son Güncelleme: 07 Mart, 2021

Shinrin-yoku, Japonya’da orman atmosferine girmeye verilen addır. Günümüzde kendimizi kentsel yaşamın sunduğu gerilimlerden kurtarmak için insanların kendini attığı bir terapi noktasıdır. Doğa, bazen, işte veya kişisel düzeyde stresten etkilenen insanların sağlığını ve yaşam kalitesini iyileştirmek için iyi bir dost olabilir.

Shinrin-yoku terimi, büyük şehirlerin vermiş olduğu stres ile ilgili hastalıklardan kaçınmak için ormanın atmosferini absorbe etmek anlamına gelir. Bizi mutsuz eden durumlarla uzun süreli iç içe olmak bazı sağlık sorunlarına neden olabilir.

Orman terapisi veya Shinrin-yoku

Orman terapisi veya Shinrin-yoku, 1982’de Japonya Orman Ajansında stres seviyelerini azaltmak için bir alternatif olarak ortaya çıktı. Doğayla bütünsel bir teması ilan eden, kesinlikle Budist ve Şinto ilkelerine dayanan bir terapidir. Kişi, duyular aracılığıyla iç huzurunu geri kazanmak için doğal çevre ile tümden gelen bir geri bildirim oluşturur.

Japonya’da ortaya çıkan bir terapi yöntemi olmasına rağmen dünyada giderek daha fazla takipçi kazanır. İspanya’da “orman banyosu” olarak adlandırılır ve adından da anlaşılacağı gibi doğayı keşfetmekten oluşur. Böylelikle birey, herhangi bir tedavi yöntemi almadan ve rahatlama durumuna ulaşır.

Some figure

Shinrin-yoku yapmanın faydaları nelerdir?

Yoshifumi Miyazaki liderliğindeki Chiba Üniversitesinden araştırmacılar, ormanla tam temas halinde olmanın faydalarını araştırmakla görevlendirilmişlerdir. Stres biyobelirteci aracılığıyla, kentsel ortamlarla temas halinde olan deneklerin, doğal bir çevre ile temas halinde olanlara kıyasla daha yüksek kortizol seviyelerine sahip olduğunu belirlediler.

Nörobiyoloji tekniklerini uygulayarak ormanın bilişsel aktiviteleri azalttığını ve zevkle ilgili aktiviteleri arttırdığını gözlemlediler. Ağaçlar, fitonosit adı verilen, bağışıklık sistemine faydalı olan uçucu bileşikler salgılar. Bütüncül tıpta yaygın olarak kullanılan ve sağlığa önemli ölçüde fayda sağlayan antimikrobiyal alelokimikler bulunur.

“Gördüklerimizi fark etmek, derin nefes almak, hava ile teması hissetmek, yaprakların dokusunu hissetmek, ağaçların arasından rüzgarı dinlemek, kuşları duymak zamanda yol almakla ilgilidir.”

– Amos Clifford

Shinrin-yoku tedavisi nasıl yapılır?

Stresden etkilenen milyonlarca Japon her yıl orman terapisi yapmaktadır. Ayrıca Japonya Ormancılık Ajansı tarafından belirlenen farklı resmi merkezler sayesinde çok erişilebilir. Shinrin-yoku terapisi, bu süre zarfında iki saat boyunca ormana girip çeşitli nefes alma teknikleri uygulamaktan ibarettir.

Katılımcılar, iyileşme olup olmadığını doğrulamak için tedavi almadan önce ve sonra izlenir. Bu şekilde, sağlık durumundaki önemli değişiklikler kaydedilerek tedavinin etkinliği hemen doğrulanır. Kısacası, Shinrin-yoku‘nun duygusal yaşamımızdaki önemi takdir edilmeye değerdir.

Doğaya maruz kalmak sadece ruhsal dengeyi ve bedenin genel refahını iyileştirmez. Ayrıca sinir sistemindeki değişiklikleri de uyarır. Kesin olarak, sinirlilik, öfke, depresyon, anksiyete ve gerginliği olumlu yönde etkiler.

Some figure

Orman banyosu, üzerine son düşünceler

Sonuç olarak Shinrin-yoku, hayatın herhangi bir anında uygulanabilecek doğal bir tedavidir. Doğru uygulama ile optimal bir rahatlama durumuna ulaşmaya yardımcı olur. Ayrıca doğa ile temas, yaşam kalitesini ve duygusal durumu iyileştirir. Bu nedenle nefes almak, yüzünüzdeki rüzgarı hissetmek ve hiçbir şey hakkında çok fazla endişelenmeden ilerlemek Shinrin-yoku’yu dünya çapında bir başarı haline getiren ögelerden biridir.

“Evrimimizin %99,9’unu doğal ortamlarda geçirdik (…). Fizyolojik işlevlerimiz hala bu ortamlara göre uyarlanmaktadır ve ritimlerimizi çevreninkilerle eşzamanlı hale getirirsek günlük olarak iyi olma hissi elde edebiliriz.”

– Yoshifumi Miyazaki


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Bertrán, Ana Rosa Castro, and Camilo Macías Bestard. Actualización bibliográfica sobre técnicas de relajación. Revista de Información Científica 65.1 (2010).
  • Gesse, Á. (2018). Sentir el bosque: La experiencia del shinrin-yoku (baño de bosque). Grijalbo ilustrados.
  • Peiró, Pablo Saz, and Shila Saz Tejero. Tierra, sol, agua y aire: aplicaciones terapéuticas en el paciente oncológicoMedicina naturista 8.1 (2014): 6-16.

 


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.