Logo image
Logo image

Rehber Öğretmen Kimdir? Ne Yapar?

3 dakika
Çoğu okulda rehber öğretmen vardır. Fakat çoğu insan rehber öğretmenin ne yaptığını pek anlamaz. Bu yazımızda, okuldaki danışmanlığın iyi ve kötü yanlarını konuşacağız.
Rehber Öğretmen Kimdir? Ne Yapar?
Sergio De Dios González

tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Sergio De Dios González

Tarafından yazılmıştır Raquel Lemos Rodríguez
Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Rehber öğretmen, öğrencilerin başarısı için çok önemlidir. Neredeyse her okulda bir rehber öğretmenin olmasının sebebi budur. Fakat çoğu zaman insanların rehber öğretmenlerin ne yaptığı ile ilgili pek de bir fikri yoktur.

Belki de siz okurken rehber öğretmeninizi hiç görmediniz. Yaptığı işle ilgili ya çok az fikriniz vardı ya da hiç yoktu. Maalesef, çoğu okulda durum böyledir. Rehber öğretmenin genelde değeri bilinmez ve bazen de görünmez bir haldedir. Bu yüzden, bu önemli mesleğe bugün biraz ışık tutmaya karar verdik.

Some figure

Rehber Öğretmen: Sorumlulukları

Rehber öğretmen, öğrencinin profesyonel geleceğine odaklanmasına yardımcı olur ve öğrenciye bu konuda tavsiyelerde bulunur. Bu durum özellikle neye çalışacağından, hangi seçmeli dersleri alacağından veya lise sonrası ne yapacağından emin olmayan öğrenciler için önemlidir. Ancak bu, bu iş tanımının sadece küçük bir kısmıdır.

Lise döneminde rehber öğretmen çok önemlidir, çünkü bu dönemde gençler hayatlarının etkilenmeye açık ve savunmasız oldukları bir zamanındadır.

Öğrencilerin Okulda Kalmasına Yardımcı Olur

Öğrencinin okulu bırakması aileleri ve öğretmenleri endişelendiren bir şeydir. İspanya’daki Granada Üniversitesinden bir makaleye göre, bazı okullarda okulu bırakma oranları %40’a kadar çıkmaktadır. Bu endişe verici bir rakamdır.

Bu okullarda rehber öğretmenin rolü çok önemlidir. Öğrencilerle birebir çalışarak, onların okulda kalmasına yardımcı olacak stratejiler geliştirirler. Okulu bırakmak genelde aile meseleleriyle ilgilidir, rehber öğretmen de aile ile neler olduğu hakkında görüşmeler ayarlar. Öğrencileri okula tekrar adapte etmek için ailenin desteği en temel konulardan biridir.

Öğrencilerin İhtiyaçlarını Belirler ve Bunlara Uygun Değişiklikler Yapar

Rehber öğretmenin bir diğer sorumluluğu ise, öğrencinin başarısı için gerekli değişiklikleri uygulamaktır. Eğer bir öğrenci bir derse odaklanmakta zorlanıyorsa veya ADHD’ye, anksiyeteye ya da görme problemlerine sahipse, rehber öğretmenin işi bu engelleri nasıl aşacağını bulmaktır. Tüm öğrencilerin başarı için aynı fırsata sahip olması için çeşitli yollar vardır:

  • Fiziksel bariyerleri ortadan kaldırmak. Okulun tekerlekli sandalye kullanmaya uygun ve bütün öğrenciler için erişilebilir olduğundan emin olunmalıdır.
  • İletişim bariyerlerini ortada kaldırmak. Örneğin, görme engelli öğrenciler için braille alfabesi ile yazılmış materyaller sağlanmalıdır.
  • Özel ihtiyaç sınıfları. Rehber öğretmen, öğrencinin kendi ihtiyaçlarına uygun bir sınıfta olduğundan emin olmalıdır. Örneğin, ADHD’li bir öğrenci için bu ne kadar önemliyse, üstün zekalı bir çocuk için de o kadar önemlidir.

Bazı sınıf koşulları öğrencinin ilerlemesini engelleyebilir. Bu gibi durumlarda rehber öğretmen kontrolü ele almalıdır.

Psikolojik Danışmanlık Sağlar

Rehber öğretmenin bir diğer önemli rolü de, psikolojik danışmanlık sağlamaktır. Her öğrencinin başarıya ulaşması için gerekli kaynakları ve rehberliği sağlamak ile yükümlüdür.

İşin bu kısmı tek seferlik bir şey değildir. Rehber öğretmen, öğrencilerin gelişimini görmek ve gerekli değişiklikleri yapmak için sürekli bir değerlendirme halinde olmalıdır. Burada, ailenin değerlendirmesi de önemlidir, çünkü eğer öğrencinin profesyonel yardıma ihtiyacı varsa, ailenin yakın takip halinde olması bu ihtiyacı fark etme olasılığını yükseltir.

Some figure

Rehber Öğretmen Önemlidir

Rehber öğretmenin eğitimde ne kadar önemli olduğunu anlamışsınızdır. Haydi, rehber öğretmenin sahip olduğu bazı spesifik rollerinin üzerinden geçelim:

  • Okulun eğitiminin kalitesini artırmak için öğrencinin ve ailenin değerlendirilmesi.
  • Bireysel eğitim ihtiyaçlarının değerlendirilmesi ve bu ihtiyaçların karşılanması için stratejiler geliştirilmesi.
  • Öğrencinin performansını iyileştirmek için gerekli olan kaynakları sağlamak üzere aile ve öğretmenler ile görüşmeler yapılması.
  • Öğrencinin gelişiminin gözlenmesi ve bununla ilgili değişikliklerin ve iyileştirilmelerin yapılması.

Eğer rehber öğretmenlerin sadece üniversite broşürü dağıttığına ve kişilik testi uyguladığına inanıyorsanız, bu yazımızın fikrinizi değiştirdiğini umuyoruz. Gördüğünüz gibi, rehber öğretmenin okulda çok önemli bir rolü vardır. Sonuçta onların hedefi okulların her öğrenci için mümkün olan en iyi eğitimi vermesini sağlamaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Aluede, Oyaziwo, & Ikechukwu, Bridget N. Q.. (2002). Las funciones del orientador escolar para minimizar el abandono escolar en los adolescentes. Orientación y sociedad3, 83-88. Recuperado en 22 de abril de 2019, de http://www.scielo.org.ar/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1851-88932002000100005&lng=es&tlng=es.
  • Bujardón Mendoza, Alberto, & Macías Llanes, María Elena. (2006). La orientación educativa, una necesidad para la educación en valores humanos. Humanidades Médicas6(2) Recuperado en 22 de abril de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1727-81202006000200003&lng=es&tlng=es.
  • Domingo Segovia, Jesús, Fernández Gálvez, Juan de Dios, & Barrero Fernández, Beatriz. (2016). El orientador escolar ante el reto de la mejora curricular. Un estudio de caso. Revista electrónica de investigación educativa18(2), 27-39. Recuperado en 22 de abril de 2019, de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1607-40412016000200002&lng=es&tlng=es.