Logo image
Logo image

Şans Eseri Tanışmak Harikadır ve Bağlanmak Büyülüdür

3 dakika
Şans Eseri Tanışmak Harikadır ve Bağlanmak Büyülüdür
Sergio De Dios González

Yazan ve doğrulayan psikolog Sergio De Dios González

Tarafından yazılmıştır Valeria Sabater
Son Güncelleme: 22 Aralık, 2022

Şans eseri tanışmak kolaydır. Bu bize hep olur. Ancak bağlanmak gerçekten büyülüdür. İki kalp ve zihin birbirine dokunur ve dünyalarımızın senkronize edildiğini hissederiz. Başkaları sıradan su birikintileri görürken, ikimiz de nasıl bütün bir galaksiyi görüyorsak, aynı şeye aynı anda nasıl gülebiliyorsak.

Birçok insan fantezi ve bilimkurgu sever. Ancak hayatın kendisinin inanılmaz, büyülü ve hatta garip olduğunu görmüyoruz. Doğru zamanda doğru yerde olan ve birbirlerine çekilen iki yabancı arasındaki bu ilişkiyi etkileyen faktörler nelerdir?

“Dostluk, iki bedende yaşayan tek bir ruh, iki ruhta yaşayan tek bir kalptir.”

– Aristotle


Sadece aşık olma sürecinden söz etmiyoruz, aynı zamanda en sağlam dostlukları oluşturan muhteşem koşullardan bahsediyoruz.

Zamanı ve mesafeyi düşünmeyiz, karşılıklı anlayışın, özel bağların, gerçek sevginin ve karşılıklı ilginin bulunduğu şefkatli bir uyum olur.

Atomlar gibi bağlanırız, tıpkı ayın denizdeki suyu etkilemesi ve gelgitleri oluşturması gibi. Belki de hayatımız budur, hayatımız boyunca belirli insanlarla kurduğumuz bu muhteşem bağlantı bizi olmamız gerektiği yere götürür ve buna izin veririz.

Öğrenmemize, paylaşmamıza, yardım etmemize ve yardım edilmemize izin verilen ve başkalarının kalbinde sonsuz bir duygusal iz bıraktığımız olgunlaşma sürecinin bir parçasıdır…

Some figure

Arkadaşlıkta çekim kuralları

Elena ve Sara üniversitede tanıştılar. Kitle iletişim sınıflarından birinde profesör, tüm sınıfı güldüren Monty Python’un bir videosunu oynatıyordu. Birkaç saniyeliğine, normal.

Ancak, sınıfın geri kalanı sessizliğe geri döndüğünde ve çalışmalarına odaklandığında, Sara gülmeye devam etti ve kendini durduramadı. Elena onu duyduğunda, kendini tutamadı ve o da gülmeye başladı. Bu, onların dostluğunun başlangıcının bir işaretiydi. Harika bir dostluğun.

Duygusal ilişkilerden ve hatta arkadaşlık hakkında konuştuğumuzda, araştırma bu tür bağlardan sağlanan faydalara daha derin bakmaya eğilimlidir; bunlara sebep olan şeylere değil: ani, ancak daima koşulsuz olan “büyülü bağlantı” oluşturan altta yatan süreçlere. İleriye giderken, bilmemiz gereken bir şey vardır. Garip gelebilir…

Dostluk, çekicilik gerçeği ile olan romantik bir ilişkiye göre daha karmaşık ve saklı süreçlere sahiptir. Kurallar vardır ve psikolojik dinamikler oldukça ilginçtir.

Kendini açma

En samimi dostluklar sadece aynı çıkarlara, değerlere, sevilen şeylere dayanmaz. Aslında, iyi geçinip geçinmemek de bir dostluğun gücünü ve önemini belirler.

Sosyal psikoloji uzmanları, bir dostluğun devam edip etmeyeceğini belirleyen bir noktanın olduğunu bilirler. Burada, kendini açma noktasından bahsediyoruz. Yardım alabilmek, terapötik olan samimiyeti ve anlayışı hissetmek için kendi endişelerimizi, korkularımızı ve güvensizliklerimizi diğer insanlarla paylaşmamız gerekiyor.

Birine sırrını söyledikten sonra, onu tutabiliyorsa, koruyabiliyorsa ve desteğini verebiliyorsa, burada sihir başlar. Ve bu insanlar kalplerini açıp sırlarını paylaştıklarında, sihir yayılır.

Some figure

Duygusal “yapışkan” ve ayna kuralı

Bir kere o kişiye güvenebileceğimizden emin olduğumuz zaman, tesadüflerden kaynaklanan bu güçlü bağı pekiştirecek başka süreçlere de ihtiyacımız vardır. “Duygusal hediyeler”den bahsediyoruz; örneğin: sadakat, dikkat, koşulsuz destek, takdir, samimiyet ve bizi büyümeyi ve geliştirmeyi sağlaması.

Buna ek olarak, Tacoma, Washington’daki Puget Sound Üniversitesi’nden sosyal psikologlar Carolyn Weisz ve Lisa F. Wood’un ortaya koyduğu daha ilginç bir fikir daha vardır. Bu, ayna ayna” teorisidir ya da dostluk ayna kanunudur. Aslında önemli olduğu kadar basit bir şeydir.

Biriyle bağlantı kurmak, kimliğimizle uyuşan biriyle karşılaşmak anlamına gelir; genellikle bir yansıma ya da dengeleyici bir unsur, kişisel merkezimiz gibi hareket edecek birisidir.

İyi bir arkadaş, bize, örneğin, verdiğimiz bu kararın ya da aşık olduğumuz kişinin bizim kimliğimize uygun olmadığını ya da bizi olmadığımız birine dönüştürdüğünü söyleyebilmelidir (onlar bizi kendi yansımamızdan uzaklaştırırlar).

Özel insanlarla “bağlanmak” beynimizin ihtiyaç duyduğu bir şeydir

Bazı insanlar buna altıncı his diyebilir, ancak çoğu zaman beynimiz “bağlanacak” en iyi kişinin kim olduğunu, çıkıp kiminle acımızı kahveyle bastıracağımızı ve sıcak çikolatadan çıkan buharda kiminle umut boyayacağımızı bilir. kendimizi bencil bir dostluktan kurtarmak için kapıyı kapatmamız gerektiğini düşünüyoruz.

Some figure

Beynimiz, somut bir nedenden dolayı sağlam ve kalıcı dostluklardan yararlanmaktadır: hayatta kalmamıza ve günlük yaşam amacımıza yardımcı olurlar. Bu tatmin edici bağ ilaçlardan, tıptan daha iyidir. Bu, bir doz dopamin, serotonin ve mutluluk gibidir.

Rastlantıların bizi sürüklemesine izin verelim, hayatı daha güzel, sıcak ve ilginç bir yer haline getiren bu özel insanlarla büyülü bir ilişki kurmaya başlayalım.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Brown C, Beckes L, Allen J, Coan J. Subjective General Health and the Social Regulation of Hypothalamic Activity. Psychosom Med [Internet]. 2017 [consultado 11 mayo 2022]; 79(6): 670–673. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5629910/
  • Weis C y Wood L. Social identities and friendships: A longitudinal study of support for social identities. Journal of Social Behavior and Personality [Internet]. 2000 [consultado 11 may 2022] 15(4):441-458. Disponible en: https://www.researchgate.net/publication/290346696_Social_identities_and_friendships_A_longitudinal_study_of_support_for_social_identities

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.