Logo image
Logo image

Seksoloji ve İki Alanı

3 dakika
Seksoloji birçok psikologun ve diğer sağlık profesyonelinin uzmanlaşmış olduğu bir alandır. Peki seksoloji neyi içerir ve okumayı bitirdiğinizde nerelerde çalışabilirsiniz?
Seksoloji ve İki Alanı
Sergio De Dios González

tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Sergio De Dios González

Tarafından yazılmıştır Raquel Lemos Rodríguez
Son Güncelleme: 22 Aralık, 2022

Seksoloji; seksi farklı açılardan inceleyen ve bunu yaparken davranış, kimlik, cinsel yönelim ve etkileşimi de hesaba katan bir bilim dalıdır. Bunlar bir seksoloji uzmanının eğitimini aldığı konulardan bazılarıdır, ve bu, kişinin cinselliğinde sınırlayıcı olan ya da rahatsızlık yaratan problemleri çözmeye yardım etme amacı ile alınan bir eğitimdir. Peki neden insanlar bu konu hakkında pek konuşmuyor ve seksolojinin iki alanı nelerdir?

“Kanıta Dayalı Seksoloji: Tarih ve Bugün” adlı makale bu soruyu açık ve öz bir şekilde cevaplıyor: “Seksoloji, toplumun önyargılarına, kalıp yargılarına ve geleneklerine karşı savaşmak zorunda olan bir garip bilgi alanıdır”. Önden oluşturulmuş fikirler cinsel anlamda sağlıklı olan şeyler hakkında büyük bir cehalet yaratır ve insanların ne zaman gidip bir seksoloğu görmeleri gerektiği ile ilgili şüphelere düşmesine neden olur.

Some figure

Seksolojinin Alanları: Klinik Seksoloji

Seksoloji iki farklı dala ayrılabilir. Bunlardan biri klinik seksolojidir, ayrıca terapötik seksoloji olarak da bilinir. Peki bu tam olarak ne hakkındadır? Bu konuda özelleşen bir insan aslında tam olarak ne yapar? Bir klinik seksoloğun görevi cinsel sorunları ve bozuklukları tedavi etmektir.

Zaman zaman bunu anlamak zor olabilse de cinsel işlev bozuklukları çoğunlukla psikolojik sebeplere sahiptir. Aşağıda muzdarip olma ihtimaliniz olan, ancak çözmek için bir seksoloğa gitmenin asla aklınıza gelmeyeceği bazı işlev bozukluklarını bulabilirsiniz.

  • VajinismusBu, vajinal kasların istemsiz bir şekilde kasılması ile karakterize edilen bir işlev bozukluğudur. Bu durum penetrasyonu engeller ve cinsel birlikteliği acılı bir hale getirir. Korkudan, travmatik cinsel deneyimlerden ya da birçok başka nedenden kaynaklanabilir.
  • Cinsel istek eksikliği. Bu, çiftin ilişkisi için sorun yaratabilir ancak bir seksoloğun ofisinde çözülebilecek bir problemdir. Bu uzman, çifte arzularını tekrar canlandırmak, erotik uyaranların keyfini çıkarmak ve tembellik ve kaçınmacı davranışların üstesinden gelmek için gereken araçları sağlayacaktır.
  • Ereksiyon problemleri. Bu iyi bilinen problem hayal kırıklıklarına, yeniden ortaya çıkmasına dair bir korkuya ve ayrıca bir “yetememe” korkusuna sebep olabilir. Bir erkeğin ara sıra ereksiyon problemleri yaşaması son derece normaldir. Ancak eğer bu problem sık sık gerçekleşmeye başlarsa o zaman erkek kendisinden çok fazla şey bekliyor, ya da bunun tekrar tekrar gerçekleşeceğinden korkuyor olabilir. Ve bunu düşündüğü için büyük ihtimalle tekrar olacaktır da. Bu durumun çoğu kişinin beyninde gerçekleşmektedir. Bunun bir sonucu olarak erkeğin benlik saygısı hatırı sayılır derecede hasar görebilir.

Eğitimsel Seksoloji

Klinik seksoloji hakkında bu şeyleri okuduktan sonra, belki de şimdi seksolojinin ne olduğu konusunda bir fikrimiz oluşmuş olabilir. Peki, seksolojinin bu noktada değerlendiriyor olmamız gereken başka alanları var mıdır?

Eğitimsel Seksoloji Nedir?

Daha yaygın olarak seks eğitimi şeklinde bilinen eğitimsel seksoloji üniversite ve liselere yardım ve bilgi vermekten sorumludur. Bunu eğitimsel seksoloji olarak adlandırma sebebimiz, bu dalı çocuklarımızın sıkça aldığı basmakalıp derslerden ayırmak istememizdir.

Aslında, genel bir kural olarak, bu konuşmaların genel yaklaşımı tamamen eğitimsel değildir. Ana fikir basitçe cinsel sağlık ile ilgili bilgi aktarabilmektir.

Eğitimsel seksoloji işlev bozukluklarından ve cinsel hastalıkların nasıl engellenebileceğinden bahsetse de ayrıca hakkında nadir olarak konuşulan konular ile de ilgilenir, mesela: 

Some figure

Gelecek İçin Umut

Bunlar eğitimsel seksolojinin değindiği sorunların sadece bazılarıdır. Bundan dolayı, eğitimsel seksolojinin amacı cinselliğimizin keyfini sorumlu bir şekilde çıkarabilmek için sağlıklı tutum ve davranışları teşvik etmektir. Ne yazık ki, herhangi bir okulda çok önemli olması gereken bu konulardan çoğunlukla bahsedilmiyor bile.

Çoğumuzun aldığı seks eğitimi bizlere sadece farklı doğum kontrol yöntemlerini ve cinsel hastalıklardan nasıl korunacağımızı öğretiyor. Ancak, görmüş olduğumuz üzere, olayın aslı bunun çok daha ilerisinde. Neyse ki, görünen o ki çok ihtiyaç duyulan bir değişiklik gerçekleşmeye başlamış halde.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Frago, S., & Sáez, S. Sexología y educación sexual. El sexó-logo hoy. http://ow.ly/4se230nK9NS
  • OLIVARES CRESPO, M., & FERNÁNDEZ-VELASCO, R. (2003). Tratamiento cognitivo-conductual de un caso de vaginismo y fobia a la exploración ginecológica. Clínica y Salud, 14 (1), 67-99.
  • Sánchez, F. L. (2010). Estudios sobre sexualidad en España: presente y futuro. Informació psicològica, (100), 84-90.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.