Sessizlik Sarmalı: Reddedilme Korkusu Nedeniyle Sessiz Kalmak
Yazan ve doğrulayan psikolog Valeria Sabater
Sessizlik sarmalı, birinin (azınlık) baskın gruptan (çoğunluk) misilleme yapma korkusuyla görüşleri hakkında sessiz kalmayı seçtiği davranışı tanımlar. Bir düşünecek olursanız, bu sosyal fenomen herkesin bazı zamanlar deneyimlediği bir şeydir. Bakış açınızın çevrenizin geri kalanının varsaydığından farklı olduğunu algıladığınızda hissettiğiniz içten içe hissedilen huzursuzluktur.
Hans Christian Andersen bize bu teoriyi mükemmel bir şekilde açıklayan ilginç bir masal bıraktı. İki dokumacı, güçlü bir imparator ve sarayının huzuruna çıkar. Dünyanın en güzel kıyafetlerini yaptıklarını anlatırlar. Ancak bu kıyafetleri sadece zeki insanlar görebiliyordur.
Bu iki dokumacı, krallıktan krallığa giderek uyanık davranmayanları aldatan gerçek düzenbazlardı. Ancak buna rağmen her zaman başarılı oldular çünkü kimse kıyafetleri göremediğini söylemeye cesaret edemedi. Bu nedenle, imparator var olmayan cübbeyi giydiğinde, tüm gördükleri onun çıplaklığı olduğu halde herkes onları övdü.
Seçilme, reddedilme ve çoğunluğun önünde farklılaşan ses olma korkusu, kaçınılmaz olarak sizi toplumumuzda çok yaygın olan o sessiz sarmallara götürür. Hadi daha yakından bakalım.
“Dünyanın yarısı söyleyecek sözü olup da söyleyemeyen, diğer yarısı ise söyleyecek sözü olmayan ve söylemeye devam eden insanlardan oluşur.”
-Robert Frost-
Sessizlik sarmalı
Sessizlik Sarmalı, kökenleri kitle iletişim ve siyaset bilimine dayanan bir teoridir. Alman siyaset bilimci Elisabeth Noelle-Neumann tarafından 1977’de The Spiral of Silence adlı başarılı kitabının bir sonucu olarak önerildi. Public Opinion: Our Social Skin
Yazarın amacı, bazı insanların belirli görüşler, olaylar veya deneyimler hakkında, bunları paylaşamayacaklarını hissettiklerinde, grupların önünde neden sessiz kalmayı tercih ettiklerini anlamaktı. Burada akla gelebilecek ilk şey ‘korku’. Çünkü bu davranış dinamiği, çalışma ortamlarında sıkça görülen bir şeydir.
Örneğin, taciz durumlarında, grup baskısı, işini kaybetme veya daha da yaygın olarak göz korkutucu davranışların bir sonraki kurbanı olma korkusuyla gördükleri hakkında sessiz kalmayı tercih eden birçok kişi vardır. Gerçekten de Noelle-Neuman, sessizlik sarmalının aslında iki tür korku tarafından körüklendiğini açıkladı. Birincisi, izole olmak ve ikincisi, olası misillemeler.
İletişim psikolojisinde en çok araştırılan teorilerden biri
Sessizlik sarmalı teorisi, fikirlerinizin çoğunluğun fikirleriyle örtüştüğüne inanıyorsanız, onları iletmeye daha istekli olacağınızı öne sürer. Öte yandan, hissettiğiniz veya düşündüğünüzün başkalarının varsaydığı ile uyumlu olmadığı hissine sahipseniz, yaygın olarak yapılan şey hiçbir şey söylememektir. Aslında, sessizliğe sığınıyorsunuz.
Sosyal gruplar arasında çok sık tekrarlanan bu tür tepkiler, iletişim psikolojisi tarafından her zaman inceleme konusu olmuştur. Bu bağlamda, Viyana Üniversitesi geçtiğimiz günlerde bir araştırma yaptı.
