Logo image
Logo image

Ruh Sağlığında Psikososyal Müdahale

3 dakika
Akıl hastalıkları giderek normalleşmesine rağmen, psikososyal müdahale henüz araştırılmamıştır. Bu yüzden bir müdahale çerçevesinde oynayabileceğiniz rol hakkında, amaçlarını ve olasılıklarını tanımlamaya karar verdik.
Ruh Sağlığında Psikososyal Müdahale
Tarafından yazılmıştır Elena García
Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Dünya Sağlık Örgütüne (WHO) göre sağlık, sadece koşulların veya hastalıkların yokluğu değil, tam bir fiziksel, zihinsel ve sosyal refah durumudur. Bu durumu başarmak veya korumak için farklı alanlarda farklı stratejiler kullanabilirsiniz. Bu bilgi ve uygulama alanlarından biri aslında, psikososyal müdahaledir.

Bunu genişletmeden önce hepimizin psikososyal müdahalenin ne olduğunu anlamamız önemlidir. Alvis’e (2009) göre, psikososyal müdahale, insanların, ailelerinin ve topluluklarının gelişim kapasitesini artırmayı amaçlayan bir süreçtir.

Deneklerin bireysel ve sosyal çevreleri üzerinde kontrol ve güç sahibi olmalarına izin verir. Bu şekilde, insanların refahını ve yaşam kalitesini artırır, onları eğitir ve onlara problemlerle yüzleşmelerine ve problemleri çözmelerine ve sosyal çevrelerinde değişiklik yapmalarına izin verecek bireysel araçlar sağlar.

“Zihinsel sağlığın ihtiyacı olan şey daha fazla güneş ışığı, daha fazla samimiyet ve daha utanç verici bir konuşmadır.”- Glenn Close

Zihinsel sağlık nedir?

Oramas, Santana ve Vergara’nın (2013) söylediği gibi, zihinsel sağlık, gerçekliği yüzleşme, yönetim ve çatışma çözümünü entegre etme yoluyla dönüştürmek için gerçeklik hakkında bilgi edinmekten oluşur; hem bireyin içinde hem de onları çevreleyenlerde. Bu öğrenme sürecinde bir sıkıntı olduğunda veya bireyin çözüm yolunda başarısız olması durumunda, hastalıktan bahsedilmeye başlanabilir.

Riviere gibi diğer yazarlar, benzer bir şeyden bahsetmiştir, zihinsel sağlığın, bireyin iç çelişkilerinin ve sosyal bağlamlarıyla ilgili çelişkilerinin çözümüne izin veren dünya ile diyalektik ve dönüştürücü ilişkiler sürdürme yeteneği olarak tasarlandığını söyledi. (Alıntı: Oramas, Santana ve Vergara. 2013).

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, zihinsel sağlık “her bireyin kendi potansiyelini gerçekleştirdiği, yaşamın normal stresiyle başa çıkabildiği, üretken ve verimli bir şekilde çalışabildiği ve topluluğuna bir katkıda bulunabildiği bir refah biçimidir ”.

Some figure

İnsanların günlük çatışmalarla başa çıkma ve gerçekliklerini dönüştürme yeteneği büyük önem taşımasına rağmen, zihinsel sağlık söz konusu olduğunda başka belirleyici faktörler de vardır:

  • Sosyal bağlam. Yoksulluk, istismar veya azınlık gruplarına ait olma durumları.
  • Aile geçmişi.
  • Diğer kronik hastalıklarla eş zamanlılık.

Psikososyal müdahale birbiriyle ilişkili iki bağlam üzerinden gerçekleştirilir: psikolojik ve sosyal. Birey, tüm sosyal ortamını ve etkileşimde bulundukları ortamı dikkate alarak başlamalıdır. Müdahale ederken, birinci basamak profesyonellerinin rolünün gerçekten ne kadar önemli olduğunu hatırlamak önemlidir. Bu en yakın ve en erişilebilir hizmettir. Bundan sonra, deneyimli profesyoneller hastayı değerlendirecek ve transfer edecektir.

Aklımızda tutmamız gereken bir şey, farklı profesyonellerin koordineli çabalarının hedeflere ulaşmak için çok önemli olduğudur. Farmakolojik tedavi önemli olsa da (her zaman bir profesyonel tarafından reçete edilir), ancak psikososyal müdahalenin ne kadar önemli olduğunu unutmamamız önemlidir.

Akıl Hastalığı Olan Kişilere Müdahalede İyi Uygulamalar (2016) kılavuzunda belirtildiği gibi, bu müdahale sosyal destek, gözlemleme, refakat etme ve sosyal rehabilitasyonu içermelidir. Bu uygulamanın temel amacı, akıl hastalığı olan bir bireyin özerkliğine katkıda bulunmaktır.

Kullanıcılar bireysel ve kişisel ilgi görmelidir. Akılda tutmamız gereken bazı şeyler:

  • Bireyin ihtiyaçları.
  • Ailelerinden veya en yakın çevreden destek.
Some figure

Akıl hastalığı olan kişilere psikososyal müdahale şunları içerir:

  • Yaşam durumlarıyla ilgili faaliyetler: gözetim, konaklama ararken yardım, vb.
  • Günlük aktiviteler.
  • Yararlı günlük aktiviteler için destek.
  • İlaç tedavisi için denetim ve eğitim.
  • Organizasyon ve zaman yönetimi ile çalışırken rehberlik.
  • Sosyal ve aile yaşamı için eğitim.
  • Sosyo-yasal danışmanlık.

Kısacası, insanlar günümüzde birkaç yıl öncesine kıyasla zihinsel sağlığın öneminin daha fazla farkındalar. Bununla birlikte, akıl hastalıkları ile ilgili öğrenilecek ve anlayacak daha çok şey var. Toplum olarak yavaş yavaş bu konu hakkında daha empatili, hoşgörülü ve bilgili olmalıyız.

Bu ve diğer nedenlerden dolayı, bir akıl sağlığı uzmanına gitmeye ihtiyaç duyanları teşvik etmek ve psikososyal müdahalenin onlar için ne kadar yararlı olabileceğini anlamalarına yardımcı olmak önemlidir.

“Akıl hastalığı utanılacak bir şey değil, ama damgalama ve önyargı hepimizi utandırıyor.”

– Bill Clinton


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Alvis. A. (2009). Aproximación teórica a la intervención psicosocial. Poiésis, 9(17).
  • Bernal, P., Diana, J. J., Carroza, E., Fábregas, D., Fernández, C., González, C., Jímenez, A., Jurado, P., López, P., Luque, S., Pareja, N., Rosa, J.J., Ruíz, F., Sánchez, N., Torres, A. y Torres, S. (2016). Guía de Buenas prácticas en intervención por personas con enfermedad mental. Feades Andalucia Salud Mental.
  • Hernández, B. (2013). El Trabajo Social en la intervención psicosocial con personas con trastorno mental severo: una reflexión sobre el papel de las familias. Documentos de trabajo social: Revista de trabajo y acción social, (52), 314-325.
  • López, M., & Laviana, M. (2007). Rehabilitación, apoyo social y atención comunitaria a personas con trastorno mental grave: propuestas desde Andalucía. Revista de la Asociación Española de Neuropsiquiatría27(1), 187-223.
  • Oramas, A., Santana, S, & Vergara, A. (2013). El bienestar psicológico, un indicador positivo de la salud mental.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.