Logo image
Logo image

Sahne Korkusunu Yenmenin 4 Yolu

4 dakika
Sahne Korkusunu Yenmenin 4 Yolu
Tarafından yazılmıştır Sara Clemente
Son Güncelleme: 20 Ekim, 2022

En olmayacak vakitte saldırıya geçen o felç edici sinirler yok mu? Zihninizi ele geçirir ve onu bomboş bırakırlar. Bahsettiğimiz şeyin adı sahne korkusu; geniş bir seyirci kitlesinin önündeyken sizi işgal eden, kontrol edilemeyen o korku. Sebep konuşma yapmak, şarkı söylemek, oyunculuk, ya da bir ödül almak gibi bir şey olsun fark etmez; hemen hemen her durum bu anlık paniğe neden olabilir.

İlk olarak, bunun çok yaygın bir korku türü olduğunu size hatırlatmak isteriz. En yüksek özgüvene ve benlik saygısına sahip aktörler bile kariyerlerinin bir noktasında bu problemi yaşayabilir.

Bu yüzden henüz hiç sahne korkusu yaşamamış olsanız bile, bu zor durumu yenmek ve hatta üstün bir başarıyla atlatmak için bazı hileler öğrenmek iyi bir fikirdir. Vücudunuzu ve zihninizi eğitmeniz ve nefesinizi kontrol etmeyi öğrenmeniz gerekir. Hadi konunun biraz daha derinine inelim.

Öncesinde rahatlamak

Eğer sizden bir şey yapmanızı bekleyen, geniş bir kitlenin önünde olacaksanız, yapmanız gereken ilk şey vücudunuzu ve zihninizi sakinleştirmeye çalışmaktır. Bu, kendinizi içeriden sakinleştirmek anlamına gelir, böylece sahneye serinkanlı ve zihniniz açık bir şekilde çıkabilirsiniz.

Eğer bir konserde sahne alacak, rol yapacak veya bir sürü insanın önünde bir konuşma yapacaksanız, sesinizi dengelemeye çalışın. Sesiniz kullandığınız ana araçtır, bu yüzden düzgün çalıştığından emin olmanız gerekir. Yumuşak bir şekilde mırıldanın, kendinize bir şarkı söyleyin, suyla gargara yapın ve ses tellerinizi ısıtın.

Some figure

Bu bölüm son derece önemlidir! Kendinize huzurlu ve olumlu sözler fısıldayın. Ardından derin derin nefesler alın. Bu işlemi 5 kez tekrarlayın. Bu yöntem kalp ritminizi yavaşlatacak ve size güven verecektir. Bu noktada kullanabileceğiniz bazı ifadeler:

  • “Her şey yoluna girecek.”
  • “Kendine güven.”
  • “Yapabilirsin.”

Ayrıca, esneme hareketleri yapabilirsiniz. Başınızı bir taraftan diğerine doğru hareket ettirin, omuzlarınızı esnetin, sırtınızı, bacaklarınızı ve kollarınızı gerin. Bu, kendinizi yaratabileceğiniz bedensel gerginlikten kurtulmanın bir yoludur.

Hatta kendinize hile ya da ritüel uydurabilirsiniz; bu, öncesinde sakız çiğnemek, bir enerji içeceği içmek, meditasyon yapmak ya da belirli bir renkte bir kıyafet giymek olabilir. Amaç sadece kendinize güvenir bir halde sahneye çıkmanızdır. Bunu yapmak için sahneye 5 dakika geç çıkmanız gerekiyorsa, acele etmeyin. Biraz beklemek, kendinizi aceleye sokmaktan ve her şeyi sahne korkusunun devralmasına izin vermekten daha iyidir.

Konuşmanızı hazırlayın

Gergin hissettiğimiz çoğu zaman, hakkında konuşma yapacağımız konuya tam anlamıyla egemen olmamız konusunda şüphe duyarız. Bu nedenle konuyu iyi bilmeli, onun genel fikri ve kilit noktaları hakkında özgürce konuşabilmelisiniz.