Araştırma, çoğunluğun bir parçası olduğunu hisseden kişilerin kendilerini daha baskın olarak algıladıklarını iddia etti. Ayrıca, görüşleri yüksek ve kalıcı hale gelir. İşin komik yanı, çoğunluğun bu görüşleri her zaman doğru veya tutarlı değildir. Ancak, bu yaklaşımın daha yaygın hale gelmesi için geniş bir grubun bir şeyi savunması yeterlidir. Bu, aksini düşünen ve sessiz kalmayı seçen bir azınlık olmasına rağmen.
Çoğumuz başkaları tarafından kabul görmek ve saygı görmek isteriz. Bazen bu, başkalarının görüşlerine katılıyormuş gibi davranmanıza neden olur. Kendi içinizdeyse, tam tersini savunuyorsunuzdur.
Sessizlik yasası korkaklığın bir yansıması mı?
Sessizlik yasasının korkaklığın bir yansıması olduğunu varsayabilirsiniz. Ancak, hiçbir şey gerçeklikten daha uzak olamaz. Çünkü çoğunluk ile aynı fikirdeymişiz gibi davranmak hayatta kalma içgüdümüzün bir yansımasıdır.
Siyaset bilimci Noelle-Neumann, insanların altıncı bir duyusu olarak, yarı-istatistiksel bir organ olduğunu açıkladı. Bu dahili radar, eylemleriniz ve tepkileriniz üzerinde meditasyon yapmak için çevrenizdeki fikir iklimini araştırmanıza izin verir. Baskın bir görüş olduğu algılandığında, yapılan en yaygın şey bu bakış açısına uyum sağlamaktır.
Sessizlik sarmalını uygulamanızın nedeni, kendinizi izole hissetmeme temel ihtiyacınıza yanıt vermektir. Ayrıca, başkalarından olası misillemelere maruz kalmamak. Unutmayın, insanlar olarak sosyal yaratıklarız ve reddedilmek, tecrit altında yaşamak veya saldırıya uğramak kadar travmatik olan çok az şey vardır.
Kendi fikriniz (azınlık) ile başkalarının (çoğunluk) arasındaki fark ne kadar genişse, susma veya daha da kötüsü çoğunluğun fikrini benimseme olasılığınız o kadar artar.
Sosyal algıyı manipüle etmede medyanın gücü
Medya ve reklam, sessizlik sarmalının büyük ağırlaştırıcıları ve şekillendiricileridir. Bunun hakkında düşünün. Bugün, sosyal ağlar dünyaya açılan pencerenizdir. Gerçekten de, birdenbire çoğunluğun sesi haline gelen bu dijital senaryoda fikirlerin akması son derece yaygın.
Viral olan mesajlar ve haberler görüyorsunuz ve hatta influencerlar bile belirli bakış açılarını savunuyorlar. Aslında, Noelle-Neumann’ın yarı-istatistiksel bir organ olarak tanımladığı altıncı hissiniz, birdenbire, fikir ikliminin oldukça belirgin bir yöne gittiğini fark eder. Ancak, ya tamamen zıt bir bakış açısı sunmaya cesaret ederseniz?
Büyük olasılıkla, sosyal ağlarda bir taciz ve yıkım kampanyasının kurbanı olacaksınız. Bu nedenle, birçok durumda sessizlik sarmalına dalmayı seçersiniz. Görmemeyi, duymamayı ve konuşmamayı seçen Konfüçyüs’ün üç bilge maymunu gibi.
Yine de, risk almaya ve büyük çoğunluğun ortasında tek ses olmaya değer zamanlar vardır. Çünkü günün sonunda her zaman tutarlı olmalı ve kendi ilkelerinize ve değerlerinize bağlı kalmalısınız.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Noëlle-Neumann, Elisabeth. La espiral del silencio. Opinión pública: nuestra piel social, Paidós. Barcelona, 1995.
- West, Richard y Turner, Lynn. Teoría de la comunicación: Análisis y Aplicación. McGraw-Hill. Aravaca, 2005.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.