Paranoid Kişilik Bozukluğu Olan Birini Tanıyor Musunuz?
Yazan ve doğrulayan psikolog Sergio De Dios González
Paranoid kişilik bozukluğunun en belirgin özellikleri başkalarına şüpheyle yaklaşmak ve güvenmemektir. Başkalarının davranışları genelde kötü niyetle yorumlanır. Bu örüntü genellikle yetişkinlikte tanımlanır, ancak daha önce çeşitli bağlamlarda görülebilen belirtiler olabilir. Bu bozukluğu yaşayan insanlar, bu fikirleri desteklemek için sağlam bir şey olmamasına rağmen, diğer insanların onları istismar etmelerine, onlara zarar vermelerine veya aldatmalarına neden olduğunu varsayar.
Paranoid kişilik bozukluğu olan insanlar, bunu destekleyen herhangi bir kanıt olmadan, diğer insanların onlara karşı komplo kurduklarından şüphelenir. Ayrıca, diğer insanların hiçbir sebep olmadan aniden onlara saldırabileceğini düşünmekteler. Böylece daima savunmacı bir tutum sergilerler.
Dünya acımasız bir yer ve ben kendimi korumalıyım
Bu bozukluğa sahip olan insanlar ortada düşüncelerini destekleyecek herhangi bir kanıt olmasa bile başkalarının kendilerine zarar vereceğinden emindir. Arkadaşlarının veya akrabalarının bile kendilerine sadık olmadığını düşünürler. Onlara göre dünya güvenilmeyecek bir yerdir ve burada yaşamak tehditlere karşı korunmayı gerektirir.
Paranoid kişilik bozukluğu olan insanlar sevdiklerinin bile kendilerine karşı davranışlarında kötü niyet ararlar. Dürüstlüğün veya sadakatin en ufak şekilde delinmesi doğrudan komplo şüphelerini destekler. Gerçekliğin diğerlerine karşı bazı yönlerini vurgulamak söz konusu olduğunda, hepimizin kesin bir sapma eğilimi vardır, oysa onlar daha belirgin bir önyargıya sahiptir.
Bu insanlar, bir arkadaş onlara sadakat gösterdiğinde şaşırır ve gerçekten güvenemez veya doğru olduğuna inanamazlar. Başları belaya girerse, arkadaşlarının ve ailesinin onlara saldırmasını veya yok saymasını beklerler. Eğer yardım alırlarsa, o yardımı sunan kişinin açıkça başka niyetleri olduğunu düşüneceklerdir.
“Paranoid kişilik bozukluğunun en belirgin özelliği kişini başkalarına karşı daima şüphe ve güvensizlik duymasıdır.”
Zor ilişkiler
Paranoid Kişilik Bozukluğu olan bireyler, başkaları ile yakın bir ilişkiye güvenmeye veya bu ilişkiyi sürdürmeye isteksizdir çünkü paylaştıkları bilgilerin kendilerine karşı kullanılacağından korkarlar. Kişisel sorulara cevap vermeyi reddedebilir, bu bilginin kimsenin işine yaramayacağını söyleyebilirler. Masum yorumlara karşı kayıtsız ve tehdit edici gizli anlamlar gördüklerini sanırlar.
Örneğin, bu bozukluğa sahip olan biri bir market çalışanın basit hatasından bile çok şey çıkarabilir. Bir iş arkadaşının komik şakasını ciddiye alıp tehdit olarak görebilirler. Ayrıca bir yardım girişimini kendilerine ve yaptıkları işe eleştiri olarak algılayabilirler. Başka birinin yardım etme isteğini kendilerinin yetersizliğine bağlayabilirler.
Bana iyi davransan iyi edersin yoksa sonuçlarına katlanırsın
Paranoid kişilik bozukluğu olanlar küskündür ve hataları affetmeye meyilli değillerdir. En ufak hatalar bile onları agresifleştirebilir. Buna ek olarak bu agresiflik ve sinirlilik hali çok uzun sürebilir.
Daima başkalarının kötü niyetli olduğunu düşündüklerinden kendilerinin ve itibarlarının tehlike altında olduğuna inanırlar. Bu nedenle hızlı tepki verme ve şiddetli karşılık verme eğilimindedirler. Patolojik kıskançlıkları veya eşlerine karşı tamamen temelsiz kıskanç hareketleri olabilir.