Gerekli güvene sahip olmak için ne kadar gerekiyorsa konuşmayı bir o kadar tekrar edin. Bu, her cümleyi noktası virgülüne kadar ezberlemeniz anlamına gelmez. Sadece ana fikirleri bilmek ve başka sözcüklerle onları ifade edebilmek anlamına gelir.

Bu şekilde herhangi bir noktada bocalarsanız, konuyu geri toparlamak daha kolay olacaktır. Nihai amaç sahnedeyken suyun içindeki bir balık gibi rahat hissetmektir.

Bir ayna bulun ve onun karşısında pratik yapın. Hareket edin, dinleyin ve kendinizi düzeltin. Hatta sunum yaparken bir videonuzu bile çekebilirsiniz. Kendini izlemek, sahne korkusunu yenme sürecinde çok büyük bir yardımcıdır. Sonrasında üzülmektense temkinli olmak daha iyidir!

Kolay okunan kelimeleri ve kısa cümleleri tercih edin. Telaffuz etmesi zor kelimeleri ya da cümleleri çok fazla kullanırsanız, konuşma sırasında kesinlikle takılır ve konuşmanın geri kalanda kaybolursunuz. Bütün bunlar sizi daha da gerer ve tamamen felç olur kalırsınız.

Kendinizi gözünüzde canlandırın ve sahneyi öğrenin

Some figure

güven

Sahnenin nasıl yerleştirildiğini, boş alanın, ışıkların, koltukların nerede olduğunu bilmek daha iyi hissetmenizi sağlar. Oraya önceden gitmeniz mümkün değilse eğer, seyirciler gelmeden birkaç saat önce mekanı ziyaret edin. Bu şekilde, insanlarla dolmadan önce içinde olacağınız alanı biraz tanıyabilirsiniz.

Ayrıca, sahneye çıkmadan birkaç dakika önce seyircilerden birkaçıyla konuşmayı deneyebilirsiniz. Bu samimiyet sinirlerinizi sakinleştirecek ve sizi dengeleyecektir.

Konuşma sırasında sakinlik ve hayal gücü

Yavaş konuşun. Birinin sahne korkusu yaşadığına dair en büyük göstergelerden biri de, daha hızlı konuşmaya başlamasıdır. Çok hızlı konuşursanız eğer, sözcükten sözcüğe hızla atlarsınız ve insanlar sizi anlamaz.

Ardından seyircideki kargaşayı fark eder, paniklemeye başlarsınız ve tüm çabanız boşa gider. Kilit nokta, tüm zaman boyunca aynı hızda konuştuğunuz konusunda emin olmaktır.

Sesinizin, ellerinizin ve hatta tüm vücudunuzun hala titrediğini fark ederseniz, derin derin nefes almaya çalışın. Kendinize 5 saniye verin ve en sevdiğiniz kişinin sizinle birlikte orada olduğunu hayal edin. Sizi seven, destekleyen ve size saygı duyan biri. Her bir koltukta oturan kişinin o olduğunu hayal edin. Ve o anda, onların gücü ve pozitif enerjisinin sizinle birlikte orada olduğunu hissedin.

Kullanabileceğiniz bir başka hile, tüm izleyicilerin iç çamaşırıyla olduğunu ya da gerçekten garip kıyafetler giydiğini hayal etmektir. Bu şekilde, savunma mekanizmasını onların önünde “soyunan” tek kişi siz olmazsınız.

Son olarak, her zaman hatırlayın: gevşeme, hazırlık, hayalinde canlandırma ve konsantrasyon. Bunlar, sahne korkusunu başarılı bir şekilde yenmek için 4 kilit noktadır. Bu 4 hileyi deneyin ve halka hitap etmeyi ne kadar seviyorsunuz kendi gözlerinizle görün!

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.