Pasif- Agresif Davranışları Yönetmek İçin İpuçları
tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Sergio De Dios González
Pasif-agresif davranış, en sorunlu olanlardan biridir. İster bu sorunu yaşayan biz olalım, ister çevremizden biri olsun, bu davranış biçimi, bu davranışa maruz kalan insanlarla ilişkiye yaşamaya engel olur veya önemli bir sorun teşkil eder.
Bu nedenle, pasif agresif davranışı yönetmeyi öğrenmek çok önemlidir. Bu makalede, bir yandan bu davranış tarzını tanımayı öğrenirken diğer yandan bununla yüzleşmenize yardımcı olacak birkaç ipucu keşfedeceksiniz. Böylece, pasif agresif davranan biriyle tanıştığınızda, neler olduğunu anlayabilir ve ona göre hareket edebilirsiniz.
Pasif-agresif davranış nasıl olur?
Hepimiz saldırgan bir kişiyi nasıl tanıyacağımızı biliyoruz. Genel olarak, bu soruna sahip kişiler saldırganlığı sıklıkla kullanan kişilerdir. Saldırganlık fiziksel olabileceği gibi sözlü de olabilir; doğrudan olabileceği gibi dolaylı da olabilir. Öte yandan, saldırganlığın arka planında öfke, stres veya kaygı gibi çeşitli nedenlerin varlığı olabilir.
Bunu anladığımızda, pasif-agresif bir kişinin doğrudan sevmediği bir şeyle yüzleşemeyeceğini söyleyebiliriz. Ancak, tüm rahatsızlığını da kapsayamayacaktır. Bu nedenle, böyle biri genellikle kendini kontrol etme anlarını kontrolsüz anlarla birleştirir ve çoğu durumda etrafındaki insanları yanıltır. Öfke söz konusu olduğunda ise rahatsızlığını gösteren keskin ve saldırgan davranışlarla bunu gösterebilir.
Asıl önemli nokta, bu şekilde davranmanın problemleri çözmede çok etkisiz olmasıdır. Bu nedenle, gereksiz çatışmalardan kaçınırken pasif-agresif davranışlarla başa çıkmayı öğrenmek çok önemlidir.
Örneğin, bu başa çıkma tarzına sahip bir kişi asla üzgün olduğunu söylemez. Bunun yerine, öfkesini göstermek için, kendilerini kıran biriyle konuşmayı bırakmak veya birdenbire alaycı yorumlar yapmak gibi dolaylı davranışları kullanırlardı. Elbette, kişinin niyeti çatışmayı çözmek olsaydı, bu hiçbir işe yaramazdı. Ancak, bu genellikle aradığınız şey değildir, sadece bir durumdan hoşlanmadığınızı göstermek içindir.
Pasif-agresif davranan birine nasıl davranmak gerekir?
Yazımızın devamında bir dahaki sefere bu tür davranışlarla karşılaşmanız durumunda nasıl başa çıkacağınızı anlatmak için iki püf noktayı sizler için hazırladık. Bu noktalara hakim olduğunuzda, pasif-agresif insanların artık sizin üzerinizde bir gücü olmadığını keşfedeceksiniz.
1. Dikkatinizi çekmeye çalışan hareketlerini görmezden gelin
Pasif-agresif davranışla başa çıkmanın en etkili yolu, dikkat çekme hareketlerini görmezden gelmektir – aksi halde onları pekiştirmek (veya alternatifleri çoğaltmak) değil. Bu şekilde davranan kişi temelde dikkat arar. Bu nedenle, davranışını etkilemediğini ve onu hiçbir şekilde dinlemeyeceğinizi görürse, sizinle daha doğrudan konuşmaya başlayabilir.
Psikolojide, aradığımız şey davranışların yok olması gibi görünür. Önceki fikre geri dönersek, pasif-agresif, alaycı yorumlar yaparak veya “ya da yokmuş gibi davranarak” davranışını azaltabilir.
2. Girişgenliğinizi kullanın
Girişgenlik son zamanlarda çok moda oldu; ama gerçek şudur ki, çok sayıda sorunu ve hoş olmayan durumu çözmek için çok yararlıdır. Pasif-agresif davranışı yönetme durumunda, en büyük müttefiklerinden biri haline gelebilir.
O halde, bir daha ki sefere kendinizi bu şekilde davranan bir kişinin önünde bulduğunuzda, doğrudan ona ne olduğunu sorun. Bu yaklaşımın anahtarı, muhtemelen az meydana gelebilecek tartışmada sakin olmanız gerektiğidir. Pasif-agresif biri bu şekilde sorgulandığında, “saldırıya geçme” ve onu rahatsız eden şeyi ifade etme eğiliminde olacaktır.
Böylece, masanın üstüne dizdiğimiz kartlarla gizli kalacak bir çatışmayı çözmek daha kolay olacaktır. Diğer türlü ayakkabının içine giren bir taş gibi, karşımızdaki kişinin neden böyle davrandığını anlayamadan, hareketleri rahatsızlığa neden olmaya devam edecektir. Eğer yukarıda bahsettiğimiz gibi çatışmayı çözmek için verdiğimiz değerli pedagojik yöntemleri bilgileri uygularsanız, çatışmaları önlemiş olursunuz. Bu yöntemle pasif-agresif davranışa sahip kişi, öfke, üzüntü ve stresi yönetmenin başka yolları olduğunun farkına varacaktır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Del Prette, A., Del Prette, Z., & Barreto, M. (1999). Habilidades sociales en la formación profesional del psicólogo: análisis de un programa de intervención. Psicología conductual, 7(1), 27-47.
- Gómez, C. C., & Calvo, M. C. (2005). Habilidades sociales en adolescencia: un programa de intervención. Revista profesional española de terapia cognitivo-conductual, 3, 1-27.
- Roca, E. (2014). Cómo mejorar tus habilidades sociales. ACDE.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.