Partnerinize Karşı Bencil Olmayı Durdurmanıza Yardımcı Olacak Altı İpucu
Partnerinize karşı bir konuyu tartışırken, birinizin diğerini bencil olmakla suçladığını görebilirsiniz. Bunun nedeni, kendimizi kötü hissettiğimizde, bunu bir dış koşula bağlama eğiliminde olmamızdır, bu nedenle bir tartışmada suçu diğerine yöneltiriz. Ancak, partneriniz her zaman suçlu değildir. Gerçekten de, bazen hatalı olan sizsinizdir.
Bu önyargıyı tespit etmek ve bencil olduğunuzu kabul etmek kolay değil. Yine de, ilişkinizde sağlıklı dinamikler yaratmanın ilk adımıdır. Ancak, duygularınızı suçluluk, kendine acıma ve diğer kutuplaşmış düşüncelerle karıştırmak kolaydır.
Herkesin kendisiyle ilgili uğraşması ve değiştirmesi gereken bir şey vardır. Ayrıca, bencillik bu bireycilik zamanlarında bir tür salgın haline geldi. Bu yazımızda, ilişkinizdeki sorunları çözme sürecini hem etkili hem de verimli hale getirmek için size bazı öneriler veriyoruz.
Bencillik
Bencillik bugün gerçekten yaygın bir kelimedir. Aslında o kadar sık kullanılıyor ki tanımı bulanıklaşıyor. Yine de bencilliği genellikle kendinize ve egonuza odaklanan bir tutum olarak anlıyoruz. Ayrıca kendi çıkarlarınız doğrultusunda hareket ediyor ve başkalarının ihtiyaçlarını ihmal ediyorsunuz.
Bir çiftte bencillik, kendi endişelerinizi ve ihtiyaçlarınızı, önemlerine veya uzlaştırılıp uzlaştırılamayacağına bakılmaksızın, eşinizinkilerin önüne koymanız anlamına gelir. Günlük ayrıntıların en küçüklerinde çelişki bulduğu için duygusal yıpranma faktörü olarak kabul edilir.
Bencil jestler ciddi bir hakaret olarak alınamayacak kadar küçüktür. Öte yandan, tamamen göz ardı edilemeyecek kadar dikkat çekicidirler.
Partnerinize karşı bencil olmayı durdurmanıza yardımcı olacak altı ipucu
Kendinizde bencil bir tavır algılamak kendinizi kötü hissetmenize neden olur. Bu nedenle, düzeltmek istersiniz. Ancak, partnerinizle birlikte çözülmemiş bir çatışma geçmişiniz olması oldukça muhtemeldir. Bu nedenle, sorunu düzenli ve pragmatik bir şekilde ele almanız gerekecek. Eşinize karşı bencil olmayı bırakmanıza yardımcı olacak altı ipucu.
1. Kendiniz için sorumluluk alın
Daha önce de belirttiğimiz gibi, ilk adım bu tutumu tespit etmek ve daha iyisi için bir değişiklik önermek. Bunu partnerinize açıklamanız gerekir. Bunun nedeni, ideal olarak, değişim sürecinizde size eşlik etmeleri gerektiğidir. Ayrıca, bu onları doğrudan etkileyen bir şeydir, bu nedenle hangi yöne gideceğinizi bilmeniz için onların yardımına ihtiyaç duyulacaktır.
2. Empati geliştirin
Empati, partnerinize karşı bencil olmayı bırakmanıza yardımcı olacak temel nitelik olacaktır. Bazı insanlar diğerlerinden daha empatik olsa da, bu da diğerleri gibi öğrenilebilen ve geliştirilebilen bir yetenektir.
Empati yoluyla, başkalarının duygularının da sizinkiyle aynı öneme sahip olduğu fikrini geliştireceksiniz. Aslında, duygusal zeka konusunda bir eğitimdir.
Bunun için iyi bir iletişim şarttır. Ayrıca, dikkatinizi eşinizin duygularına ve ihtiyaçlarına odaklamalısınız. Ortaya çıkan durumları onlarla tartışın ve altta yatan kötü dinamikleri anlamaya çalışın. Doğrusal olmayan bir süreçtir. Başka bir deyişle, çatışma aşamalı olarak ortadan kalkmayacak, iniş ve çıkışları olacaktır. Sabırlı olun.
