Özgüven Sayesinde İlişkinizden Kıskançlığı Çıkarın
Kıskançlık yaptığınız oldu mu hiç? Kıskançlık, sevdiğiniz birini kaybetme korkusundan kaynaklanır. Ne var ki, kayıp korkusuyla karıştırılmamalıdır bu. Kıskançlıkta genelde üç kişi söz konusudur.
Kıskançlık hissediyorsanız, işin içindeki ilk kişi sizsinizdir. İkinci kişi, sevdiğiniz ve kaybetmekten korktuğunuz kişidir. Üçüncü kişi ise sevdiğiniz kişinin hayatından çıkarmak istediğiniz kimsedir. Bu üçüncü kişinin varlığı kıskançlığa yol açar.
“Kıskançlık, insanın kendi özgüvensizliğinin en aşırı ifadesidir.”
– Nuria Martinez Garcia
Kıskançlık bir çifti mahveder çünkü güvensizlikten kaynaklanır. Fakat bunun ötesine de geçebilir. Kıskançlıkla davranan kişi, özgüvensiz bir kişiliğe sahip olduğunu göstermiş olur.
Bugün kıskançlık duygusunu daha iyi anlayıp özgüvene çevirmek için detaylı bir şekilde ele almaya çalışacağız.
Kıskançlığımın ardında yatan bir neden var mı?
Partnerlerinin kıskançlığının kurbanı olan kişi, kıskançlığın temelsiz olduğunu, gerçek nedenleri olmadığını düşünür. Peki, kıskançlığın ardında bir neden yatmaması mümkün mü?
Kıskançlık duygusunu yaşayan kişilerin nedenleri göründüğünden daha geçerli nedenler olabilir, ama bu durum kıskançlığı haklı çıkarmaz.
Öncelikle, kıskanç insanlar genelde çok düşük özgüvene sahip kimselerdir ve durum böyle olsa da olmasa da diğer kişinin, kendilerinden üstün olacağından korkarlar.
Bu kişiler çok özgüvensizdir ve karşılarındaki kişiyi, sevdikleri kişiyi tamamen kontrol edebildiklerini düşünürlerse özgüvensizlikten kurtulduklarını hissederler. Kıskanç insan daha önce sadakatsiz davranmışsa bu durum daha sık yaşanır. Sonuç olarak, kendilerinin sadakatsizlik kurbanı olabileceklerinden korkarak ilişkilerinde özgüven eksikliği yaşarlar.
Kimi zaman kıskanç kişi aslında var olmayan bir şeyi aramaktadır. Kendi hayal gücüyle her şeyi mahvetmektedir.
Gerçekte kıskanç kişinin bu şekilde davranmasının nedeni, aldatılma veya kandırılma ihtimalinin onlarda büyük bir endişeye yol açmasıdır. Bu endişeden kurtulmaya çalıştıklarında korkuları artar ve kıskançlık ortaya çıkar.
Bu konuda ne yapılabilir? Özgüven eksikliğinin nereden kaynaklandığı üzerine düşünüp, birlikte olduğunuz kişiye sahip olma arzusundan vazgeçmek, atılması gereken iki önemli adımdır. İnsan sadece bu şekilde mutlu olabilir ve kıskançlıktan kurtulabilir.
Daha çok güvenin ve özgüveninizi yükseltin
Kıskançlık duygusunu hissetmekten kurtulmak ya da başka birine bu konuda yardımcı olmak istiyorsanız, yapmanız gereken ilk şey, öz güveninizi güçlendirmektir.
Kendinize ve kim olduğunuza daha çok güvenin. Kendinizi gözden geçirin ve korkularınızı aşmaya çalışın. Bütün korkularınızın ardında yatan bir neden vardır. İşte bu nedenleri bulun ve güvensizliğinize son verin.
Mesela, bundan gurur duyacağınız yerde, diğer kişilerin eşinize ya da sevgilinize ”bakma”sından neden rahatsız olduğunuzu düşünün.
Diğer insanlar, partnerinize bakıp bundan zevk alabilir ama bu, sevdiğiniz insanın hala sizinle birlikte olduğu gerçeğini değiştirmez. Sizinle olmayı seçtikleri gerçeğini değiştirmez. Neden başka birinin gelip onu sizden çalabileceğini düşünüyorsunuz ki?
Partnerinize güvenmeye başladığınızda ve kendinize daha çok güvendiğinizde her şeyi daha açık ve sakin bir şekilde ele alabilirsiniz. Her şeyi kontrol etmeye çalıştığınız zamanlara göre daha rahat hissetmiyor musunuz kendinizi?
Hiç kimse başka bir insana sahip olmaz. Hepimizin özgürlüğe ihtiyacı var; fakat özgür olmak, sevdiğiniz insan sizi bir başkası için bırakacak demek değildir.
Dahası, daha önce sadakatsiz davrandıysanız ve kıskançlığınız, partnerinizin de sizi aynı duruma sokmasından kaynaklanıyorsa, siz de kendinizi onların yerine koyun.
Hata yapmış olan sizsiniz. Herkesin hata yapabileceğini göremiyor musunuz? Kendi yaptığınız bir şey yüzünden başkasını nasıl kınayıp yargılarsınız? Duruma mantıklı bir şekilde yaklaşın.
Geçmişte sadakatsiz davranmış olan sevdiğiniz kişiyse, bu da kıskançlığa sebep olabilir. Böyle bir şey olduysa, onlara olan güveninizi yitirebilirsiniz.
Sadakatsizliği unutamıyorsanız, ilişkinizin ilerleyemeyeceğini bilmeniz gerek. Er ya da geç, her şey darmadağın olacaktır.
“Kaybetme korkusu yüzünden bir sürü şey kaybetmiyor muyuz?”
– Paulo Coelho
Kıskanç bir insan mısınız? Öyleyseniz ve bundan kurtulmak istiyorsanız, kıskançlığınızın nedenini araştırın. Kıskançlığınızdan kurtulamıyorsanız, belki de sorun doğru kişiyle birlikte olmamanızdır.
Kıskançlık sizin için işkence halini aldıysa, içinde bulunduğunuz ilişki asla sağlıklı bir ilişki olmayacaktır. Kendinizi ve hissetmek istediğiniz güven duygusunu düşünün. Özgüveninizin ve başkalarına güven becerinizin güçlenmesi için çalışın.
Kimi zaman kıskançlığınızın asıl sebebi sadece kafanızdadır…
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.