Paranoid kişilik bozukluğunun 7 belirgin işareti
Gördüğünüz gibi paranoid kişilik bozukluğu olan insanlarla başa çıkmak kolay değil ve bu insanlar genelde ilişkilerinde sorunlar yaşıyor. Bu bozuklukla ilgili ve sonucunda ortaya çıkan bazı belirtiler var. İşte bunlardan başlıcaları:
- Ortada kanıt olmaksızın başkalarının zarar vereceğine yönelik şüphe.
- Arkadaşların veya akrabaların sadakatsiz ve güvensiz olduğuna inanma.
- Başkalarına güvenmeme, bilgilerin kendilerine karşı kullanılmasından korkma.
- İyi niyetle yapılan yorumları kötüye yorma.
- Kin tutma.
- Kendi kimliklerine ya da itibarlarına saldırıldığını düşünme, hızlı ve şiddet içeren karşılık verme.
- Eşine veya sevgilisine karşı yersiz kıskançlık yapma ve dürüstlüğü sorgulama.
Şüphe ve düşmanlık onların ayırt edici özellikleridir
Paranoid Kişilik Bozukluğu olan insanların aşırı şüphe ve düşmanlığı, genellikle her şeyi açıkça tartıştıkları anlamına gelir. Bu sürekli şikayetler ya da uzak ve görünüşte düşmanca bir tavır biçiminde olabilir. Potansiyel tehditlere aşırı dikkat ettikleri için, temkinli, gizli veya zararlı bir şekilde hareket edebilirler.
Bu insanlar genellikle soğuk, hissiz ve aşktan yoksun görünüyorlar. Onların saldırgan ve şüpheli doğası başkalarına karşı düşmanca bir tepki uyandırabilir ve bu da onların kendi özgün beklentilerini (bir tür kendini gerçekleştiren kehanet) onaylamaya hizmet eder.
“Paranoid kişilik bozukluğu olan insanlar genellikle şu türden düşüncelere sahiplerdir:“ Beni tuzağa düşürmek istiyorlar ”,“ Bana ihanet edecekler ”,“ Onlar benimle dalga geçiyor ”…
Her şeyi kontrol etmek yeterli gelmediği zaman
Paranoid Kişilik Bozukluğu olan insanlar başkalarına güvenmediklerinden, kendileriyle başa çıkabilmek için aşırı bir ihtiyaç duyarlar. Bu onlara güçlü bir özerklik hissi verir. Ayrıca çevreleri üzerinde yüksek derecede kontrol sahibi olmaları gerekir. Katı olma eğilimindedirler, iş birliği yapamazlar ve diğerlerine karşı aşırı eleştireldirler. Yine de kendilerine karşı yapılan eleştirileri kabul etmede büyük zorluk çekerler.
Benden başka herkes suçlu
Paranoid Kişilik Bozukluğu olan kişiler genellikle kendi eksiklikleri için başkalarını suçlarlar. Saldırıya çok çabuk geçtikleri, etraflarında algıladıları tehditlere çok çabuk cevap verdikleri için, hukuki ihtilaflara hızla dahil olabilirler. Onlara kötü niyetli motivasyonlar yükleyerek başkalarını suçlarlar. Bu tutum aslında kendi korkularının bir yansımasıdır.
Güç fantezileri
Paranoid Kişilik Bozukluğu olan kişiler genellikle büyük, ama gerçekçi olmayan, gizli fantezilere sahiptir. Bunlar genellikle güç ve rütbe ile ilgilidir. Çoğunlukla, başkalarının, özellikle kendi dışındaki etnik grupların negatif klişelerini oluşturmaya eğilimlidirler.
Basit dünya inançları ve bakış açıları onları çekme eğilimindedir. Bu, çoğu zaman, doğa tarafından belirsiz durumlar hakkında çok ihtiyatlı olmaları ve kendilerini hiç riske atmadıkları anlamına gelir. Onları fanatik olarak algılayabiliriz. Kendilerini paranoyak inanç sistemini paylaşan kültlere veya diğer gruplara bağlama eğilimindedirler.
Paranoid Kişilik Bozukluğu olan insanlar, diğer insanlara karşı büyük bir güvensizlik ve yoğun şüphe duymaktadır. Başkalarının niyetlerini kötü niyet olarak yorumlarlar ve tüm rahatsızlıklarından dolayı onları suçlarlar. Potansiyel saldırıları veya tehditleri tespit etmek için temkinli davranırlar ve ortamlarını sürekli olarak izlerler.
Bu insanlar için hayat zordur ve aslında büyük oranda yardıma ihtiyaçları var. Bir süreliğine, tüm hayatınızı, etrafınızdakilerin sürekli olarak size zarar vermek istediğini düşünerek geçirirseniz nasıl hissedeceğinizi düşünün.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.