Logo image
Logo image

Zor Bir Öğrenci ile Nasıl Başa Çıkılır?

2 dakika
Bu makalede zor bir öğrenciyle nasıl baş edeceğinizi keşfedin!
Zor Bir Öğrenci ile Nasıl Başa Çıkılır?
Sergio De Dios González

tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Sergio De Dios González

Tarafından yazılmıştır Raquel Lemos Rodríguez
Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Zor bir öğrenci bilinçli bir biçimde otoritenize meydan okuyorsa, nasıl tepki vereceğinizi bilemeyebilirsiniz. Kontrolünüzü kaybedebilir ve diğer öğrencilerde zorbalık ve alaycılığı tetikleyen ve sizi gerginliği dağıtamaz noktaya getirecek uygunsuz hareketler yapmaya başlayabilirsiniz. Bu durumlarda ne yapılacağını bilmek için bu ipuçlarını okuyun.

Los alumnos: adversarios en las de poder dentro del aula Testimonios de profesores (Öğrenciler: Sınıfta iktidar mücadelelerinde rakipler. Öğretmenlerin ifadeleri), isimli bir çalışmada:  öğrenciler rakip olarak görülür. Bununla birlikte, bu şekilde düşünmek, bu zor öğrenciyi görmezden gelerek cezalandırmak, onlarla konuşmamak veya gücünüzü kötüye kullanmak gibi yanlış davranışlara neden olabilir.

Bununla birlikte, bu çalışmanın zor öğrencilerle nasıl başa çıkacağınızı öğrenmek için kullanabileceğiniz ilginç bir özelliği de öğretmenlerin ifadeleridir. Sınıfta ne yapmanız ve yapmamanız gerektiğini ve sorunların nasıl çözüleceğini bilmenize yardımcı olabilirler.

Some figure

Birlikten kuvvet doğar

Zor bir öğrenci arkadaşlarıyla çevriliyken, yalnız olsa yapamayacağı belli şeyleri yapma konusunda ekstra cesareti olabilir.

Gruplarının liderini veya liderlerini tespit edin ve güvenlerini kazanmaya çalışın. Bunu yapmak için, grubun her üyesiyle bire bir görüşmeniz gerekir, tıpkı bu öğretmenin yaptığı gibi:

“Çok şiddete eğilimi olan bir gruptu ama bireysel olarak tamamen farklıydılar. Liderlerle arkadaş olduğumda, grup şiddet eğiliminden vazgeçti.”

Some figure

Güç mücadeleleri

Zor bir öğrenci, zayıf yanlarınızı anlamak için size zorbalık yapabilir. Zorbalık ilk başta çok yoğun olabilir. Eğer izin veriyorlarsa, size eşek şakası mı yapmaya çalıştıklarını, sizi sinirlendirmeye mi çalıştıklarını veya saygınızı mı kazanmaya çalıştıklarını belirlemeye gayret edin.

Bu gibi durumlarda, duygularınızı yönetmeniz gerekir. Öğrenci ile tartışamazsınız veya onun seviyesine inemezsiniz. Yerini bilmelisiniz, size saygı duymasını sağlamalısınız ve zorbalığa yenik düşmemelisiniz. Bu zor öğrenci size meydan okurken bile, ne zaman onu görmezden geleceğinizi ve nasıl uygun şekilde tepki vereceğinizi bilin.

Bazı yaygın zor öğrenci türleri:

Öğretmenine aykırı düşen öğrenci

Haklı olmalalarına rağmen haklı olduklarını düşünürler. Sizden gelecek hiçbir açıklamayı dinlemezler. Bu tür öğrencilerle iletişim kurarken soğuk kanlılığınızı kaybetmemelisiniz. Onları kanıt ve kesin argümanlar ile düzeltin.

Eğer dayanılmaz hale gelirse, hatalarını kendi başlarına anlamalarına izin verin. Düzeltmeyi yaptığınız öğrenciden tekrar denemesini isteyebilirsiniz. Sınıf arkadaşlarının problemleri doğru bir şekilde çözdüklerini görürlerse, arkadaş baskısı öğrencinin sadece bunun uğruna bile sizinle aynı fikirde olmasını sağlayabilir.

Öğretmenin hatalarına tahammül edemeyen öğrenci

Bu başka bir zor öğrenci türüdür. Bir hata yaparsanız, bir sorunu yavaş bir şekilde çözüyorsanız veya bir çözüm bulmak için çok fazla düşünmek zorunda kalırsanız buna tahammül edemezler. Bu öğrenciler siz aynı problemde iken bir sonraki soruya atlarlar.

Öğrencinin problem çözme teknikleri üzerinde çalışmanız gerekir. Bir öğretmen olarak, öğrencilerin içinde bulundukları zorlukları çözmelerine yardımcı olarak onları desteklemelisiniz.

Some figure

Pek çok zor öğrencinin tutumu evde kendi problemlerinin bir yansıması olsa da, bulunduğunuz her durumu kontrol altında tutmanız gerekir. İletişim çok önemlidir, çünkü iletişim yoksa, yol daha da zor olacaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • García-Rangel, E. G., García Rangel, A. K., & Reyes Angulo, J. A. (2014). Relación maestro alumno y sus implicaciones en el aprendizaje. Ra Ximhai10(5).
  • Lara Barragán Gómez, Antonio, Aguiar Barrera, Martha Elena, Cerpa Cortés, Guillermo, & Núñez Trejo, Héctor. (2009). Relaciones docente-alumno y rendimiento académico: Un caso del Centro Universitario de Ciencias Exactas e Ingenierías de la Universidad de Guadalajara. Sinéctica, (33), 01-15. Recuperado en 15 de febrero de 2019, de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1665-109X2009000200006&lng=es&tlng=es.
  • Sánchez, A. (2005). La relación maestro-alumno: ejercicio del poder y saber en el aula universitaria. Revista de educación y desarrollo4, 21-27.