Logo image
Logo image

Psikoloji Alanında En Güzel 10 Söz

4 dakika
Psikoloji Alanında En Güzel 10 Söz
Tarafından yazılmıştır Sara Clemente
Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Bugün, psikoloji alanında, oldukça yararlı ve tarihin en ünlü sözlerinden bazılarını sizler ile paylaşacağız. Bu sözlerden bazılarını daha önceden duymuş olabilirsiniz ama bazılarını eminiz ki ilk defa okuyacak ve gerçekten üzerinde düşünmenizi sağlayacaktır. Sizi en parlak zihinlerindeki düşüncelerle, psikoloji tarihine bir adım geriye gitmeye davet ediyoruz. Hadi başlayalım: düşünmek için psikolojiden güzel sözler.

İyimser bir bakış açısı

“Dünyaya baktığımda kötümserim ama insanlara baktığımda iyimserim.”

– Carl Rogers

Carl Rogers, insan psikolojisi alanında en keskin zekalardan birisidir. İnsanların iyimser bir yanı olduğunu savundu. Dünyada düşmanlık ve tehlike olduğunu inkar etmese de, (en azından) pozitif bir ruh ve iyimser bir bakış açısıyla, bu zorluklarla göğüs germenin önemini vurgulamaktadır. Rogers’ın bakış açısına göre, hepimiz olmak istediğimiz insanlar olabiliriz.

Some figure

Esnek bir zihin yapısı ile öğrenme

“Sahip olduğunuz tek alet çekiç ise, her şeye bir tırnak gibi muamele etmek sanırım cezbedicidir.”

– Abraham Maslow

Çok fakir bir ülkede yaşayan ve temiz içme suyuna hasret biri olsaydık, satın alacağımız bir sonraki araba hakkında düşünmek mantıklı olmazdı değil mi? Maslow, çevremizin düşünce şeklimizi nasıl değiştirdiğini düşünmek için bizlere bu sözü söylüyor. Bizim dünya görüşümüzün çevremize, araçlarımıza ve düşüncelerimize bağlı olarak nasıl değiştiğini anlatıyor.

Çatışmaları çözmenin önemi

“En yoğun çatışmaların üstesinden gelinebilirse, kolayca rahatsız edilmeyen bir güvenlik ve sakinlik duygusu oluşturur. Sadece bu yoğun çatışmalar, değerli ve kalıcı sonuçlar üretmek için ihtiyaç duyulan karışıklıklardır.”

– Carl Gustav Jung

Freud’un bir öğrencisi olan Jung, psikolojinin en seçkin mimarlarından biriydi. İnsanların ruhlarının yaşamları üzerindeki etkisi hakkında teorik bilgiler ortaya attı. Sorunlarımızı aşmamız gerektiğini ve onları bastırmamamız gerektiği sonucuna vardı. Aksi halde, bu sorunlar biz istemesek dahi aniden ortaya çıkabilirler.

Söylenen ile anlaşılan her zaman aynı değildir

“Gönderilen mesaj her zaman alınan mesaj değildir.”

– Virgina Satir

Bazen karşımızdaki insan ile aynı fikirleri paylaşıyormuş gibi konuşuyoruz. Tarihin en önemli psikologlarından biri olan Virginia Satir, başkalarının düşüncelerini akılda tutmamızı hatırlatır.

Çalışmalarında Virginia, kendi yaşamlarına bakış açısını benimseyerek diğer insanlarla etkileşime girmemizi salık verir. Salt kendi düşüncelerimizin var olduğunu düşünürsek, iletişim yeteneğimizi zayıflatırız.

Some figure

İfade özgürlüğü

“Bizler, hor gördüğümüz insanlarında ifade özgürlüğü haklarına inanmazsak, o zaman öyle bir hakka hiç inanmıyoruz demektir.”