3. Kendinizi atılganlık konusunda eğitin
Girişkenlik, yalnızca konumunuzu netleştirmeye değil, aynı zamanda partnerinizi kırmadan veya incitmeden kendi ihtiyaçlarınızı ifade etmeye de hizmet edecektir. Bu, duygusal sorumluluğun bir parçasını oluşturur. Partnerinizin duygularıyla ilgilenmenize, onları dinlemenize ve bir şeyleri değiştirme ve düzeltme niyetinizi netleştirmenize yardımcı olur.
Empati ve atılganlık iki izole kapasite değildir. Nitekim, birbirleriyle ve başkalarıyla da etkileşime girerler. Örneğin, partnerinize bir şeyin sizi rahatsız ettiğini saygılı bir şekilde ifade ederseniz, iddialı olursunuz, empati ise onun konuyla ilgili duygularını dikkate almanızı sağlar.
4. Partnerinize nasıl hissettiğini sorun
Belki de değişmeye karar verdiğiniz ana kadar eşinizin duygularını tamamen gözden kaçırdınız. Bu nedenle, aynı fikirde olmadığınızda muhtemelen akıllarından neler geçtiğini bilmiyorsunuz. Gerçekten de, uzun süredir birbirinizle iyi bir iletişim kurmadıysanız, şimdi yapmanız sizin için zor olacak. Bu nedenle, onlara nasıl hissettiklerini sormalısınız.
Bu şekilde sadece empatinizi eğitmekle kalmayacak, aynı zamanda sorunlarınızı çözmek için faydalı bilgiler edinecek ve eşinizin kendilerini ifade etmesine izin vereceksiniz. Ayrıca, umursadığınızı ve söylediklerini dikkate aldığınızı algılayacaklardır. Bu, onların tarafında da daha işbirlikçi bir tutum yaratır.
5. Eşinizin neye ihtiyacı olduğunu kendinize sorun
Empatik ve düşünceli bir insan olmak, bencil bir tutumu geride bırakmanın tek yolu değildir. Nitekim, eşiniz, geçmişteki tavrınız karşısında, ihtiyaçlarını paylaşmayı ve sizden ne istediği hakkında konuşmayı bırakmış olabilir.
Bu nedenle, partnerinizden kendilerini ifade etmesini istemenin yanı sıra, davranışınızın onlar üzerinde ne gibi bir etkisi olabileceğini kendinize sorun. Her küçük ayrıntı önemlidir. Ne yapmanızı isteyebilirler? Onlara bugün yemek pişirmek istemediğinizi söylerseniz size kızarlar mı?
6. Bir uzmana görünün
Çift terapisi, çözülmemiş sorunları çözmek için çok faydalı kaynaklara sahiptir. Aslında, ikiniz de konsültasyona giderseniz, farkında olmasanız bile, sorunlarınızı çözmenin bir yolunu bulmuş olursunuz.
Diğer ilişkilerinizi kontrol edin
Cömertlik ve empati eğitimi sadece romantik ilişkiler için faydalı değildir. Diğer türlere de yardımcı olabilir. Aslında, genel olarak, bencil bir tutum benimseyen insanlar, bunu tüm çevrelerine yayma eğilimindedir. Bu nedenle, bencilliğiniz üzerinde çalışmak ve eşinizle daha cömert bir tutum benimsemek, diğer ilişkilerinize de yansıyacaktır. Bunlar aile, arkadaşlar ve hatta işle ilgili olabilir.
Öte yandan, hayatınızda başka bencil insanlarla tanışmanız olasıdır. Belki de onların karşısında kaybedeceğinizden endişe ediyorsunuz. Ancak, bu gibi zamanlarda, çevrenizdekilere karşı cömert olduğunuzda aldığınız tüm pozitifliği hatırlamak ve buna göre hareket etmek her zaman en iyisidir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Beck, A. T. (2009). Con el amor no basta: cómo superar malentendidos, resolver conflictos y enfrentarse a los problemas de pareja. Barcelona [etc]: Paidós, 2003 Barcelona [etc.]: Paidós, 2003.
- Polaino-Lorente, A., & Martínez Cano, P. (2002). La comunicación en la pareja: errores psicológicos más frecuentes. Madrid: Rialp, 2002..
- Milián, R. P. (2005). Acerca del amor y las relaciones de pareja (IV). Mendive. Revista de Educación, 3(3), 204-210.
- Ulloa Hernández, M. A. (2017). Libertad y dominio vs. compromiso y dependencia en la pareja: dispositivos de feminización y de género. La ventana. Revista de estudios de género, 5(46), 50-104.
- Guzmán, M., & Ch, C. T. (2014). Estilos de apego y empatía diádica en relaciones de pareja en adultos emergentes. Revista Argentina de Clínica Psicológica, 23(3), 61-69.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.