Logo image
Logo image

Sağlıklı Yaşlanmanın 7 Anahtarı

3 dakika
Sağlıklı Yaşlanmanın 7 Anahtarı
Sergio De Dios González

Yazan ve doğrulayan psikolog Sergio De Dios González

Tarafından yazılmıştır María Prieto
Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

İstatistikler günümüzde çok daha fazla insanın 100 veya daha büyük yaşlara eriştiğini söylüyor. Bu ise kendimize şu soruyu sormamızın ne kadar önemli olduğunu gösteriyor: Yaşlandıkça sağlık sorunlarından uzak olmak için ne yapabiliriz? Kısaca, sağlıklı yaşlanma için anahtarlar nelerdir?

Bu soruyu cevaplamaya yardımcı olacak farklı faktörler vardır: genlerimiz, alışkanlıklarımız ve yaşadığımız sosyal çevre.

Sağlıklı yaşlanma için 7 anahtar

Günümüzde atalarımızdan çok daha uzun yaşıyoruz. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, yaşam beklentimiz de artıyor. Bu durum kişisel alışkanlıklarımızdan, yaşam koşullarımızdan ve tıbbi ve farmakolojik gelişmelerden kaynaklanmaktadır.

Some figure

Genetiğin önemi

İyi genlere sahip olmak hastalıklara karşı olan direncimiz üzerinde belirleyici bir faktördür. Ailenin hastalık öyküsü bunda büyük rol oynar. Ailenizde kalıtsal hastalıklar yoksa ve atalarınız uzun ve sağlıklı bir şekilde yaşadıysa, genetik muhtemelen sizden yana olacaktır.

İyi bir genetik geçmiş, daha uzun bir yaşam, daha iyi bir kemik yapısı, daha pürüzsüz bir cilt ve hatta duygularımızı daha iyi kontrol etme olasılığımızı arttırır. Duygusal kontrol ise davranışlarımızı olumlu yönde etkileyebilir.

Her insan aynı hızda yaşlanmaz

Biyolojik yaş her zaman kronolojik yaş ile çakışmaz. Örneğin, okuduğunuz üniversitenin mezunlar toplantısına gittiniz. Orada aynı yaşta olan bazı insanların diğerlerinden çok daha yaşlı ya da çok daha genç göründüklerini fark edersiniz. Zaman bazılarına diğerlerinden çok daha cömerttir.

Yaşlanma, iç ve dış faktörlerden etkilenen kişisel bir durumdur. Bu faktörler yaşam tarzımızı belirler ve nasıl bir yaşlılık dönemi geçireceğimizin belirleyicisi olurlar. Bu faktörlerin sonucu olarak duygusal durumumuz yanında fiziksel görünüşümüz de dikkate değer olur.

Sağlıklı beslenme ve besin ihtiyaçları

Sağlıklı ve dengeli bir diyet tüm yaşantımız boyunca önemlidir, özellikle yaşlılığımızda daha da önemlidir. Doktorunuz herhangi bir yiyeceği yasaklamadığı sürece, bol miktarda taze meyve ve sebze, karbonhidrat (tahıl, ekmek, makarna veya pirinç), süt ürünleri ve balık gibi çeşitli yiyecekleri tüketmeniz önerilir. Yağlı, tatlı ve seri üretim yiyeceklerden ise kaçınmak gerekir.

Some figure

Egzersiz: Kalkın ve hareket edin!

Egzersizlere başlamak için asla geç değildir. Egzersiz, hareketsiz bir yaşam tarzından kaçınmak için önemlidir. Fiziksel sağlığın üç temeli, dinç olmak, esneklik ve dengeli olmaktır. Bunlara önem verirsek sağlıklı yaşlanma şansımızı arttırırız.

Yürümek, dans etmek veya belirli bir sporu yapmak kilomuzu korumamıza yardımcı olur. Aynı zamanda diyabet veya hipertansiyon gibi hastalık risklerini de azaltır. Ayrıca öz güveni sağlamlaştırır ve kişisel mutluluk duygusunu da arttırır.

Hijyen ve fiziksel görünüm

Yeterli kişisel hijyen sağlıklı yaşlanma için çok önemlidir. Uygun hijyen alışkanlıkları ve temizlik çok önemlidir. Günlük duş alma, saçlarımızı tarama, dişlerimizi fırçalama ve kıyafetlerimizin görünümü imajımızı ve başkalarının bizi nasıl gördüğünü önemli ölçüde etkiler.

Kendinize ve fiziksel görünümünüze özen göstermeniz önemlidir. Öz saygınızı arttırır ve vücudunuza her türlü özen göstermeniz gerektiği fikrini pekiştirir. Görünüşünüzün kendinizi başkalarına gösterdiğiniz ilk şey olduğunu unutmayın!

Sosyal yaşantı: Evden çıkın!

Emeklilik, çocukların evden ayrılması veya arkadaş ve aile fertlerinden birinin ölümü yaşlılarda çok fazla yalnızlığa yol açabilir. Bu nedenle yaşlandıkça sosyal tecritten kaçınmak önemlidir.

Aktif olmak, atölye çalışmalarına veya derslerine kaydolmak veya gruplara veya toplantılara katılmak, bir bağlılık ve iyi olma hissi elde etmenize yardımcı olur. Aynı zamanda öz saygınızı ve sağlıklı olarak yaşlanma şansınızı arttırır.

Some figure

Zihinsel faaliyetler

Sayı oyunları, bulmacalar ve hafıza testleri beyni çalıştırmanın basit bir yoludur. Bu tür faaliyetler ya da benzeri şeyler, beynimizin yaşlandıkça daha dinç kalmasına yardımcı olur. Yaşlanmak, öğrenmeyi bırakmak zorunda olduğumuz anlamına gelmez. Entelektüel faaliyetlerde bulunmak, ileri yaşlara kadar zihinlerimizi zinde tutabilir.

Beynimizi sanki vücudumuzun bir kası gibi çalıştırmamız önemlidir. Bilişsel yeteneklerimizi formda tutmak sağlıklı yaşlanma için önemli bir faktördür.

“Yaşlanmak bir dağa tırmanmaya benzer. Çıktıkça yorgunluğunuz artar, nefesiniz daralır; ama görüş açınız genişler.”

– Ingmar Bergman

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.