Öz Motivasyon Kazanmanın 7 Yolu
Öz motivasyonun kaynağı nedir? bu motivasyon çok güçlüdür ve hedeflerinize ulaşmadaki en büyük yardımcınızdır. Tenis kortunda baskı hissettiği zaman Rafael Nadal’ın “Haydi” diye bağırışını hatırlayın. Peki bu motivasyon nereden geliyor? İç sesimiz kilit nokta.
Bu iç ses sayesinde her gün bize zor gelen işlerin üstesinden geliyoruz, kalkıp okula veya işe gidiyoruz. Aynı zamanda bu iç ses sayesinde düşüncelerimiz de etkileniyor ve hedeflere ulaşmak için gereken gücü veriyor.
Günde ortalama 60.000 fikir üretiyoruz. Bu da dakikada ortalama 40 fikir eder. Sayısız duygusal değişkene bağlı olarak durumlara anlık olarak tepki veriyoruz. Bu düşüncelerin çoğunun farkında olmuyoruz ve kaçarken yakalamaya çalıştığımız diğer düşüncelerse gerçekliğimizin bir parçası oluyor.
Daha çok küçük yaşlardan itibaren kendimiz ve çevremiz hakkında düşünmeye başlarız. Düşünce, insanın biri ya da bir şey hakkında oluşturduğu kavram veya yargı olarak tanımlanabilir. İnsanların düşüncelerine saygı duymalıyız çünkü bu insanın çeşitliliğinden kaynaklanır. Ancak bu her düşüncenin doğru ya da değerli olduğu anlamına gelmez.
Bu 60.000 düşüncenin her birinin doğru olacağını düşünemeyiz. Bunlar basitçe kişisel yargılardır ve doğruluk garantisi yoktur. Bu düşüncelerin birçoğu yeni düşünceler ve ilham kaynakları yaratıp motivasyon sağlarken diğerleri de cesaretimizi kırabilir.
Öz motivasyon ve motive edici faktörler
Cesaretimizi kıran her fikre karşılık yine de bizi motive eden ve yapabileceğimize inandıran düşünceler de vardır. Peki bizi pozitif etkileyecek bir itki nasıl yaratılır? Nasıl motive eden düşüncelerimizi cesaret kıranlardan daha güçlü hale getirebiliriz? Nasıl dışardan bir ses olmaksızın cesur davranabiliriz?
Öz motivasyon için 7 yol
İşte cesaretinizi toplamak için 7 yol. Bunlar sayesinde hayattaki hedeflerinize ulaşabilir ve zorlukları aşabilirsiniz.
1. İç diyalog
Her düşüncenin doğru olmadığını kabul etmek istiyorsak sağlıklı bir iç diyalog geliştirmemiz gerekir. Hangi düşüncenin bizi gerilettiğini ve hangisinin hedefimize yaklaştırdığını tespit etmeliyiz. Bunu yapmaya başlaması hiç kolay değil.
Bunun için öncelikle hayali bir karakter yaratmalı ve ona bir isim verip onunla diyalog kurmalıyız. Bazen onun için sınırlar koymalısınız. Sonuçta yaşam boyu sürecek bir “arkadaşlık” yaratmış olursunuz.
2. Ruh halinizin farkında olun
Bir sürü değişik ruh halimiz vardır, bazıları yapıcıyken bazıları yıkıcıdır. Kendinize karşı şefkatli olmak zor zamanlarda yardımcı olur, karar verirken neyin yardımcı olacağını bilirsiniz. Akıl ve beden arasında bağlantı kuracak egzersizler de yapabilirsiniz. Örneğin yoga ve zihin boşaltma gibi.
3. Zorunluluklardan karar geçin
Kaç cümlenizde “yapmak zorundayım…” geçiyor? Şimdi karar verme ve bunu “yapacağım” a çevirme zamanı. Zorunda olduklarınızın bir listesini yaparsanız aslında bunların kendi yarattığınız rutindeki çok da gerekli olmayan kurallar olduklarını görürsünüz. Peki bu zorunda olduklarınızın kaçı sizin isteğiniz?
4. Kişisel değerlerinize çalışın
Kişisel değerler sizin yaşamınızda belirleyici ve rehberdir. Sizi harekete geçiriyorlarsa güçlüler demektir. Her cesaret kırıcı için bir dengeleyici ve güçlendirici değeriniz olsun.
5. Pozitif öğrenme tutumu geliştirin
Hepimiz insanız. İstediğiniz şey öz motivasyonsa mükemmel olma takıntısı uzun vadede işe yaramaz. Öğrenmek için pozitif bir tutumunuz varsa o zaman hataların da sürecin bir parçası olduğunu göreceksiniz. Öğrenin ve uygulayın. Mükemmel olmadığınızı kabul ederek daha çok ilerlersiniz.
6. İyi olmak için çalışın
İyi olmak için çalıştığınız zaman memnun olacak ve kıyas yapmadan kendi hedeflerinize ulaşacaksınız. Başkalarıyla yarışmak zorunda değilsiniz. Her gün azar azar iyi olacaksınız. Talepkar ama anlayışlı.
7. Kendinize güvenin ve inanın
Yavaş yavaş kendinize güvenmeye başlayın. Geçmişte denediğiniz bir işte başarısız olmuş olmanız şimdi de başaramayacağınız anlamına gelmez. Kendinize inanın ve en iyi bildiğiniz şekilde yapın. Kendinize inanın. Nadal olmanız gerekmiyor ama yine de nasıl başardığına bir bakın.
Öz motivasyon insanın içindedir. Tüm güçlü yanlarımız ve değerlerimiz sayesinde kurulur. İlk seferden, ikincisinden ya da üçüncüsünden sonra hemen pes etmeyin. Yoldaki her adım kendinizi geliştirmeye yaklaşmanız anlamına gelir.
Kendinizi hafife almayın. Her zaman hata yapabilirsiniz ama bunlardan ders almaya çalışın. Bunları güçlü özelliklere dönüştürdüğünüz sürece hata yapmazsınız.
Öz motivasyon içinizde. Abraham Lincoln’un şu sözünü hayat boyu unutmayın:
“Elimden geleni en iyi şekilde yapıyorum ve sonuna kadar da öyle yapmaya devam edeceğim.”
– Abraham Lincoln
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.