– Noam Chomsky

Chomsky, bugünün dünyasında en bilinen psikolog ve düşünürlerden biridir. Burada, genellikle fikirlerini paylaştığımız kişileri kabul ettiğimizde ortaya çıkan kolaylığı ve aksi halde yaşanan zorluğu dile getiriyor. Tartışma ve fark, ne kadar toleranslı olduğumuzu gösteriyor.

Değerlerimizi değer verdiğimiz zaman kendimizin farkında varıyoruz

“Artık bir durumu değiştirme imkanımız olmadığı zaman, kendimizi değiştirmek zorundayız demektir.”

– Viktor Frankl

Frankl’in  bu sözü, kendi başına bir motivasyon kaynadığıdır. Bu büyük fikir insanı, insanların maneviyatının değerini anlayarak hedeflerimize nasıl ulaştığımıza uygular. Sonuçta, değerlerimiz ile uyum içinde kendi kendini gerçekleştirebilmemizin tek yolu budur. Viktor Frankl, yaşamın nihai anlamının bizim anlayışımızın ötesinde olduğuna inanır. Psikolojide tüm o güzel sözler arasında, bu en geçerli ve en uygulanabilir olanlarından biridir.

Yaşamın görkemi sevgide saklıdır

“Vermek, bir yoksunluk olduğu için değil, benim yaşadığımızın bir göstergesi olduğu için almaktan daha güzeldir.”

– Erich Fromm

Bu söz, Fromm’ın “Sevgi Sanatı” (The Art of Loving) kitabında bulunur. Erich Fromm, sevginin, yalnızlığın sebep olduğu her türlü engeli aşabileceğine inanır. Cömertlik, iyilik ve alçak gönüllülük bir sevgi göstergesidir. Sevgi ile gerçek mutluluğa ulaşabilirsiniz. Yani hem kendi hem de başka insanların mutluluğu.

Some figure

Belirsizlik yaşamda sabittir

“Belirsizlikle yaşamayı öğrenmek zorundayız.”

– Gerd Gigerenzer

Bu Fransız psikolog, mantığın neden sınırlı bir yapı içerisinde çalıştığını inceler. Karar vermede bilinçsizce zihinsel ve sezgisel kısayolları nasıl kullandığımızdan söz eder. Bu nedenle, insanların bize karşı çıkan bilişsel ön yargılarla bir arada var olmaları gerektiğine inanmaktadır – belirsizlik de dahil olmak üzere. Ve daha da önemlisi, onları kabul etmeyi ve yönetmeyi de öğrenmeliyiz.

Yaşadığımız anı her gün takdir etmek

“Doğru olan şeyleri fark etmek için zaman ayırdığımız zaman – bu, gün boyunca bir çok küçük hediye aldığımız anlamına geliyor.”

– Martin Seligman

Seligman, pozitif psikolojinin öncüsü olarak, insanda mutluluğun içsel olduğunu var sayar. Bu nedenle, bazen etrafımızda olan her şeyi takdir etmek için durup düşünmek iyi bir fikirdir. İçsel gücümüzü artıracak, bizi endişe ve üzüntüden uzak tutacak, sürekli bir uyum içinde yaşayabilme imkanına kavuşabileceğiz.

Some figure

Düşünmeyi öğrenebilir miyiz?

“Asıl sorun, makinelerin düşünüp düşünmediği değil, insanların bunu yapıp yapmadığıdır.”

– B.F. Skinner

Geleneksel kuramların aksine Skinner, motivasyonun insanların ihtiyaçları ile ilgili olmadığını düşünür. Başka bir deyişle, insanların harekete geçmelerini neyin motive ettiğine bakarken, arzularını veya nedenlerini hesaba katmak gerekli değildir. Araçsal iklimle ilgili bir fikir olarak, düşünmeyi öğrenebileceğimizi söylüyor.

Bunlar tüm zamanların en iyi psikologlarından derlediğimiz sözlerdir. Belki de en şiirsel olanları değiller ama kesinlikle bilimin özünü kapsamaktadırlar. Umarım, insan deneyiminin en derin anlayışına yön veren yaklaşımlara karşı ilginiz artmıştır.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.